Klasszikus

Emlékezés trióban – kamarazenei koncert a Zeneakadémián

2023.03.08. 16:05
Ajánlom
Három kiváló kamaramuzsikus játssza három zeneszerző hegedűre, csellóra és zongorára írt darabját. A Zeneakadémia Solti Termében megvalósuló koncerten a közelmúlttól egészen a romantika világáig repülhetünk vissza.

Schnittke 1985-ben, Alban Berg születésének 100. évfordulója alkalmából komponálta azt a Vonóstriót, amit hét évvel később újra elővett, és átírt hegedű-cselló-zongora apparátusra. Rá jellemző polistilizmusa ebben a műben is tetten érhető; a különböző zenei anyagok használatának technikája ugyan magában hordozza azt a kockázatot, hogy formai szempontból csupán pasticciónak tűnjön, Schnittke azonban – ahogy az este második felének másik másik szerzője, Sosztakovics is – mesteri módon építette a zenébe az egyes elemeket, így például a többször is visszatérő kezdőmotívumot, a Boldog születésnapot dallamának eltorzult változatát.

A zeneszerző 1985 júliusában, alig néhány héttel a Vonóstrió bemutatója után súlyos agyvérzést kapott, a hét évvel későbbi változatot pedig orvosának dedikálta,

aki megmentette az életét, így ebből a verzióból a születés mellett a halál érintését egyaránt kihallhatjuk.

Sosztakovics magával ragadó szépségű II. zongoratrióját nem sokkal korábban elhunyt barátja, Ivan Szollertinszkij emlékének szentelte. A negyvenegy évesen szívrohamban elhunyt zenetudós, húsz nyelv, a színház- és történelemtudomány kiváló ismerője, a modern zene lelkes pártfogója volt, még a legsötétebb szovjet időkben sem volt hajlandó a zeneszerző ellen fordulni, amikor az a hivatalos kultúrpolitikától elütő művei miatt támadások célkeresztjébe került. A záró tétel vérfagyasztó haláltáncát más tragikus események ihlették, sajtóhírek

arról számoltak be, hogy Treblinka és Majdanek koncentrációs táboraiban az őrök nem csupán megásatták zsidó foglyaikkal a sírjaikat, hanem kényszerítették őket, hogy táncoljanak azokon.

A zongoratrió utolsó tételében egy klezmerdallam utal az áldozatokra, amelyet a komponista később az önéletrajzi vonatkozású 8. vonósnégyesében is megidézett.

VargaIstvanVargaOszkaresCsalogGabortrio_foto_Fazekas_Istvan1-163006.jpg

Varga István, Csalog Gábor és Varga Oszkár (Fotó/Forrás: Fazekas István / Zeneakadémia)

Robert Schumann I. (d-moll) zongoratriója 1847-ben keletkezett, de nagy hatást gyakorolt rá a zeneszerzőnek egy jóval korábbi találkozása, 1835-ben, Lipcsében ismerkedtek meg Felix Mendelssohn-Bartholdyval, akivel nemcsak barátok lettek, de zenei hatást is gyakoroltak egymásra. Schumann

a 19. század Mozartjának nevezte Mendelssohnt, és éppen azok a vonások vonzották művészetében, amelyek ezt az összehasonlítást indokolták: arányosság, kiegyensúlyozottság, a tradícióval való szerves kapcsolat.

Ezeket a tulajdonságokat igyekezett saját művészetével és alkotói természetével összebékíteni, mikor 1847 nyarán nekiállt I. zongoratriójának. Rá kevéssé jellemző módon ebben az alkotásban nem a zongoráé az abszolút főszerep, hanem gondosan elosztotta a tematikus anyagot a három hangszer között. Azt azért mégse várja senki, hogy hogy valamiféle nyugodt mértéktartást fedezhet fel a trióban, már az „erővel és szenvedéllyel” megjelölésű nyitótétel érzelmi hullámzásaiban ráismerhetünk Schumann igazi arcára.

Varga Oszkár, Varga István és Csalog Gábor koncertje
március 10. 19:00, Zeneakadémia, Solti Terem

Schnittke: Trió hegedűre, csellóra és zongorára
Sosztakovics: 2. (e-moll) zongoratrió, op. 67

Schumann: 1. (d-moll) zongoratrió, op. 63

Fejléckép: Varga Oszkár, Csalog Gábor és Varga István (fotó/forrás: Fazekas István / Zeneakadémia)

„Pályakezdő szerzőként gondolok magamra” – Beszélgetés Csalog Gáborral

Kapcsolódó

„Pályakezdő szerzőként gondolok magamra” – Beszélgetés Csalog Gáborral

Csalog Gábort sokáig zongoristaként ismerte a közönség, az elmúlt bő egy évtizedben azonban saját kompozícióit is gyakran lehetett hallani. December 10-én, a BMC-ben, az UMZE Kamaraegyüttes koncertjén előadóként is közreműködik, miközben két új művének ősbemutatójára is ekkor kerül sor.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.
Klasszikus interjú

„Csajkovszkij és Rahmanyinov sose támogatná ezt a háborút” – Interjú Oksana Lynivvel

Az ukrán karmester a Concerto Budapesttel lép fel március 17-én a Zeneakadémián, ebből az alkalomból korábbi magyarországi élményeiről, a hangverseny műsorának aktualitásáról és természetesen a hazájában dúló háborúról is beszélgettünk.