Klasszikus

Emlékévek, kirándulások a Zempléni Fesztiválon

2007.08.15. 00:00
Ajánlom
Augusztus 12-én Sárospatakon, a Bodrog partján a Rákóczi-vár szomszédságában épített szabadtéri színpadon szólalt meg Szent Erzsébet tiszteletére a Tolcsvay testvérek Magyar Miséje.

A várfal alatt kialakított félkörívű padsorok között egyetlen egy ülőhely sem maradt, így sokan a várfalról nézték és hallgatták végig ezt a magával ragadó zenés táncos rockoperát. A nagyszabású színpadi produkcióban számos énekes szólistát kísért a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Honvéd Férfikar, az Amadinda Ütőegyüttes valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az előadás végén szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a közönség a művészek odaadó szereplését.

Zene túrabottal, borospohárral

Hagyománynak számít a Zempléni Fesztivál keretében a kirándulós koncertek szervezése. Ennek lényege, hogy a távolabbi településen élők is eljuthatnak egy délután alatt, akár több koncerte is. Az augusztus 13-i kiránduló koncertre érkezőket busz várta Sátoraljaújhelyen, ami Sárospatak érintésével indult tovább az első koncert helyszínére, Tokajba. A város főterén, a Degendfeld Palota Éttermében hallgathatta meg a közönség Judith Ermert-Robe csellókoncertjét (km.: Dominkó István/zongora). Az étterem hangulatos hangversenyteremmé alakult, megidézve a régi szalonkoncertek hangulatát. A nyitott ablakokon kiszűrődő zeneszó a főtérről is becsalogatta az érdeklődőket, így az étterem villámgyorsan megtelt. Judith Ermert-Robe jelenleg a Flamand Rádió Zenekar szólócsellistája, aki most a sárospataki Crescendo Nyári Művészeti Akadémia keretében tanította a kurzusra érkező diákokat.

A kirándulás második állomása Tállya, Vincellér Ház, ahol az amerikai tenorista, Timothy Bentch különleges koncertje hangzott el a nemrég felújított egykori Református Iskolában. Timothy Bentch 11 évet élt Magyarországon, és 2006-ban költözött vissza családjával az Egyesült Államokba. Hazánkban a Magyar Állami Operaház magánénekese, illetve a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia alapítója és magánének tanára, melynek keretében most két hetet töltött Sárospatakon. A délutáni koncerten amerikai dalok és spirituálék szólaltak meg a drezdai konzervatóriumban tanító Andreas Henkel kíséretében.

Zene-kép keletről

A tavaly felújított sátoraljaújhelyi Latabár Színház 13-án látta vendégül a tajvani Taipei Philharmonic kamarakórust, akik Tajvan képekben című műsorukat hozták el a fesztivál közönségének. A kórus képzett hangú fiatalokból áll, repertoárját a populárisabb kórusmuzsika darabjai képezik. Az együttes másnap a tolcsvai református templomban is önálló koncertet adott, amelyen felcsendült a többi között Szentpáli Roland Beatus Vir című kompozíciója. A kontinenseken átívelő produkcióban a tajvani együttes mellett közreműködött még a Cotton Club Singers és a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az estét Hollerung Gábor vezényelte. A szünetben a Tokaj Oremus Pincészet borait kóstolhatta a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.