Klasszikus

Emlékhangverseny Bozay Attila születésének 65. évfordulóján

2004.09.23. 00:00
Ajánlom
Bozay Attila születésének 65., halálának 5. évfordulója alkalmából augusztus 19-én emléktáblát avattak Balatonfűzfőn, a zeneszerző szülőházának falán. A komponista tiszteletére emlékhangversenyt is rendeznek szeptember 25-én, 16 órakor, amelynek a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan-terme ad otthont.

Bozay Attila 1939. augusztus 11-én született Balatonfűzfőn. A békéstarhosi gimnáziumban eltöltött évek után 1954-57 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakos növendéke volt Szelényi István vezetése alatt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Farkas Ferenc tanítványa volt 1957-62-ig. A következő két évben Szegeden a Zenei Szakközépiskola zeneszerzés és zeneelmélet tanára, 1963-66-ig pedig kamarazene-szerkesztő volt a Magyar Rádiónál. Ebben az időszakban keletkezett a Fúvósötös, a Papírszeletek (1962), a Kiáltások (1963), az Első vonósnégyes (1964) és a Trió (1960-66). 1967-ben UNESCO-ösztöndíjasként fél évig tartózkodott Párizsban, és ettől kezdve tizenkét éven át szabadfoglalkozású zeneszerzőként élt. 1979-től a Zeneakadémia hangszerelés, később zeneszerzés tanára volt Budapesten. A Nemzeti Filharmónia igazgatója volt 1990-93-ig, 1994-ig pedig a Magyar Zeneművészeti Társaság elnökségének a tagja; a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja. Kétszeres Erkel-díjas (1968, 1979), Bartók–Pásztory-díjas (1988), Érdemes művész (1984). Kossuth-díjat 1990-ben, Magyar Művészetért-díjat 1992-ben kapott. Az Öt utolsó szín c. operája (1998-99) 2000-ben elnyerte a millenniumi operapályázat I. díját. 1999. szeptember 14-én hunyt el.

Az emlékkoncerten elhangzik a szerző Papírszeletek – dalciklus Radnóti Miklós verseire, op. 5 (1962); Ritornelli szóló hegedűre, op. 1 (1963); Tünde áriája a Csongor és Tünde című operából, op. 31 (1979-84); Szonáta gordonkára és zongorára, op. 35 (1988-89); valamint Szegény Yorick dalciklus Kormos István verseire, op. 39/b (1992-1993) című műve. A hangversenyen közreműködik Megyesi Schwartz Lucia (mezzoszoprán), Gál Gabriella (szoprán), Ambrus Ákos (bariton), Varga Gábor (klarinét), Somogyi Péter (hegedű), Pólus László (gordonka), Bozay Melinda és Körmendi Klára (zongora). Az est házigazdája: Fekete Gyula zeneszerző, a Bozay Társaság elnöke, fővédnöke Petrovics Emil főzeneigazgató, zeneszerző. Az emlékhangversenyre a belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.