Klasszikus

Előre tart a főváros a BFZ flashmobjától?

2016.05.06. 13:51
Ajánlom
Egy flashmobra nem, de szabadtéri koncertre közterület-foglalási engedélyt kell kérni, így ha a Budapesti Fesztiválzenekar május 7-én, szombaton koncertet ad a Vörösmarty téren, az azt jelenti, hogy Fischer Iván "a törvények felett áll" - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága.

Tarlós István legutóbb szerdán reagált a Fesztiválzenekar támogatása körül kialakult nézeteltérésekre. Ekkor közleményében úgy fogalmazott: ha Fischer Iván "nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatását". A Fesztiválzenekar már korábban jelezte, hogy flashmobra hívja a közönséget május 7-én 17:00 órára a Vörösmarty térre, amire elvárja a főpolgármestert is, hogy "ott magyarázza el a szerintünk felelőtlen döntés célját, értelmét". Tarlós István a meghívásra egy a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága által május 6-án kiadott közleményben sajátosan válaszolt.

Mint írták: az RTL Klub május 5-i híradója szerint a Budapesti Fesztiválzenekar szombaton koncertet ad a Vörösmarty téren. "Szóba sem került", hogy a zenekar közterület-foglalási engedélyt kérne a szabadtéri koncertre, "ezek szerint Fischer karnagy úr szabályok betartásával nem bíbelődik" – fogalmaztak.

Főpolgármesteri Hivatal május 6-i közleményére reagálva a Fesztiválzenekar közölte, hogy: "a zenekar tiltakozó demonstráció megtartására kért engedélyt a Budapesti Rendőr-Főkapitányságtól május 7-re, amelyre az engedélyt május 3-án megkapta.

Fischer Iván

Fischer Iván

A Fővárosi Közgyűlés április 27-én úgy döntött, hogy tavalyhoz képest 200 millió forinttal kevesebbel, 60 millió forinttal támogatja idén a BFZ-t. Két nappal később Fischer Iván, a zenekar zeneigazgatója videoüzenetben nehezményezte, hogy a döntés szezon közben, előzetes egyeztetés nélkül született. Közölte továbbá, hogy a támogatás csökkentése miatt számos koncertet kell lemondaniuk. Az ATV-ben ugyanazon a napon úgy fogalmazott: a döntéssel "Budapest vezetése kiásta a csatabárdot". 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.