Klasszikus

Elszakad a Fonó cérnája?

2003.06.14. 00:00
Ajánlom
A László Sándor ügyvezető igazgatótól származó hírek szerint elképzelhető, hogy az autentikus magyar népzene egyik hazai fellevárának számító Fonó Budai Zeneház végleg becsukja kapuit.

A bartóki hagyományokat folytató Fonó, amely magára vállalta, hogy a Kárpát-medence egész területén még fellelhető eredeti népdalokat digitális változatban rögzíti, most ellehetetlenült. Nem csupán az a veszély fenyegeti, hogy e téren a lemezkiadói tevékenységét nem folytathatja, hanem lehet, hogy az egész intézmény a felszámolás sorsára jut. A nyolc évvel ezelőtt magalakult zeneház úttörő tevékenysége bezárással, a javak elárverezésével végződhet, ha nem kap rendszeres juttatást, mert a profilváltásra, a populáris lemezek megjelentetésére a menedzsment nem hajlandó. A Fonót nem csak az sújtja, hogy forrásai elapadnak, hanem még a pályázatokon elnyert támogatások se folynak be időben, továbbá a bizományba átadott - és már eladott - kiadványaik után sem kapják meg mindig a kialkudott összeget.

Végtelen szomorúságának adott hangot Kelemen László néprajzkutató, a Hagyományok Háza igazgatója, aki a Fonó Utolsó Óra sorozatának egyik kezdeményezője volt. Az igazgató szerint, ha a Fonó autentikus népzenei lemezkiadása leáll, akkor nem lesz intézmény, amelyik újraindíthatná. Kelemen - bár nem szívesen értékelne egy olyan munkát, amelyhez ő is kötődik, de - állítja, a XX. század legjelentősebb népzenei gyűjtése valósult meg László Sándorék tevékenysége révén. A munka eredményeként 1200 óra zeneanyagot adtak át a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének. Hangsúlyozta, hogy induláskor Magyar Bálint kultuszminiszter volt az első, aki támogatta a Fonót, és hozzá hasonlóan cselekedett a következő tárcavezető is, mert a 3-500 példányban eladható korongok nem biztosítják a gazdaságosságot, viszont nélkülözhetetlen adalékai a tudománynak és a magyar kultúrának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.