Klasszikus

Első Nemzetközi Bartók Zongoraverseny

2003.12.13. 00:00
Ajánlom
2004. január 15-ig még lehet jelentkezni a szegedi Első Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyre. A verseny helyszíne: Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81., a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenyterme, az időpont március 20-25.

A versenyzők korhatárát 16 és 30 év között jelölték meg a szervezők. A verseny három fordulóból áll, az első két fordulóban szóló műveket, a döntőben versenyművet kell előadni zenekar közreműködésével. A verseny ünnepélyes eredményhirdetése után a gálahangversenyt Bartók Béla szülővárosában, a romániai Nagyszentmiklóson, a Nákó kastélyban rendezik, ahol a város vezetőin kívül a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság tagjai és elnöke, Tamás Sándor lesznek a házigazdái a programnak. Március 25-én, a világhírű zeneszerző és zongoraművész születésnapján megkoszorúzzák a nagyszentmiklósi főtéren lévő Bartók szobrot és a szülőház falán lévő emléktáblát.

A zongoraverseny anyaga a következő:
I. forduló (maximum: 25 perc)
a) Egy virtuóz Scarlatti szonáta.
b) Egy vagy több Liszt Ferenc kompozíció.
c) Egy-két darab a Bartók: Gyermekeknek sorozatból.
d) Egy mű az alább felsorolt Bartók művek közül: Szonatina, Román népi táncok, Vázlatok, Bagatellek, Tíz könnyű zongoradarab, Három burlesque, Kolindák I, II. Allegro barbaro.
II. forduló (maximum 35 perc)
a) Egy virtuóz Chopin etűd.
b) Egy etűd az alább felsorolt szerzők művei közül: Rachmaninov, Szkrjabin, Prokofjev, Dohnányi, Ligeti.
c) Szabadon választott darab Debussy művei közül.
d) Szabadon választható darab az alább felsorolt művek közül: Bartók: Mikrokozmosz V-VI. füzetből, Szvit op. 14, Improvizációk op. 20, Szabadban I, II., Szonáta, 15 magyar parasztdal, I és II. Román tánc, Etűdök.

A fordulók anyagának belső időarányait (a megadott időn belül) a versenyző dönti el.
A döntő anyaga:
a) Mozart versenyművei közül: G-dúr koncert K 453, d-moll koncert K 466, C-dúr koncert K 467, A-dúr koncert K 488.
b) Liszt: A-dúr és Esz-dúr zongoraverseny, Haláltánc.
c) Bartók: III. zongoraverseny (Az a, b, c, pont alatt feltüntetett versenyművekből - értelemszerűen - csak egyet játszhat a jelölt.)

A zsűri neves hazai és külföldi szakemberekből áll. Értékes díjakkal jutalmazzuk a legeredményesebb versenyzőket. A szervezők január 15-ig fogadnak el jelentkezéseket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriuma Alapítványa címére: 6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 79- 81. A nevezési díj külföldi jelentkező esetén 50 euró, hazai jelentkezőknél pedig 14.000 forint. Bővebb felvilágosítás a zfk@muzik.u-szeged.hu e-mail címen vagy az említett postacímen kérhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.