Klasszikus

Eltemették Gyöngyössy Zoltánt

2012.02.04. 16:40
Ajánlom
A Liszt- és többszörös Artisjus-díjas fuvolaművésztől az újpest-kertvárosi Szent István-plébániatemplomban tartott gyászmisén vettek végső búcsút családtagjai, kollégái és barátai. Hamvait ezt követően Újpesten, a Megyeri temetőben helyezték örök nyugalomra.

Gyöngyössy Zoltán tragikus hirtelenséggel, életének 53. évében hunyt el autóbalesetben 2011. december 29-én. Halálhíre az egész klasszikus zenei szcénát megrázta, kollegái nekrológokban búcsúztak egykori barátjuktól, a gyász feldolgozására pedig január 6-án közös virrasztást rendeztek a Wesselényi utcai Ligeti György-épületben. A végső búcsúra a család kérésére végül csak később, február 4-én került sor. Az újpest-kertvárosi Szent István-plébániatemplomban tartott liturgián a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének hallgatóiból alakult kórus, Déri György csellóművész és Kemenes András működött közre, aki a szentmise végén Gyöngyössy tanárának, Apagyi Máriának levelét olvasta fel. A 71 éves fuvolatanárnő Dosztojevszkij és Szent Ágoston szavaival búcsúzott tanítványától:

"Életedben fényt sugároztál, figyelmességet, szeretetet, lendületet, erőt. Már kiskorodban is éreztem a jó iránti hű érdeklődésed, majd lépésről lépésre építetted magad és a tanulást sosem hagytad abba. Még mindig hihetetlennek tűnik, hogy nem vagy köztünk, de lelked és fuvolahangod itt marad velünk, tovább szól bennünk. Szent Ágoston szavaival búcsúzok tőled, Zoli: 'Az út másik oldalán vagyok. Lásd, jól van minden. Meg fogod találni a lelkemet és benne egész, letisztult szép, gyöngéd szeretetem.' Nyugodj békében, nem felejtünk el, mindenkor szeretettel gondolunk rád." Ezt követően a Zeneakadémia képviseletében Lakatos György fagottművész búcsúja hangzott el: "Azt mondják, nincsenek pótolhatatlan emberek. Valóban? Nincsenek? Pótolható az a bizonyos mosoly, az a bizonyos nevetés, az a csillogó, örömteli, néha talán kérdő, néha talán kérkedő és boldog tekintet a kottaállvány másik feléről? Pótolható az a h-moll szonáta, az a Schubert vagy az a Bach? Pótolható a szereteted, a rajongásod, a hivatásod, a lendületed, a meg nem alkuvásod, a barátságod? Nem pótolható."

Batta András, a Zeneakadémia rektora egy korábbi nekrológjában így emlékezett Gyöngyössy Zoltánról: "Zoli nyitottsága, érdeklődése, mindig szíves és lelkes részvétele közös dolgainkban adta magát. Erre szokták mondani közhelyesen: nyitott könyv. Őszinte volt beszéde és őszinte a játéka. Többünk utoljára a 2011-es év másik nagy, tragikus veszteségének, Dobszay tanár úr emlékére rendezett koncerten hallottuk a Magyar Tudományos Akadémián, a régi barát, Kemenes András partnereként. Bachot játszottak. Simán, póztalanul, a hangokat az időben elrendezetten, és ez által időtlenül. Méltón ahhoz, akit akkor ezzel a muzsikával gyászoltunk. Égett a láng elhunyt mesterünk lelki üdvéért, és a Bach-zenén keresztül közel jött hozzánk alakja. Most Zoliért gyújtunk gyertyát, és ismét az ő Bach-játékát hallgatjuk, csakhogy már felvételről. Őt siratjuk, és - mint mindig, amikor nagyot veszítünk - saját magunkat is. Mert hiánya, ugyanúgy, mint egykori jelenléte, immár kitörölhetetlen nyomot hagy bennünk."

A szentmisét követően Gyöngyössy Zoltán hamvait a család és a közeli barátok jelentétében Újpesten, a Megyeri temetőben helyezték örök nyugalomra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.