Klasszikus

Emlékévek, kirándulások a Zempléni Fesztiválon

2007.08.15. 00:00
Ajánlom
Augusztus 12-én Sárospatakon, a Bodrog partján a Rákóczi-vár szomszédságában épített szabadtéri színpadon szólalt meg Szent Erzsébet tiszteletére a Tolcsvay testvérek Magyar Miséje.

A várfal alatt kialakított félkörívű padsorok között egyetlen egy ülőhely sem maradt, így sokan a várfalról nézték és hallgatták végig ezt a magával ragadó zenés táncos rockoperát. A nagyszabású színpadi produkcióban számos énekes szólistát kísért a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Honvéd Férfikar, az Amadinda Ütőegyüttes valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az előadás végén szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a közönség a művészek odaadó szereplését.

Zene túrabottal, borospohárral

Hagyománynak számít a Zempléni Fesztivál keretében a kirándulós koncertek szervezése. Ennek lényege, hogy a távolabbi településen élők is eljuthatnak egy délután alatt, akár több koncerte is. Az augusztus 13-i kiránduló koncertre érkezőket busz várta Sátoraljaújhelyen, ami Sárospatak érintésével indult tovább az első koncert helyszínére, Tokajba. A város főterén, a Degendfeld Palota Éttermében hallgathatta meg a közönség Judith Ermert-Robe csellókoncertjét (km.: Dominkó István/zongora). Az étterem hangulatos hangversenyteremmé alakult, megidézve a régi szalonkoncertek hangulatát. A nyitott ablakokon kiszűrődő zeneszó a főtérről is becsalogatta az érdeklődőket, így az étterem villámgyorsan megtelt. Judith Ermert-Robe jelenleg a Flamand Rádió Zenekar szólócsellistája, aki most a sárospataki Crescendo Nyári Művészeti Akadémia keretében tanította a kurzusra érkező diákokat.

A kirándulás második állomása Tállya, Vincellér Ház, ahol az amerikai tenorista, Timothy Bentch különleges koncertje hangzott el a nemrég felújított egykori Református Iskolában. Timothy Bentch 11 évet élt Magyarországon, és 2006-ban költözött vissza családjával az Egyesült Államokba. Hazánkban a Magyar Állami Operaház magánénekese, illetve a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia alapítója és magánének tanára, melynek keretében most két hetet töltött Sárospatakon. A délutáni koncerten amerikai dalok és spirituálék szólaltak meg a drezdai konzervatóriumban tanító Andreas Henkel kíséretében.

Zene-kép keletről

A tavaly felújított sátoraljaújhelyi Latabár Színház 13-án látta vendégül a tajvani Taipei Philharmonic kamarakórust, akik Tajvan képekben című műsorukat hozták el a fesztivál közönségének. A kórus képzett hangú fiatalokból áll, repertoárját a populárisabb kórusmuzsika darabjai képezik. Az együttes másnap a tolcsvai református templomban is önálló koncertet adott, amelyen felcsendült a többi között Szentpáli Roland Beatus Vir című kompozíciója. A kontinenseken átívelő produkcióban a tajvani együttes mellett közreműködött még a Cotton Club Singers és a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az estét Hollerung Gábor vezényelte. A szünetben a Tokaj Oremus Pincészet borait kóstolhatta a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.