Klasszikus

Először rendeznek református zenei fesztivált

2004.05.27. 00:00
Ajánlom
Először rendeznek ezen a hétvégén református zenei fesztivált. Nálunk mindenképpen, de nincs tudomásunk arról, hogy bárhol másutt lenne ilyen. A péntektől hétfőig tartó háromnapos eseménysorozatot, amelynek fő helyszíne a budapesti Ráday utca, egy kedvelt népzenei és könnyűzenei lemezkiadó vezetője gondolta ki, és szervezi, akinek édesapja és két nagyapja is lelkész volt.

- Hogyan született ez az ötlete? Volt 2000-ben egy református világtalálkozó Budapesten, hihetetlen nagy sikerrel…

- Én azon jelen lehettem. Meghívót kaptam, hogy a CD-imet, kazettáimat árulhatom – mondja Böszörményi Gergely. –Folkzenének, vagy népi énekeknek, népdaloknak nevezzük, amikkel ott megjelentem. Sebestyén Mártával, a Karikással, a Muzsikással, ismert magyar népzenei együttesek CD-ivel,. Odajöttek hozzám a bácsik, nénik, hölgyek, urak. Mondták, hogy nagyon szépek ezek a CD-k, kazetták. Református ének van-e? S az első két-három alkalom után még nem is nagyon ütött szöget a fejemben, de amikor a 150. ember is ezt kérdezte tőlem, akkor rájöttem, hogy balgaság, amit nem csinálok – református lelkészi családi háttérrel. Vagyis mindent kiadok, csak pont református éneket nem. Úgyhogy itt megszületett a döntés, hogy mindenképpen szeretném a református énekeket valamilyen professzionális módon megjelentetni, kiadni.

- Már van is lemez, de a fesztivál mégse református énekekről szól, legalábbis nem csak azokról.

- Egy háromnapos monstre fesztivál megszervezésének egyrészt nagyon komoly anyagi konzekvenciái vannak, másrészt pedig hát összeszedni ezt a mintegy 430 művészt, akik most hétvégén fellépnek, azért komoly munka.

- Egyáltalán van olyan fogalom, hogy református zene? A zsoltárokon kívül…

- Így már megkaptuk a választ is, mert a reformátusok által énekelt zsoltárok református zenének tekinthetők. Egyébként pedig Johann Sebastian Bach Luther Márton zenéje, erről nyilván zenetudósok vitatkoznak. Ezt azért tekinthetjük ennek. A fellépők listájánál mindenképpen látható, hogy a régizenét kapcsoltuk be, egyrészt rézfúvós együttesekkel. Templomban is szépen hangzik a rézfúvós zene, meg kint az utcán is. Miközben a Ráday utcában, vagy még akár az esti programok között is bizony sok népzene található.

- Végignézem a névsort. Vannak itt Kossuth-díjasok is, remek művészek, de úgy tűnik, hogy nem csak reformátusok.

- Sőt, egészen biztosan tudjuk, hogy nem, hacsak nem egy református kórusról van szó. De egy másik zenekarnál, akár Makám és Lovász Irénnél, vagy Kobzos Kiss Tamás esetében más kötődés lehet. Másrészt pedig nem azért jöttek létre, mert az egyik katolikus, a másik pedig református, hanem azért, mert zenei nyelvükben volt közös mondandó és közös értékítélet. Egyrészt nagyon magasan képzett zenészekről, másrészt nagyon intelligens emberekről van szó. Ez önmagában már elegendő lenne ahhoz, hogy bármikor bárki a saját fesztiváljára meghívja őket. Ha még találunk olyat, mint például a péntek esti programban Gryllus Dániel Pál apostol című műsora, ahol Pál apostol leveleit dolgozza fel, ez szinte tálcán kínálja magát, hogy meghívjuk. De beszéljünk a Muzsikás együttesről Sebestyén Mártával, valamint Szászcsávási karról! A Muzsikásból Sipos Mihály már egész tudományos módon, 3-4 hónapja folyamatosan beleásta magát; az erdélyi, a debreceni énekeskönyveket hasonlítgatja. Látja, hogy bizonyos énekek mögül kivesznek dallamokat és kicserélik másikra. Ugyanígy megtörténik ez a szöveggel. Tehát valóban egy egész komoly munkát végzett. A Szászcsávásiak a másik oldalon: az egyébként egyszólamú egyházi énekeket 4-5 szólamban éneklik. Ez világszenzáció! Tehát aki szombaton este lemarad erről az előadásról, sokat veszít. Este fél hatig húsz ingyenkoncert lesz, nagyon neves előadókkal. A Műgyűjtemény nyitva lesz, a képzőművészeti galéria is. Bánffy György elmondja Babits Jónás könyvéből 20 percben a legkedvesebb részletét. Úgyhogy multikulturális fesztivál lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.