Klasszikus

Első nap - a kapuk kitárultak

2004.03.20. 00:00
Ajánlom
A fesztivállátogatók úgy érezhették, mintha el sem telt volna az a bizonyos egy év, hiszen legalább ugyanolyan magas hőfokon, remek előadásokkal, teltházzal, vastapssal, fellobogózott hidakkal, szívmelengetően gyönyörű tavaszi időben kezdődött el március 19-én az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál, mint ahogy tavaly befejeződött. Az idei kínálatot és érdeklődést nézve mindez csak fokozódni fog az elkövetkezendő napokban egészen április 4-ig. Üdvözlünk Európa!

Az EU-csatlakozás szellemében kiadott jelszót minden helyszínen tetten lehetett érni: több ezer külföldi, angol, francia, német turista érkezett Budapestre, hogy néhány napra fesztivál rajongóvá változzon. Közülük rengetegen érkeztek a Budapesti Operettszínházba, ahol Kálmán Imre örök közönségkedvenc klasszikusát, a Csárdáskirálynőt felállva, vastapssal jutalmazta a hálás publikum, melyben Hámori Ildikó is fellépett az anya szerepében.

Az esti hivatalos megnyitó a Budapesti Kongresszusi Központban zajlott,. Az óriási teltházas este folyamán Kocsis Zoltán zeneigazgató-karmester a Ferencsik János-i szellemi etalonhoz méltó módon vezényelte a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart Marton Éva közreműködésével, amellyel a XX. század fordulójának zenei úttörői - Schönberg, Wagner, Berlioz - előtt tisztelgett.

Az azt követő, jó hangulatú fogadáson az NKÖM képviseletében Vas Lajos köszöntötte a fellépő művészeket, többek között Marton Évát és Kocsis Zoltánt, valamint Zimányi Zsófiát, a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatóját. Az eseményen megjelent a legendás operaénekesnő-táncosnő, Julia Migenes is, aki a való életben ugyanolyan temperamentumos, virtuóz, élettel teli vörös démon, mint ahogy a Francesco Rosi-féle, Grammyvel díjazott Carmen filmben megismerhette a nagyközönség. Migenes azzal is elárulta profizmusát, hogy bár késő este érkezett Budapestre, addig nem pihent le amíg nem láthatta, a másnapi fellépése (március 20-i Tango-show "La Argentina") helyszínét.

Polgár Lászlót valószínűleg már sokszor hívták vissza a függöny elé, de Verdi: Don Carlosának március 19-i Magyar Állami Operaház-beli tapsviharára sokáig emlékezni fog az operaénekes, aki látványosan megújított díszletek és jelmezek között, egy remek társulattal vitte sikerre a kacskaringós és kalandos pályát befutott operát.

Tehetsége és híre megelőzte a 20 éves japán lányt, Kyoko Okushibát, a szapporói Liszt Ferenc szeminárium legeredményesebb résztvevőjét, aki Bach-, Haydn-, Chopin-, Debussy-művekből álló zongoraestjén három ráadással is megörvendeztette a virtuóz-érzékeny játéktól elbűvölt közönséget a Magyar Rádió Márványtermében.

Az első nap kiállításokkal, tárlatokkal gazdagította a nem zenei kulturális kínálatot, így többek között már megtekinthető Az elhallgatott Holokauszt című, a magyar holokauszt 60. évfordulója alkalmából megrendezett kiállítás a Műcsarnokban, vagy a Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete című képzőművészeti kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban, mely a Bécs-Budapest kiállítási tematika egyik alapeleme.

És már készülődik a március 20-án is koncertező Fesztiválzenekar, az ezen a napon bemutatkozó Kocsis Zoltán és a Pannon Filharmonikusok, Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely, a rendkívül izgalmasnak ígérkező Baltic Trio, az Új Színház és az Operettszínház társulata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.