Klasszikus

Első nap - a kapuk kitárultak

2004.03.20. 00:00
Ajánlom
A fesztivállátogatók úgy érezhették, mintha el sem telt volna az a bizonyos egy év, hiszen legalább ugyanolyan magas hőfokon, remek előadásokkal, teltházzal, vastapssal, fellobogózott hidakkal, szívmelengetően gyönyörű tavaszi időben kezdődött el március 19-én az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál, mint ahogy tavaly befejeződött. Az idei kínálatot és érdeklődést nézve mindez csak fokozódni fog az elkövetkezendő napokban egészen április 4-ig. Üdvözlünk Európa!

Az EU-csatlakozás szellemében kiadott jelszót minden helyszínen tetten lehetett érni: több ezer külföldi, angol, francia, német turista érkezett Budapestre, hogy néhány napra fesztivál rajongóvá változzon. Közülük rengetegen érkeztek a Budapesti Operettszínházba, ahol Kálmán Imre örök közönségkedvenc klasszikusát, a Csárdáskirálynőt felállva, vastapssal jutalmazta a hálás publikum, melyben Hámori Ildikó is fellépett az anya szerepében.

Az esti hivatalos megnyitó a Budapesti Kongresszusi Központban zajlott,. Az óriási teltházas este folyamán Kocsis Zoltán zeneigazgató-karmester a Ferencsik János-i szellemi etalonhoz méltó módon vezényelte a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart Marton Éva közreműködésével, amellyel a XX. század fordulójának zenei úttörői - Schönberg, Wagner, Berlioz - előtt tisztelgett.

Az azt követő, jó hangulatú fogadáson az NKÖM képviseletében Vas Lajos köszöntötte a fellépő művészeket, többek között Marton Évát és Kocsis Zoltánt, valamint Zimányi Zsófiát, a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatóját. Az eseményen megjelent a legendás operaénekesnő-táncosnő, Julia Migenes is, aki a való életben ugyanolyan temperamentumos, virtuóz, élettel teli vörös démon, mint ahogy a Francesco Rosi-féle, Grammyvel díjazott Carmen filmben megismerhette a nagyközönség. Migenes azzal is elárulta profizmusát, hogy bár késő este érkezett Budapestre, addig nem pihent le amíg nem láthatta, a másnapi fellépése (március 20-i Tango-show "La Argentina") helyszínét.

Polgár Lászlót valószínűleg már sokszor hívták vissza a függöny elé, de Verdi: Don Carlosának március 19-i Magyar Állami Operaház-beli tapsviharára sokáig emlékezni fog az operaénekes, aki látványosan megújított díszletek és jelmezek között, egy remek társulattal vitte sikerre a kacskaringós és kalandos pályát befutott operát.

Tehetsége és híre megelőzte a 20 éves japán lányt, Kyoko Okushibát, a szapporói Liszt Ferenc szeminárium legeredményesebb résztvevőjét, aki Bach-, Haydn-, Chopin-, Debussy-művekből álló zongoraestjén három ráadással is megörvendeztette a virtuóz-érzékeny játéktól elbűvölt közönséget a Magyar Rádió Márványtermében.

Az első nap kiállításokkal, tárlatokkal gazdagította a nem zenei kulturális kínálatot, így többek között már megtekinthető Az elhallgatott Holokauszt című, a magyar holokauszt 60. évfordulója alkalmából megrendezett kiállítás a Műcsarnokban, vagy a Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete című képzőművészeti kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban, mely a Bécs-Budapest kiállítási tematika egyik alapeleme.

És már készülődik a március 20-án is koncertező Fesztiválzenekar, az ezen a napon bemutatkozó Kocsis Zoltán és a Pannon Filharmonikusok, Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely, a rendkívül izgalmasnak ígérkező Baltic Trio, az Új Színház és az Operettszínház társulata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.