Klasszikus

Emilio a Bécsi Kávéházban

2005.04.04. 00:00
Ajánlom
A Raiffeisen Koncertek elnevezésű sorozat február 24-én, csütörtökön 18 órakor indult Gerendás Péter és zenekara latin estjével, március 31-én pedig a Bolyki Brothers énekelt, s a négy fivér – Balázs, László, György és András – remek hangulatot teremtett a kávéházban (Rózsakert Bevásárlóközpont, Bécsi Kávéház, 1026 Budapest, Gábor Áron u. 74). A következő vendég április 28-án Jelinek Emil, ismertebb nevén Emilio lesz.

Jelinek Emil, a fiatal dzsessznemzedék egyik kiemelkedő tehetsége kitűnően dobol, kannázik, énekel, szkettel, szájbőgőzik. A Cumó trióban tűnt fel Oláh Cumó Árpád zongorista mellett. A trió az első jelentős nemzetközi sikert 2001 nyarán, a németországi Wilshofenben aratta, ahol megnyertek egy rangos szakmai dzsesszversenyt. Ezt követően részt vettek Brüsszelben a 23. Jazz Hoeilaart versenyen, amelyet a legjelentősebbek között tartanak számon. A megmérettetésre 18 országból 55 muzsikus jelentkezett. A magyar trió hatalmas sikert aratott: a verseny 23 éves történetében nem fordult még elő, hogy egy zenekar elnyerte volna az összes fődíjat. A Cumó triónak viszont sikerült: átvehették a legjobb szólistáknak, a legjobb triónak és a kötelező számok közül a legjobb előadású belga darabért járó elismerést. Ráadásul a verseny szervezői azzal jutalmazták a három fiatal magyar zenészt, hogy lemezfelvételt ajánlottak nekik.

A brüsszeli három fődíjnak köszönhetően sorra kaptak koncert- és fesztiválmeghívásokat. A verseny után egy héten át ott is maradtak Belgiumban, ahol több koncertet adtak, köztük egy élő rádiós hangversenyt, amit Belgiumon kívül Franciaországban és Németországban is közvetítettek. Mindezek után az EMI Zenei Kft. – amely korábban nem adott ki magyar dzsessz CD-t – 2001 novemberében megjelentette a Cumó trió albumát My Time címmel.

Azóta azonban Oláh Cumó Árpád csak ritkán látogat haza, hiszen a tengerentúlon tanul. Így a trió tagjai egyelőre nem játszanak együtt, ám Jelinek Emil saját triójával hallható hazai koncerteken: játszott például a Millenáris Teátrumban a Babos Project Romani koncertjén, amelyen Trilok Gurtu volt a magyar zenekar vendégszólistája, s a világhírű indiai ütőst valósággal elbűvölte a fiatal magyar dobos-énekes tudása.

Április 28-án, este hat órától lesz hallható Emilio (ének, beat-boksz) akusztikus koncertje, amelyen fellép Nagy László (gitár, vokál) és Vígh Arnold (basszusgitár, vokál). A koncertre a belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.