Klasszikus

Első Stradivariját a belga királynőtől kapta

2016.10.24. 15:45
Ajánlom
David Ojsztrah világhírű szovjet-orosz hegedűművész, karmester, a múlt század egyik legnagyobb hegedűvirtuóza 1974. október 24-én hunyt el.

Zenekedvelő zsidó kereskedő családból származott, első hegedűjét ötévesen kapta. Hatévesen már közönség előtt lépett fel, 1926-ban végezte el a konzervatóriumot. Sokat játszott zenekarokban és kamaraegyüttesekben, első moszkvai szólókoncertjét 1930-ban adta.

David Ojsztrah

David Ojsztrah

1933-ban megnyerte az össz-szovjet hegedűversenyt, majd 1937-ben a Brüsszelben első alkalommal megrendezett Erzsébet királyné zenei versenyt is. 1934-től a moszkvai konzervatóriumban tanított, neve ekkor már az egész Szovjetunióban ismert volt.

Első "nyugati" koncertjét Helsinkiben adta 1949-ben, és ugyanebben az évben lépett fel először Budapesten. Az ötvenes évek első felében meghódította Párizst és Londont, 1955-ben pedig már az amerikai közönség is a "lábai előtt hevert". Szólistaként a zenei tökéletesség fanatikusaként ismert Szvjatoszlav Richter zongoraművésszel koncertezett. Barátjának mondhatta Yehudi Menuhint, Sibeliust, Ormándy Jenőt, és Kodály Zoltánt.

Fidelio Napi Zene – Prokofjev: A-dúr zongoraszonáta No. 6

Kapcsolódó

Fidelio Napi Zene – Prokofjev: A-dúr zongoraszonáta No. 6

1997. augusztus elsején, 19 évvel ezelőtt hunyt el a legendás ukrán-orosz zongoraművész, Szvjatoszlav Richter.

A kritika főként káprázatos technikáját, játéka sokszínűségét és érzelmi gazdagságát emelte ki. Stradivari-hangszereken nyűgözte le közönségét, az elsőt a belga királynő adományozta neki. Közel tíz évig egy 1702-es Stradivariuson zenélt, amelyet 1966 júniusában egy 1705-ös darabra cserélt. A hegedű mellett a sakkban is jeleskedett, 1937-ben nagy érdeklődés övezte a zeneszerző Prokofjevvel vívott (és megnyert) páros mérkőzését.

David Ojsztrah és Szergej Prokofjev

David Ojsztrah és Szergej Prokofjev

A feszített ütemű munka miatt 1964-ben szívrohamot kapott, de ezt még túlélte. 1974. október 24-én egy hollandiai turné közben vitte el az újabb roham.

Hamvai Moszkvában, a Novogyevicsi temetőben nyugszanak. David Ojsztrahról nevezték el a 42 516. számú kisbolygót, emlékére az észtországi Parnuban rendszeresen zenei fesztivált szerveznek. Fia, Igor szintén kiváló hegedűművész lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.