Klasszikus

Előre tart a főváros a BFZ flashmobjától?

2016.05.06. 13:51
Ajánlom
Egy flashmobra nem, de szabadtéri koncertre közterület-foglalási engedélyt kell kérni, így ha a Budapesti Fesztiválzenekar május 7-én, szombaton koncertet ad a Vörösmarty téren, az azt jelenti, hogy Fischer Iván "a törvények felett áll" - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága.

Tarlós István legutóbb szerdán reagált a Fesztiválzenekar támogatása körül kialakult nézeteltérésekre. Ekkor közleményében úgy fogalmazott: ha Fischer Iván "nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatását". A Fesztiválzenekar már korábban jelezte, hogy flashmobra hívja a közönséget május 7-én 17:00 órára a Vörösmarty térre, amire elvárja a főpolgármestert is, hogy "ott magyarázza el a szerintünk felelőtlen döntés célját, értelmét". Tarlós István a meghívásra egy a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága által május 6-án kiadott közleményben sajátosan válaszolt.

Mint írták: az RTL Klub május 5-i híradója szerint a Budapesti Fesztiválzenekar szombaton koncertet ad a Vörösmarty téren. "Szóba sem került", hogy a zenekar közterület-foglalási engedélyt kérne a szabadtéri koncertre, "ezek szerint Fischer karnagy úr szabályok betartásával nem bíbelődik" – fogalmaztak.

Főpolgármesteri Hivatal május 6-i közleményére reagálva a Fesztiválzenekar közölte, hogy: "a zenekar tiltakozó demonstráció megtartására kért engedélyt a Budapesti Rendőr-Főkapitányságtól május 7-re, amelyre az engedélyt május 3-án megkapta.

Fischer Iván

Fischer Iván

A Fővárosi Közgyűlés április 27-én úgy döntött, hogy tavalyhoz képest 200 millió forinttal kevesebbel, 60 millió forinttal támogatja idén a BFZ-t. Két nappal később Fischer Iván, a zenekar zeneigazgatója videoüzenetben nehezményezte, hogy a döntés szezon közben, előzetes egyeztetés nélkül született. Közölte továbbá, hogy a támogatás csökkentése miatt számos koncertet kell lemondaniuk. Az ATV-ben ugyanazon a napon úgy fogalmazott: a döntéssel "Budapest vezetése kiásta a csatabárdot". 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.