Klasszikus

Eltemették Angster József orgonakészítőt

2012.04.28. 17:15
Ajánlom
A nemzetközi hírű pécsi Angster orgonagyár államosítás előtti utolsó igazgatóját pénteken búcsúztatták Pécsett.

Angster József 1917. január 2-án született Pécsett. Alap- és középfokú tanulmányait a Püspöki Tanítóképző Gyakorló Elemi Iskolában és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Reálgimnáziumában végezte. Zeneiskolában zongorázni, majd orgonálni tanult, a felsőbb osztályokban már a gimnázium orgonistája volt.

Szüleivel egyetértésében az volt a célja, hogy később unokatestvérével együtt átvegye a nagyapja által 1867-ben alapított orgonagyár vezetését. Ezért érettségi után beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karának villamos tagozatára, ahol 1940-ben diplomázott.

Az orgonaépítési ismereteket már gimnazista korában kezdte elsajátítani édesapjától, Angster Emiltől. Műegyetemi éveiben a nyári szünetek jelentős részét apja mellett töltötte, így a tervezésben és a gyakorlati munkában egyaránt részt vett. Később, már diplomásként orgonaépítő mesterlevelet is szerzett. 1939-ben németországi tanulmányúton járt, hogy megnézzen több híres orgonát és megismerje nagy tudású mesterek munkamódszereit.

Angster József 1940-ben állt végleg munkába az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyárban. Az üzem államosítása előtti utolsó évtizedében unokatestvérével, Angster Imrével vezette a vállalkozást. Tervezőmunkája és irányítása mellett mintegy 100 orgona készült, köztük több 3 manuálos, 35-50 változatú nagyobb hangszer.

Az orgonagyárat 1949. decemberében államosították. Ezután még rövid ideig működött Pécsi Hangszer- és Asztalosárugyár néven, majd megszűnt. Angster József számára lehetetlenné vált orgonakészítő pályafutásának folytatása. 1950-51-ben gépészmérnökként dolgozott a pécsi városi tanács építészeti osztályán, 1951-52-ben koncepciós per áldozata lett, s egy év börtönbüntetésre ítélték. Később a Baranya-Tolna Megyei Tégla-és Cserépipari vállalatnál helyezkedett el, ahol főmérnök lett, onnan ment nyugdíjba 1978-ban.

Angster József az 1970-es évek közepétől tanácsadóként foglalkozott orgonaépítéssel, az 1980-as évek elejétől élete végéig pedig orgonaakusztikai kutatásokkal is. Munkásságát 2004-ben a Pécsért legtöbbet tevő lokálpatriótáknak járó Tüke-díjjal, 2006-ban pedig Magyar Örökség Díjjal ismerték el. A Magyarország legkiválóbb orgonaépítőjeként tisztelt idősebb Angster József (1834-1918) március végén, 95 éves korában elhunyt unokáját a város köztemetőjében helyezték örök nyugalomra 2012. április 27-én.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.