Klasszikus

Először rendeznek református zenei fesztivált

2004.05.27. 00:00
Ajánlom
Először rendeznek ezen a hétvégén református zenei fesztivált. Nálunk mindenképpen, de nincs tudomásunk arról, hogy bárhol másutt lenne ilyen. A péntektől hétfőig tartó háromnapos eseménysorozatot, amelynek fő helyszíne a budapesti Ráday utca, egy kedvelt népzenei és könnyűzenei lemezkiadó vezetője gondolta ki, és szervezi, akinek édesapja és két nagyapja is lelkész volt.

- Hogyan született ez az ötlete? Volt 2000-ben egy református világtalálkozó Budapesten, hihetetlen nagy sikerrel…

- Én azon jelen lehettem. Meghívót kaptam, hogy a CD-imet, kazettáimat árulhatom – mondja Böszörményi Gergely. –Folkzenének, vagy népi énekeknek, népdaloknak nevezzük, amikkel ott megjelentem. Sebestyén Mártával, a Karikással, a Muzsikással, ismert magyar népzenei együttesek CD-ivel,. Odajöttek hozzám a bácsik, nénik, hölgyek, urak. Mondták, hogy nagyon szépek ezek a CD-k, kazetták. Református ének van-e? S az első két-három alkalom után még nem is nagyon ütött szöget a fejemben, de amikor a 150. ember is ezt kérdezte tőlem, akkor rájöttem, hogy balgaság, amit nem csinálok – református lelkészi családi háttérrel. Vagyis mindent kiadok, csak pont református éneket nem. Úgyhogy itt megszületett a döntés, hogy mindenképpen szeretném a református énekeket valamilyen professzionális módon megjelentetni, kiadni.

- Már van is lemez, de a fesztivál mégse református énekekről szól, legalábbis nem csak azokról.

- Egy háromnapos monstre fesztivál megszervezésének egyrészt nagyon komoly anyagi konzekvenciái vannak, másrészt pedig hát összeszedni ezt a mintegy 430 művészt, akik most hétvégén fellépnek, azért komoly munka.

- Egyáltalán van olyan fogalom, hogy református zene? A zsoltárokon kívül…

- Így már megkaptuk a választ is, mert a reformátusok által énekelt zsoltárok református zenének tekinthetők. Egyébként pedig Johann Sebastian Bach Luther Márton zenéje, erről nyilván zenetudósok vitatkoznak. Ezt azért tekinthetjük ennek. A fellépők listájánál mindenképpen látható, hogy a régizenét kapcsoltuk be, egyrészt rézfúvós együttesekkel. Templomban is szépen hangzik a rézfúvós zene, meg kint az utcán is. Miközben a Ráday utcában, vagy még akár az esti programok között is bizony sok népzene található.

- Végignézem a névsort. Vannak itt Kossuth-díjasok is, remek művészek, de úgy tűnik, hogy nem csak reformátusok.

- Sőt, egészen biztosan tudjuk, hogy nem, hacsak nem egy református kórusról van szó. De egy másik zenekarnál, akár Makám és Lovász Irénnél, vagy Kobzos Kiss Tamás esetében más kötődés lehet. Másrészt pedig nem azért jöttek létre, mert az egyik katolikus, a másik pedig református, hanem azért, mert zenei nyelvükben volt közös mondandó és közös értékítélet. Egyrészt nagyon magasan képzett zenészekről, másrészt nagyon intelligens emberekről van szó. Ez önmagában már elegendő lenne ahhoz, hogy bármikor bárki a saját fesztiváljára meghívja őket. Ha még találunk olyat, mint például a péntek esti programban Gryllus Dániel Pál apostol című műsora, ahol Pál apostol leveleit dolgozza fel, ez szinte tálcán kínálja magát, hogy meghívjuk. De beszéljünk a Muzsikás együttesről Sebestyén Mártával, valamint Szászcsávási karról! A Muzsikásból Sipos Mihály már egész tudományos módon, 3-4 hónapja folyamatosan beleásta magát; az erdélyi, a debreceni énekeskönyveket hasonlítgatja. Látja, hogy bizonyos énekek mögül kivesznek dallamokat és kicserélik másikra. Ugyanígy megtörténik ez a szöveggel. Tehát valóban egy egész komoly munkát végzett. A Szászcsávásiak a másik oldalon: az egyébként egyszólamú egyházi énekeket 4-5 szólamban éneklik. Ez világszenzáció! Tehát aki szombaton este lemarad erről az előadásról, sokat veszít. Este fél hatig húsz ingyenkoncert lesz, nagyon neves előadókkal. A Műgyűjtemény nyitva lesz, a képzőművészeti galéria is. Bánffy György elmondja Babits Jónás könyvéből 20 percben a legkedvesebb részletét. Úgyhogy multikulturális fesztivál lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.