Klasszikus

Első Nemzetközi Bartók Zongoraverseny

2003.12.13. 00:00
Ajánlom
2004. január 15-ig még lehet jelentkezni a szegedi Első Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyre. A verseny helyszíne: Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81., a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenyterme, az időpont március 20-25.

A versenyzők korhatárát 16 és 30 év között jelölték meg a szervezők. A verseny három fordulóból áll, az első két fordulóban szóló műveket, a döntőben versenyművet kell előadni zenekar közreműködésével. A verseny ünnepélyes eredményhirdetése után a gálahangversenyt Bartók Béla szülővárosában, a romániai Nagyszentmiklóson, a Nákó kastélyban rendezik, ahol a város vezetőin kívül a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság tagjai és elnöke, Tamás Sándor lesznek a házigazdái a programnak. Március 25-én, a világhírű zeneszerző és zongoraművész születésnapján megkoszorúzzák a nagyszentmiklósi főtéren lévő Bartók szobrot és a szülőház falán lévő emléktáblát.

A zongoraverseny anyaga a következő:
I. forduló (maximum: 25 perc)
a) Egy virtuóz Scarlatti szonáta.
b) Egy vagy több Liszt Ferenc kompozíció.
c) Egy-két darab a Bartók: Gyermekeknek sorozatból.
d) Egy mű az alább felsorolt Bartók művek közül: Szonatina, Román népi táncok, Vázlatok, Bagatellek, Tíz könnyű zongoradarab, Három burlesque, Kolindák I, II. Allegro barbaro.
II. forduló (maximum 35 perc)
a) Egy virtuóz Chopin etűd.
b) Egy etűd az alább felsorolt szerzők művei közül: Rachmaninov, Szkrjabin, Prokofjev, Dohnányi, Ligeti.
c) Szabadon választott darab Debussy művei közül.
d) Szabadon választható darab az alább felsorolt művek közül: Bartók: Mikrokozmosz V-VI. füzetből, Szvit op. 14, Improvizációk op. 20, Szabadban I, II., Szonáta, 15 magyar parasztdal, I és II. Román tánc, Etűdök.

A fordulók anyagának belső időarányait (a megadott időn belül) a versenyző dönti el.
A döntő anyaga:
a) Mozart versenyművei közül: G-dúr koncert K 453, d-moll koncert K 466, C-dúr koncert K 467, A-dúr koncert K 488.
b) Liszt: A-dúr és Esz-dúr zongoraverseny, Haláltánc.
c) Bartók: III. zongoraverseny (Az a, b, c, pont alatt feltüntetett versenyművekből - értelemszerűen - csak egyet játszhat a jelölt.)

A zsűri neves hazai és külföldi szakemberekből áll. Értékes díjakkal jutalmazzuk a legeredményesebb versenyzőket. A szervezők január 15-ig fogadnak el jelentkezéseket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriuma Alapítványa címére: 6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 79- 81. A nevezési díj külföldi jelentkező esetén 50 euró, hazai jelentkezőknél pedig 14.000 forint. Bővebb felvilágosítás a zfk@muzik.u-szeged.hu e-mail címen vagy az említett postacímen kérhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.