Klasszikus

Emlékhangverseny Bozay Attila születésének 65. évfordulóján

2004.09.23. 00:00
Ajánlom
Bozay Attila születésének 65., halálának 5. évfordulója alkalmából augusztus 19-én emléktáblát avattak Balatonfűzfőn, a zeneszerző szülőházának falán. A komponista tiszteletére emlékhangversenyt is rendeznek szeptember 25-én, 16 órakor, amelynek a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan-terme ad otthont.

Bozay Attila 1939. augusztus 11-én született Balatonfűzfőn. A békéstarhosi gimnáziumban eltöltött évek után 1954-57 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakos növendéke volt Szelényi István vezetése alatt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Farkas Ferenc tanítványa volt 1957-62-ig. A következő két évben Szegeden a Zenei Szakközépiskola zeneszerzés és zeneelmélet tanára, 1963-66-ig pedig kamarazene-szerkesztő volt a Magyar Rádiónál. Ebben az időszakban keletkezett a Fúvósötös, a Papírszeletek (1962), a Kiáltások (1963), az Első vonósnégyes (1964) és a Trió (1960-66). 1967-ben UNESCO-ösztöndíjasként fél évig tartózkodott Párizsban, és ettől kezdve tizenkét éven át szabadfoglalkozású zeneszerzőként élt. 1979-től a Zeneakadémia hangszerelés, később zeneszerzés tanára volt Budapesten. A Nemzeti Filharmónia igazgatója volt 1990-93-ig, 1994-ig pedig a Magyar Zeneművészeti Társaság elnökségének a tagja; a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja. Kétszeres Erkel-díjas (1968, 1979), Bartók–Pásztory-díjas (1988), Érdemes művész (1984). Kossuth-díjat 1990-ben, Magyar Művészetért-díjat 1992-ben kapott. Az Öt utolsó szín c. operája (1998-99) 2000-ben elnyerte a millenniumi operapályázat I. díját. 1999. szeptember 14-én hunyt el.

Az emlékkoncerten elhangzik a szerző Papírszeletek – dalciklus Radnóti Miklós verseire, op. 5 (1962); Ritornelli szóló hegedűre, op. 1 (1963); Tünde áriája a Csongor és Tünde című operából, op. 31 (1979-84); Szonáta gordonkára és zongorára, op. 35 (1988-89); valamint Szegény Yorick dalciklus Kormos István verseire, op. 39/b (1992-1993) című műve. A hangversenyen közreműködik Megyesi Schwartz Lucia (mezzoszoprán), Gál Gabriella (szoprán), Ambrus Ákos (bariton), Varga Gábor (klarinét), Somogyi Péter (hegedű), Pólus László (gordonka), Bozay Melinda és Körmendi Klára (zongora). Az est házigazdája: Fekete Gyula zeneszerző, a Bozay Társaság elnöke, fővédnöke Petrovics Emil főzeneigazgató, zeneszerző. Az emlékhangversenyre a belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.