Klasszikus

Először állítják ki Németországban Mendelssohn naplóját

2012.07.08. 09:02
Ajánlom
A freiburgi Augusztinusok Múzeumában szeptember 30-ig lehet megtekinteni a különleges relikviát.

Az oxfordi Bodleian Könyvtár kölcsönözte a naplóban a feljegyzések 1837 tavaszán kezdődnek, Mendelssohn ekkor vette el Cécile Jeanrenaud-t, aki magánéletének biztos támaszává vált. A szépen illusztrált könyvecskét, nászútjuk dokumentumát feleségével együtt kezdte el írni a zeneszerző. A szöveg nagyobb része Mendelssohné, Cécile pedig rajzaival díszítette azt.

A Dreisam folyó partján növő ibolyákat is megörökítették, melyek - legalábbis Tilmann Stockhausen múzeumigazgató szerint - a Dalok szöveg nélkül című zongorasorozat egyik A-dúr darabját is ihlették. A napló - véleménye szerint - arról is tanúskodik, milyen bensőséges viszony fűzte a zeneszerzőt feleségéhez. A kiállítás része a Baden-Württemberg tartomány megalakulásának 60. évfordulójára emlékező tárlatoknak és eseményeknek.

Mendelssohn: Szöveg nélküli dalok - Gondoladal, op. 19, no. 6; op. 30, no. 6; op. 62, no. 5, km.: Nagy Péter - mozgókép nélkül

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.