Klasszikus

Élőzenét vitt idősotthonokba a Fesztiválzenekar

2021.04.28. 12:50
Ajánlom
Aranykor címmel kilenc budapesti idősotthonban adott kamarakoncertet a Budapesti Fesztiválzenekar, a Közösségi Hét keretén belül. Az élő zene mind az időseknek, mind a hosszú idő után újra közönség előtt játszó zenészeknek hatalmas élményt jelentett.

A Budapesti Fesztiválzenekar sok éve teljesít társadalmi missziót közösségi programjaival, olyanokhoz is eljuttatva a zene és zenélés örömét, akik számára az élő klasszikus zene csak nehezen vagy egyáltalán nem érhető el.

Az évente megrendezett Közösségi Hét keretein belül, a szigorú járványügyi óvintézkedések mellett, udvarokon vagy kertekben megtartott Aranykor koncerteken főképp vonósnégyesek léptek fel,

nagy tetszést aratva nemcsak az otthonok lakói, de az ápolók, orvosok körében is. A zenészeknek pedig nemcsak az jelentett örömöt, hogy segíthettek, hanem az is, hogy hosszú hónapok online koncertezése után végre újra közönség előtt játszhattak.

BFZAranykor_4-121805.jpg

Budapesti Fesztiválzenekar: Aranykor (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Biró Ágnes hegedűművész a Kútvölgyi Úti Idősek Otthonában adott koncerten így fogalmazott:

Több mint egy éve nem tudunk a közönségünknek játszani, és ezek a mostani Közösségi Hét koncertek az elsők, amikor közönségnek játszunk, és így játszani egy muzsikusnak mindenképpen feltöltődés.

BFZ_05-121830.jpg

A Budapesti Fesztiválzenekar idősek otthonában megrendezett koncertjének fellépői (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Az idősotthonokba muzsikát hozó Aranykor koncerteket több mint 350-en hallgatták meg.

BFZ_10-121831.jpg

A Budapesti Fesztiválzenekar idősek otthonában megrendezett koncertjének közönsége (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

A programról kisfilm is készült:

A Közösségi Hét eseményeiből a gyerekek sem maradtak ki, online több napig elérhetőek voltak a Zenevár mesekoncert és a Hangszerkostoló. A BFZ április utolsó és május első hetében az Online zenés körút kamarakoncertjeivel folytatja ingyenes eseményeinek sorát.

A Fővárosi Levéltárban rögzített hangversenyek elérhetőek a zenekar honlapján, valamint YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.