Klasszikus

Első Nemzetközi Bartók Zongoraverseny

2003.12.13. 00:00
Ajánlom
2004. január 15-ig még lehet jelentkezni a szegedi Első Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyre. A verseny helyszíne: Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81., a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenyterme, az időpont március 20-25.

A versenyzők korhatárát 16 és 30 év között jelölték meg a szervezők. A verseny három fordulóból áll, az első két fordulóban szóló műveket, a döntőben versenyművet kell előadni zenekar közreműködésével. A verseny ünnepélyes eredményhirdetése után a gálahangversenyt Bartók Béla szülővárosában, a romániai Nagyszentmiklóson, a Nákó kastélyban rendezik, ahol a város vezetőin kívül a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság tagjai és elnöke, Tamás Sándor lesznek a házigazdái a programnak. Március 25-én, a világhírű zeneszerző és zongoraművész születésnapján megkoszorúzzák a nagyszentmiklósi főtéren lévő Bartók szobrot és a szülőház falán lévő emléktáblát.

A zongoraverseny anyaga a következő:
I. forduló (maximum: 25 perc)
a) Egy virtuóz Scarlatti szonáta.
b) Egy vagy több Liszt Ferenc kompozíció.
c) Egy-két darab a Bartók: Gyermekeknek sorozatból.
d) Egy mű az alább felsorolt Bartók művek közül: Szonatina, Román népi táncok, Vázlatok, Bagatellek, Tíz könnyű zongoradarab, Három burlesque, Kolindák I, II. Allegro barbaro.
II. forduló (maximum 35 perc)
a) Egy virtuóz Chopin etűd.
b) Egy etűd az alább felsorolt szerzők művei közül: Rachmaninov, Szkrjabin, Prokofjev, Dohnányi, Ligeti.
c) Szabadon választott darab Debussy művei közül.
d) Szabadon választható darab az alább felsorolt művek közül: Bartók: Mikrokozmosz V-VI. füzetből, Szvit op. 14, Improvizációk op. 20, Szabadban I, II., Szonáta, 15 magyar parasztdal, I és II. Román tánc, Etűdök.

A fordulók anyagának belső időarányait (a megadott időn belül) a versenyző dönti el.
A döntő anyaga:
a) Mozart versenyművei közül: G-dúr koncert K 453, d-moll koncert K 466, C-dúr koncert K 467, A-dúr koncert K 488.
b) Liszt: A-dúr és Esz-dúr zongoraverseny, Haláltánc.
c) Bartók: III. zongoraverseny (Az a, b, c, pont alatt feltüntetett versenyművekből - értelemszerűen - csak egyet játszhat a jelölt.)

A zsűri neves hazai és külföldi szakemberekből áll. Értékes díjakkal jutalmazzuk a legeredményesebb versenyzőket. A szervezők január 15-ig fogadnak el jelentkezéseket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriuma Alapítványa címére: 6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 79- 81. A nevezési díj külföldi jelentkező esetén 50 euró, hazai jelentkezőknél pedig 14.000 forint. Bővebb felvilágosítás a zfk@muzik.u-szeged.hu e-mail címen vagy az említett postacímen kérhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.