Klasszikus

Elvarázsolt fák juharszirupban

2017.05.31. 16:09
Ajánlom
Cameron Carpenter szerint simán megfér egymás mellett a hagyományok tisztelete és a formabontó modernizálás. Az orgonista az Academy of St Martin in the Fields kamarazenekarral lépett fel közös esten május 19-én a Müpában.

A világhírű zenekar az alapító Sir Neville Marriner halála óta karmester nélkül játszik. Ez nemhogy hátrányukra vált volna, hanem emiatt igazi, koncentrált, kidolgozott, minden pillanatban együtt lélegző kamarazenélés jött létre ezen a péntek estén.

Az Academy of St Martin in the Fields Kamarazenekar a Müpában

Az Academy of St Martin in the Fields Kamarazenekar a Müpában (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Müpa)

Az angol vonósirodalom két remek darabját hallhattuk a zenekar előadásában. (Talán Vaughan-Williams köpönyegéből bújt elő mindkettő?) Először Sally Beamish Britten-változatait, melyet a Peter Grimes című opera tengeri közjátékaira írt, majd Britten első mesterének, Frank Bridge-nek egy témájára komponált variációsorozatát. Az élő vonószenekari hangzás színgazdagságát ünnepli mindkét darab, melyhez a tökéletes interpretáció csak hozzátett.

Az amerikai Cameron Carpenter saját utaztatható, hatalmas, ötmanuálos játszópultból és hangfalakból álló, digitális orgonáját hozta Budapestre. Csak az első, improvizációs számot játszotta a Müpa orgonáján, melynek kitapasztalásához nem lehetett elegendő ideje a koncert előtt. Az akusztikus hangzás és az erősen fás regisztráció sem tudott segíteni a bevezető műsorszám történéstelenségén, de ez csöppet sem kellett megzavarja a további művek értő befogadását.

Cameron Carpenter

Cameron Carpenter (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Müpa)

Bach A-dúr (BWV 1055) billentyűs versenyének a szólista általi átirata és Francis J. M. Poulenc g-moll orgonaversenye (FP 93) jelentette a közös előadás fő fogásait. Az egyedi tervezésű, tíz éven át készített orgona hangszínei plasztikusan illeszkedtek a vonós faktúrákhoz, a szólista a szó legjobb értelmében kamarapartnerként kapcsolódott zenésztársaihoz. Az örökifjú, gyermekien őszinte hatású Carpenter félredob minden frakkos, komolykodó attitűdöt, és a hangszeres játék iránti szenvedélyt emeli meghatározó alaphangulatává. Ennek hallgatóként érdemes nem ellenállni, hogy jobban átélhessük az előadó, a zeneszerző és a darab közt létrejövő mágikus fúziót.

A koncert utolsó száma Dan Powers orgonára és vonósokra írt Gershwinianája volt, mely George Gershwin különböző műfajú műveiből sajátos módon összeállított kompozíció. Egész rövid dallamrészleteket fűz egymáshoz, épp hogy felismerünk egy ütemet, már illeszkedik is hozzá egy másik téma apró részlete, ezzel úgy alkotva újat, hogy hatványozódjon a gershwini zenei nyelv.

Végül négy ráadással zárult a koncert, s egy a háromhoz arányban maradt itt alul a barokk a XX. századi amerikai zenével szemben. Bernstein Candide-nyitánya után a két népszerű amerikai darab úgy hatott, mint két ingyenes cukormázas fánk, mikor inkább libamájra voltunk rákészülve.

A közönségből többen már a szünetben távoztak, majd a ráadások közt is. Carpenter habitusa még szokatlan lehet a magyar közönségnek, de remélhetőleg egyre többeknek válik kényelmessé a komolyzenei örömzenélés ilyen atmoszférája, amennyiben az előadók technikai felkészültsége és kreatív interpretálása ellensúlyozni tudja a popsztáros jelleget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.