Klasszikus

Emanuel Ax a Fesztiválzenekarral

2006.02.12. 00:00
Ajánlom
A világhírű amerikai zongoraművész, Emanuel Ax lesz a Fesztiválzenekar vendége a február 17-ei, 18-ai és 19-ei budapesti hangversenyeken.

A Fischer Iván vezényelte koncertek műsorán Mozart K 503-as C-dúr zongoraversenye mellett Erik Satie két rövid darabja (Gymnopedia No. 1, Gnossienne No. 3), valamint Csajkovszkij monumentális Manfréd-szimfóniája hangzik el. A műsort a zenekar a budapesti koncertek előtt, február 16-án a bécsi Konzerthausban is előadja.

Költőien lírai játék, briliáns technika jellemzi korunk egyik legkiválóbb pianistáját, Emanuel Axet. A Lvovban született, zenei tanulmányait Varsóban kezdő, 1961-ban az USA-ba emigráló Ax a nemzetközi zenei életbe huszonöt évesen, 1974-ben robbant be, amikor megnyerte a Tel Aviv-i Athur Rubinstein Nemzetközi Zongoraversenyt. Öt évvel később neki ítélték az USA egyik legrangosabb zenei kitüntetését, az Avery Fisher-díjat. Szólistaként és kamarazenészként egyaránt a legkiválóbb és keresettebb művészek körébe tartozik. Rendszeresen fellép a világ jelentős zenei központjaiban (Berlin, Milánó, New York, Párizs, London, Zürich), szívesen látott vendég a nagy fesztiválokon (Edinburgh, Lucern, Salzburg, Brüsszel, Aspen, Ravinia, Tanglewood) és együtteseinél (New York, Washington, Chicago, Boston, Cleveland, Phildelphia zenekarai, Berlini Filharmonikusok, Suisse Romande, Tonhalle Zenekar, Concertgebouw Zenekar stb.). Kamarazenészként is elsőrangú: együttmőködését Yo-Yo Maval három Grammy-díjjal ismerték el, Isaac Stern egyik kedvenc partnere volt. A Sony lemezcég vezető művésze, felvételei számtalan díjat nyertek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.