Klasszikus

Emlékezés trióban – kamarazenei koncert a Zeneakadémián

2023.03.08. 16:05
Ajánlom
Három kiváló kamaramuzsikus játssza három zeneszerző hegedűre, csellóra és zongorára írt darabját. A Zeneakadémia Solti Termében megvalósuló koncerten a közelmúlttól egészen a romantika világáig repülhetünk vissza.

Schnittke 1985-ben, Alban Berg születésének 100. évfordulója alkalmából komponálta azt a Vonóstriót, amit hét évvel később újra elővett, és átírt hegedű-cselló-zongora apparátusra. Rá jellemző polistilizmusa ebben a műben is tetten érhető; a különböző zenei anyagok használatának technikája ugyan magában hordozza azt a kockázatot, hogy formai szempontból csupán pasticciónak tűnjön, Schnittke azonban – ahogy az este második felének másik másik szerzője, Sosztakovics is – mesteri módon építette a zenébe az egyes elemeket, így például a többször is visszatérő kezdőmotívumot, a Boldog születésnapot dallamának eltorzult változatát.

A zeneszerző 1985 júliusában, alig néhány héttel a Vonóstrió bemutatója után súlyos agyvérzést kapott, a hét évvel későbbi változatot pedig orvosának dedikálta,

aki megmentette az életét, így ebből a verzióból a születés mellett a halál érintését egyaránt kihallhatjuk.

Sosztakovics magával ragadó szépségű II. zongoratrióját nem sokkal korábban elhunyt barátja, Ivan Szollertinszkij emlékének szentelte. A negyvenegy évesen szívrohamban elhunyt zenetudós, húsz nyelv, a színház- és történelemtudomány kiváló ismerője, a modern zene lelkes pártfogója volt, még a legsötétebb szovjet időkben sem volt hajlandó a zeneszerző ellen fordulni, amikor az a hivatalos kultúrpolitikától elütő művei miatt támadások célkeresztjébe került. A záró tétel vérfagyasztó haláltáncát más tragikus események ihlették, sajtóhírek

arról számoltak be, hogy Treblinka és Majdanek koncentrációs táboraiban az őrök nem csupán megásatták zsidó foglyaikkal a sírjaikat, hanem kényszerítették őket, hogy táncoljanak azokon.

A zongoratrió utolsó tételében egy klezmerdallam utal az áldozatokra, amelyet a komponista később az önéletrajzi vonatkozású 8. vonósnégyesében is megidézett.

VargaIstvanVargaOszkaresCsalogGabortrio_foto_Fazekas_Istvan1-163006.jpg

Varga István, Csalog Gábor és Varga Oszkár (Fotó/Forrás: Fazekas István / Zeneakadémia)

Robert Schumann I. (d-moll) zongoratriója 1847-ben keletkezett, de nagy hatást gyakorolt rá a zeneszerzőnek egy jóval korábbi találkozása, 1835-ben, Lipcsében ismerkedtek meg Felix Mendelssohn-Bartholdyval, akivel nemcsak barátok lettek, de zenei hatást is gyakoroltak egymásra. Schumann

a 19. század Mozartjának nevezte Mendelssohnt, és éppen azok a vonások vonzották művészetében, amelyek ezt az összehasonlítást indokolták: arányosság, kiegyensúlyozottság, a tradícióval való szerves kapcsolat.

Ezeket a tulajdonságokat igyekezett saját művészetével és alkotói természetével összebékíteni, mikor 1847 nyarán nekiállt I. zongoratriójának. Rá kevéssé jellemző módon ebben az alkotásban nem a zongoráé az abszolút főszerep, hanem gondosan elosztotta a tematikus anyagot a három hangszer között. Azt azért mégse várja senki, hogy hogy valamiféle nyugodt mértéktartást fedezhet fel a trióban, már az „erővel és szenvedéllyel” megjelölésű nyitótétel érzelmi hullámzásaiban ráismerhetünk Schumann igazi arcára.

Varga Oszkár, Varga István és Csalog Gábor koncertje
március 10. 19:00, Zeneakadémia, Solti Terem

Schnittke: Trió hegedűre, csellóra és zongorára
Sosztakovics: 2. (e-moll) zongoratrió, op. 67

Schumann: 1. (d-moll) zongoratrió, op. 63

Fejléckép: Varga Oszkár, Csalog Gábor és Varga István (fotó/forrás: Fazekas István / Zeneakadémia)

„Pályakezdő szerzőként gondolok magamra” – Beszélgetés Csalog Gáborral

Kapcsolódó

„Pályakezdő szerzőként gondolok magamra” – Beszélgetés Csalog Gáborral

Csalog Gábort sokáig zongoristaként ismerte a közönség, az elmúlt bő egy évtizedben azonban saját kompozícióit is gyakran lehetett hallani. December 10-én, a BMC-ben, az UMZE Kamaraegyüttes koncertjén előadóként is közreműködik, miközben két új művének ősbemutatójára is ekkor kerül sor.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Klasszikus hír

A világ egyik legkeresettebb szólistája, Augustin Hadelich tart mesterkurzust a Concerto Budapestnél

Elisabeth Leonskaja és Christian Tetzlaff után Augustin Hadelich hegedűművész, a Yale School of Music professzora tart ingyenesen látogatható mesterkurzust május 29-én a Concerto Budapest Páva utcai székházában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.