Klasszikus

Először készült felvétel Liszt Faust-szimfóniájának átiratából

2016.12.10. 16:14
Ajánlom
Liszt Ferenc Faust-szimfóniájának Carl Tausig-féle átirata szólal meg Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész előadásában a Hungaroton legújabb, világpremier kiadványán.

Liszt Ferenc Faust-szimfóniájának Carl Tausig-féle átirata szólal meg Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész előadásában a Hungaroton legújabb, világpremier kiadványán.

A kotta kéziratát a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont biztosította a felvételhez, a kiadvány a boltokban és az interneten péntektől érhető el. Az album jól illeszkedik a Hungaroton fiatal művészeket bemutató trendjébe, valamint ritkaságokat rögzítő hagyományainak sorába - mondta el Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója a lemezt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója emlékeztetett: a kézirat a Liszt-hagyaték részeként az első pillanattól a budapesti intézetben található, s 2011-ben, a jubileumi Liszt-évben sok külföldi művész kereste meg őket azzal a kéréssel, hogy előadhassák a művet. Kiemelte: úgy döntöttek, hogy először magyar művészeknek ajánlják fel ezt a lehetőséget, amelyre elsőként Lajkó István jelentkezett.

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc

Az óriási feladat nemcsak zongoraművészként állította őt komoly megmérettetés elé, hiszen egy igen virtuóz műről van szó, hanem intellektuális kutató egyéniséget is kívánt a kézirat töredékessége miatt. Az ősbemutatót 2014. májusban tartották - tette hozzá az igazgató. Lajkó István véleménye szerint a Tausig-átirat kimondottan zongoraszerű amellett, hogy maximálisan tiszteletben tartja az eredeti zenekari művet. A kéziratról elmondta, hogy nem teljesen komplett, mindhárom tételből hiányoznak ütemek, amelyeket végül ő pótolt. További korrektúra lapok, vázlatok nem kerültek elő az átirathoz, amelyet Tausig, aki Liszt egyik legkedvesebb növendéke volt, 15-16 évesen készíthetett. A zongoraművész úgy fogalmazott, hogy minden zongorista eljátssza előbb vagy utóbb Liszt h-moll szonátáját, amelynek a Faust-szimfónia a testvérdarabja, csak jóval nagyobb szabású.

A Faust-mondakör 1830-tól kezdve egészen élete végéig foglalkoztatta Lisztet, aki Goethe és Lenau azonos témájú irodalmi alkotásai nyomán számos zeneművet komponált. Ezek közül kiemelkedik a Faust-szimfónia, Liszt fő szimfonikus műve, amelyet a szerző évtizedekig tökéletesített. A teljes Faust-szimfónia zongorára, két kézre készült átirata - amely a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban található - már a szimfónia 1857-ben befejezett, kórussal kiegészített változatára épül, az átdolgozás a frissen elkészült autográfból, vagy annak kéziratos másolatából született. Zenei anyaga nem egyezik meg a végleges, nyomtatásban megjelent változattal. Ennek oka egyrészt az, hogy Liszt még változtatott a partitúra anyagában, néhány eltérés Tausig pontatlanságának tudható be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.