Klasszikus

Először készült felvétel Liszt Faust-szimfóniájának átiratából

2016.12.10. 16:14
Ajánlom
Liszt Ferenc Faust-szimfóniájának Carl Tausig-féle átirata szólal meg Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész előadásában a Hungaroton legújabb, világpremier kiadványán.

Liszt Ferenc Faust-szimfóniájának Carl Tausig-féle átirata szólal meg Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész előadásában a Hungaroton legújabb, világpremier kiadványán.

A kotta kéziratát a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont biztosította a felvételhez, a kiadvány a boltokban és az interneten péntektől érhető el. Az album jól illeszkedik a Hungaroton fiatal művészeket bemutató trendjébe, valamint ritkaságokat rögzítő hagyományainak sorába - mondta el Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója a lemezt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója emlékeztetett: a kézirat a Liszt-hagyaték részeként az első pillanattól a budapesti intézetben található, s 2011-ben, a jubileumi Liszt-évben sok külföldi művész kereste meg őket azzal a kéréssel, hogy előadhassák a művet. Kiemelte: úgy döntöttek, hogy először magyar művészeknek ajánlják fel ezt a lehetőséget, amelyre elsőként Lajkó István jelentkezett.

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc

Az óriási feladat nemcsak zongoraművészként állította őt komoly megmérettetés elé, hiszen egy igen virtuóz műről van szó, hanem intellektuális kutató egyéniséget is kívánt a kézirat töredékessége miatt. Az ősbemutatót 2014. májusban tartották - tette hozzá az igazgató. Lajkó István véleménye szerint a Tausig-átirat kimondottan zongoraszerű amellett, hogy maximálisan tiszteletben tartja az eredeti zenekari művet. A kéziratról elmondta, hogy nem teljesen komplett, mindhárom tételből hiányoznak ütemek, amelyeket végül ő pótolt. További korrektúra lapok, vázlatok nem kerültek elő az átirathoz, amelyet Tausig, aki Liszt egyik legkedvesebb növendéke volt, 15-16 évesen készíthetett. A zongoraművész úgy fogalmazott, hogy minden zongorista eljátssza előbb vagy utóbb Liszt h-moll szonátáját, amelynek a Faust-szimfónia a testvérdarabja, csak jóval nagyobb szabású.

A Faust-mondakör 1830-tól kezdve egészen élete végéig foglalkoztatta Lisztet, aki Goethe és Lenau azonos témájú irodalmi alkotásai nyomán számos zeneművet komponált. Ezek közül kiemelkedik a Faust-szimfónia, Liszt fő szimfonikus műve, amelyet a szerző évtizedekig tökéletesített. A teljes Faust-szimfónia zongorára, két kézre készült átirata - amely a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban található - már a szimfónia 1857-ben befejezett, kórussal kiegészített változatára épül, az átdolgozás a frissen elkészült autográfból, vagy annak kéziratos másolatából született. Zenei anyaga nem egyezik meg a végleges, nyomtatásban megjelent változattal. Ennek oka egyrészt az, hogy Liszt még változtatott a partitúra anyagában, néhány eltérés Tausig pontatlanságának tudható be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Színház

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Klasszikus bach

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.