Klasszikus

Először, másodszor, harmadszor

2013.03.15. 16:40
Ajánlom
Liszt Ferenc élete szinte minden vonatkozásában szerteágazó volt. Koncertkörútjain (a kor közlekedési viszonyaihoz képest feltétlenül) óriási távolságokat járt be, jószerével a világ minden tájáról zarándokoltak hozzá tanítványok, zeneszerzőként nemcsak számos műfajban alkotott, de műveit előszeretettel dolgozta át többször, többféle apparátusra is, és gyakorlatilag beláthatatlanul kiterjedt levelezést folytatott.

Mindezek ismeretében aligha lehetne furcsának tekinteni, hogy - jóllehet műveit többen is próbálták már rendszerezni - alkotásainak máig nem létezik legalább nagyjából teljesnek tekinthető, lezárt jegyzéke, definitív felsorolása, biográfusai vaskos kötetekre rúgó könyvfolyamokban igyekeznek megragadni élete hetvenöt évének legalább valamiféle kivonatát, levelezésének precíz gyűjteményes kiadására pedig lényegében remény sincs.

Ezek a tények nyomasztóan hathatnak ugyan a kutatókra, a lelkes műgyűjtők számára azonban kincsek kimeríthetetlen tárházává változtatják a legendás zeneszerző és zongoraművész egészében soha össze nem gyűjthető tárgyi hagyatékát. Liszt számos tekintetben maga volt a 19. század: esztétikai nézetei, gondolkodásmódja, művei színgazdagságukban és változatosságukban is sajátosan sűrített képét őrzik annak a korszaknak, amely a virtuozitás egyedi művészi értékének szentesítésével, a művészek megbecsült polgári státuszának kivívásával, a műalkotásoknak az egyén lelki fejlődésére gyakorolt hatásába vetett hittel, az oktatás vagy épp a sajtórecepció intézményesítésével kiépítette a művészet és a modern állam kapcsolatát.

A meggyőződés, hogy az egykori használati tárgyak valamiképpen megőrzik és felidézik a társadalmi emlékezet számára jelentős alkotók intellektuális lenyomatát, a pénzben kifejezhető érték egészen meghökkentő mértékével képes felruházni meglehetősen hétköznapi eszközöket is, a szellemiséget valóban híven tükröző írásos dokumentumok, műalkotások esetében pedig ez az érték csak még tovább növekszik. Ami Lisztet illeti, nagyjából bármi biztos vételnek számít, ami a keze nyomát viseli, levelei és egyéb kéziratai éppen ezért gyakran bukkannak fel különböző árveréseken, hogy aztán a közgyűjtemények számára többnyire megközelíthetetlen áron találjanak gazdára.

371ADA52-2BD0-418D-8B36-F723B59F5E85

Liszt és Budapest - a Liszt Emlékmúzeum kiállítása

A genfi Hotel des Ventes aukciósház március 13-án számos, a művész kulturális hagyatékának részét képező, a nagyközönség által korábban nem ismert kéziratot bocsátott árverésre. Az eladásra kínált darabok között - levelek és üdvözlőkártyák sokasága mellett - elkelt egy Chopinnek dedikált kotta is (43 ezer frankért), valamint egy, a zongoristák számára rendkívül tanulságos, 1832-ből származó gyakorlófüzet, amely Liszt egykori tanítványa, Valérie Boissier számára lejegyzett zongoragyakorlatokat tartalmaz. Ez utóbbi tételért új tulajdonosa 16 ezer svájci frankot fizetett. Az árverésre kerülő darabok két gyűjteményből: Nikita Magaloff és apósa, Szigeti József családjának, valamint Robert Bory genfi zenetörténésznek a kollekciójából származtak.

2B3E10DD-64F3-4C4E-A053-23C06C67128D

Liszt Szimfonikus költeményének kézirata

Bár a művészet társadalmi jelentőségének ez az anyagi vetülete számos szempontból hízelgőnek és jelentőségteljesnek tekinthető, egy hátrányát azért mégis nehéz volna tagadni: ahogyan Liszt szellemi hagyatékának kezelési problémái, műjegyzékének, levelezésének végeérhetetlen töredékessége is tükrözi, az árveréseken hatalmas összegekért gazdát cserélő, és ilyen módon impozáns kulturális rangot nyerő autográfok az esetek többségében a kutatók számára hozzáférhetetlenül tűnnek el a magángyűjtemények biztonságosan elzárt trezorjaiban. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
Klasszikus ajánló

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg négy Kossuth-díjas művészünk Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estje november 5-én, 19.30-tól várja az érdeklődőket a Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.