Klasszikus

Elsőként rögzített lemezre két Telemann-művet a Simplicissimus Ensemble

2023.01.03. 11:10
Ajánlom
Az együttes Les Burlesques de Telemann című albuma decemberben jelent meg, rajta a 18. századi német zeneszerző négy olyan darabjával, amelynek címében a burlesque megjelölés szerepel.

Georg Philipp Telemann két olyan műve is szerepel a Simplicissimus Ensemble december 12-én megjelent új lemezén, amelyről korábban nem készült hangfelvétel. Az együttes Les Burlesques de Telemann címet viselő albumán

a 18. századi német zeneszerző négy alkotását rögzítette, közös pontjuk, hogy mindegyikben szerepel a burlesque megjelölés.

A darabok keletkezése 1715 és 1745 közé datálható, két világpremier felvétel, az Ouverture à la burlesque és az Ouverture avec la suite burlesque eredetileg balettzeneként jött létre. Az album első darabja, a héttételes Burlesque de Quixotte Miguel de Cervantes regényének, illetve Francesco Conti abból készült operájának főbb eseményeit mutatja be. A negyedik mű, az Ouverture burlesque az olasz commedia dell'arte karaktereit festi le.

A négy zenekari szvitet a historikus együttes a bemutató rekonstruált körülményeinek megfelelően kis apparátussal, szólamonként egy-egy vonós játékossal rögzítette. A lemezen Németh Zsombor, Hatos Cecília (barokk hegedű), Vizeli Máté (barokk brácsa), Jánosházi Péter (barokk cselló) és Harmath Dénes (csembaló) működik közre. A felvétel meghallgatható a legnépszerűbb streaming platformokon (Spotify, YouTube Music, Deezer), illetve fizikai hordozón, pendrive-ként is elérhető.

Fejléckép: a Simplicissimus Ensemble (fotó: Dinya Dávid)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.