Klasszikus

Először állítják ki Németországban Mendelssohn naplóját

2012.07.08. 09:02
Ajánlom
A freiburgi Augusztinusok Múzeumában szeptember 30-ig lehet megtekinteni a különleges relikviát.

Az oxfordi Bodleian Könyvtár kölcsönözte a naplóban a feljegyzések 1837 tavaszán kezdődnek, Mendelssohn ekkor vette el Cécile Jeanrenaud-t, aki magánéletének biztos támaszává vált. A szépen illusztrált könyvecskét, nászútjuk dokumentumát feleségével együtt kezdte el írni a zeneszerző. A szöveg nagyobb része Mendelssohné, Cécile pedig rajzaival díszítette azt.

A Dreisam folyó partján növő ibolyákat is megörökítették, melyek - legalábbis Tilmann Stockhausen múzeumigazgató szerint - a Dalok szöveg nélkül című zongorasorozat egyik A-dúr darabját is ihlették. A napló - véleménye szerint - arról is tanúskodik, milyen bensőséges viszony fűzte a zeneszerzőt feleségéhez. A kiállítás része a Baden-Württemberg tartomány megalakulásának 60. évfordulójára emlékező tárlatoknak és eseményeknek.

Mendelssohn: Szöveg nélküli dalok - Gondoladal, op. 19, no. 6; op. 30, no. 6; op. 62, no. 5, km.: Nagy Péter - mozgókép nélkül

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.