Klasszikus

Előhang a Kodály emlékévhez

2007.01.02. 00:00
Ajánlom
Közeledvén 2007, Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója (december 16.), s még közelebbi időpontban, halálának 40. évfordulója (március 6.), nagy nekibuzdulások, nagy tervek híre érkezik mindenfelől. Az örömbe azonban üröm is vegyül…

A kételkedő és az óvatos a sokszor nagyszabású tervek hallatán azt mondhatja: Meglátjuk majd mi lesz a nagy ünneplésből ebben az ínséges, pénzben szűkölködő világban, amikor amúgy is minden fontosabb, mint a (zenei) kultúra ügye …

Az optimista lelkesen emlegetheti az alkalomhoz méltó, szebbnél szebb terveket: hangversenyek, fesztiválok, konferenciák, tanfolyamok, kórustalálkozók, zenei műveltségi vetélkedők, kiállítások, hangzó és nyomtatott kiadványok teszik csillagossá már előre a 2007-es évet. Hivatásos és műkedvelő együttesek, felnőttek és gyerekek, zenészek és más művészeti ágak képviselői készülnek a megemlékezésekre, tiszteletadásra országszerte.

Gyanakvással vegyes örömmel fogadjuk a Kodály emlékév előkészületének híreit. A gyanakvás mérge azért vegyül az örömbe, mert a mellőzés és az életmű jelentőségét megkérdőjelező hang nyomja el időről időre az életmű példakép-voltát hangsúlyozók szavát.

A négy területet átfogó életműből – zeneszerzés, népzenekutatás, zenepedagógia, művelődéspolitika – legjobban az utóbbiak sínylették meg a változásokat. Az igazi értéket fel nem ismerő gondolkodás és a közömbösség olykor még a nyilvánvaló, de tán hamarabb kifulladó rosszindulatnál is veszélyesebb akadályozói az arra érdemes eszmék érvényre juttatásának. Persze oktalanság lenne azt gondolni, hogy 1989-ig, vagy akárcsak 1967-ig, minden úgy ment, ahogy azt Kodály átfogó koncepcióként meghatározta. A társadalom értetlensége mellett a kudarc közeli állapot okai közt, sajnos, a mindenkori oktatási-kulturális kormányzatnak a működés szellemi és tárgyi feltételeit szűkösen mérő intézkedéseit is számon kell tartanunk. Ha tehát a remélhetően gazdag tartalmú „Kodály emlékév” programjai kevesebb emberhez jutnak el, ha – különösen az ifjúságból és a kórusmozgalomból – kevesebben tudnak aktívan bekapcsolódni az eseményekbe, annak a zenei köznevelés hanyatlása a fő okozója! Ennek a folyamatnak a megállításával és visszafordításával nem Kodály Zoltán emlékének, hanem saját magunknak, a társadalom egészének, a jövő generációknak tartozunk!

Csak remélni tudjuk, hogy a sok szép tervhez meglesz a végrehajtó akarat és erő, és nem utolsó sorban a kellő anyagi támogatás is. Bízzunk benne, hogy az eredmény nem csak az lesz, hogy a Kodály életművel szembeni mulasztások „elkövetői” megnyugtathatják rossz lelkiismeretüket, kipipálva egy újabb „kötelező” teljesítést a zenei évfordulók sorában, hanem közüggyé váló valódi ünnep lesz. Reméljük, azzal hogy most egy évre középpontba kerül Kodály Zoltán életműve, hosszabb időre is ráirányíthatjuk a figyelmet a mának s a jövőnek is tanulsággal szolgáló zenei és eszmei gazdagságra. Ezzel pedig ébren tarthatjuk azt a nemzetért és kultúráért felelősséget vállaló szellemiséget, amely Kodály Zoltán minden megnyilvánulását jellemezte.

Ittzés Mihály
az LFZE Kodály Intézet tanára, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja

(A Fidelio 2007. januári számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.