Klasszikus

Emlékévek, kirándulások a Zempléni Fesztiválon

2007.08.15. 00:00
Ajánlom
Augusztus 12-én Sárospatakon, a Bodrog partján a Rákóczi-vár szomszédságában épített szabadtéri színpadon szólalt meg Szent Erzsébet tiszteletére a Tolcsvay testvérek Magyar Miséje.

A várfal alatt kialakított félkörívű padsorok között egyetlen egy ülőhely sem maradt, így sokan a várfalról nézték és hallgatták végig ezt a magával ragadó zenés táncos rockoperát. A nagyszabású színpadi produkcióban számos énekes szólistát kísért a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Honvéd Férfikar, az Amadinda Ütőegyüttes valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az előadás végén szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a közönség a művészek odaadó szereplését.

Zene túrabottal, borospohárral

Hagyománynak számít a Zempléni Fesztivál keretében a kirándulós koncertek szervezése. Ennek lényege, hogy a távolabbi településen élők is eljuthatnak egy délután alatt, akár több koncerte is. Az augusztus 13-i kiránduló koncertre érkezőket busz várta Sátoraljaújhelyen, ami Sárospatak érintésével indult tovább az első koncert helyszínére, Tokajba. A város főterén, a Degendfeld Palota Éttermében hallgathatta meg a közönség Judith Ermert-Robe csellókoncertjét (km.: Dominkó István/zongora). Az étterem hangulatos hangversenyteremmé alakult, megidézve a régi szalonkoncertek hangulatát. A nyitott ablakokon kiszűrődő zeneszó a főtérről is becsalogatta az érdeklődőket, így az étterem villámgyorsan megtelt. Judith Ermert-Robe jelenleg a Flamand Rádió Zenekar szólócsellistája, aki most a sárospataki Crescendo Nyári Művészeti Akadémia keretében tanította a kurzusra érkező diákokat.

A kirándulás második állomása Tállya, Vincellér Ház, ahol az amerikai tenorista, Timothy Bentch különleges koncertje hangzott el a nemrég felújított egykori Református Iskolában. Timothy Bentch 11 évet élt Magyarországon, és 2006-ban költözött vissza családjával az Egyesült Államokba. Hazánkban a Magyar Állami Operaház magánénekese, illetve a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia alapítója és magánének tanára, melynek keretében most két hetet töltött Sárospatakon. A délutáni koncerten amerikai dalok és spirituálék szólaltak meg a drezdai konzervatóriumban tanító Andreas Henkel kíséretében.

Zene-kép keletről

A tavaly felújított sátoraljaújhelyi Latabár Színház 13-án látta vendégül a tajvani Taipei Philharmonic kamarakórust, akik Tajvan képekben című műsorukat hozták el a fesztivál közönségének. A kórus képzett hangú fiatalokból áll, repertoárját a populárisabb kórusmuzsika darabjai képezik. Az együttes másnap a tolcsvai református templomban is önálló koncertet adott, amelyen felcsendült a többi között Szentpáli Roland Beatus Vir című kompozíciója. A kontinenseken átívelő produkcióban a tajvani együttes mellett közreműködött még a Cotton Club Singers és a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az estét Hollerung Gábor vezényelte. A szünetben a Tokaj Oremus Pincészet borait kóstolhatta a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.