Klasszikus

Emlékezés Liszt Ferencre, a katyni és a szmolenszki áldozatokra

2011.04.16. 16:46
Ajánlom
Pax vobiscum, azaz Békesség veletek - ezzel az időskori Liszt-motettával kezdte In memoriam Ferenc Liszt c. lengyelországi hangversenyeit a Szent Efrém Férfikar.

Április közepén előbb a Gdanski Zenei Fesztiválon, majd Varsóban, a wilanów-i Szent Anna templomban lépett fel a férfikórus. A balti fesztiválon és a varsói emlékkoncerten is nagy hatást gyakoroltak a hallgatóságra Liszt ritkán hallható műveinek, valamint a liszti életműhöz kapcsolódó férfikari kultúra (Wagner, Glinka, Rachmaninov, Boksay, Kodály, Bartók) kiváló alkotásainak bemutatásával. A Varsói Magyar Nagykövetség és a Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében létrejött hangverseny egyben emlékezés és főhajtás volt a katyni mészárlás helyszínére utazó és légikatasztrófa áldozatává lett lengyel delegáció emléke előtt. A zsúfolásig megtelt templomban jelen lévő Józef Glemp bíboros és az lengyel emigráns kormány utolsó elnökének, Ryszard Kaczorowskinak özvegye meghatott szavakkal köszönte meg a férfikarnak az estét, minden együttérző magyarnak a baráti lengyel nép gyászában való osztozást, valamint Kiss Róbert nagykövetnek a hangverseny elején elmondott emlékező szavait. A hangversenyt A Szent Efrém Férfikar Bartók Est c. kórusművével zárta: Csöndes minden, csöndes...

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.