Klasszikus

Emlékhangverseny Bozay Attila születésének 65. évfordulóján

2004.09.23. 00:00
Ajánlom
Bozay Attila születésének 65., halálának 5. évfordulója alkalmából augusztus 19-én emléktáblát avattak Balatonfűzfőn, a zeneszerző szülőházának falán. A komponista tiszteletére emlékhangversenyt is rendeznek szeptember 25-én, 16 órakor, amelynek a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan-terme ad otthont.

Bozay Attila 1939. augusztus 11-én született Balatonfűzfőn. A békéstarhosi gimnáziumban eltöltött évek után 1954-57 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakos növendéke volt Szelényi István vezetése alatt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Farkas Ferenc tanítványa volt 1957-62-ig. A következő két évben Szegeden a Zenei Szakközépiskola zeneszerzés és zeneelmélet tanára, 1963-66-ig pedig kamarazene-szerkesztő volt a Magyar Rádiónál. Ebben az időszakban keletkezett a Fúvósötös, a Papírszeletek (1962), a Kiáltások (1963), az Első vonósnégyes (1964) és a Trió (1960-66). 1967-ben UNESCO-ösztöndíjasként fél évig tartózkodott Párizsban, és ettől kezdve tizenkét éven át szabadfoglalkozású zeneszerzőként élt. 1979-től a Zeneakadémia hangszerelés, később zeneszerzés tanára volt Budapesten. A Nemzeti Filharmónia igazgatója volt 1990-93-ig, 1994-ig pedig a Magyar Zeneművészeti Társaság elnökségének a tagja; a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja. Kétszeres Erkel-díjas (1968, 1979), Bartók–Pásztory-díjas (1988), Érdemes művész (1984). Kossuth-díjat 1990-ben, Magyar Művészetért-díjat 1992-ben kapott. Az Öt utolsó szín c. operája (1998-99) 2000-ben elnyerte a millenniumi operapályázat I. díját. 1999. szeptember 14-én hunyt el.

Az emlékkoncerten elhangzik a szerző Papírszeletek – dalciklus Radnóti Miklós verseire, op. 5 (1962); Ritornelli szóló hegedűre, op. 1 (1963); Tünde áriája a Csongor és Tünde című operából, op. 31 (1979-84); Szonáta gordonkára és zongorára, op. 35 (1988-89); valamint Szegény Yorick dalciklus Kormos István verseire, op. 39/b (1992-1993) című műve. A hangversenyen közreműködik Megyesi Schwartz Lucia (mezzoszoprán), Gál Gabriella (szoprán), Ambrus Ákos (bariton), Varga Gábor (klarinét), Somogyi Péter (hegedű), Pólus László (gordonka), Bozay Melinda és Körmendi Klára (zongora). Az est házigazdája: Fekete Gyula zeneszerző, a Bozay Társaság elnöke, fővédnöke Petrovics Emil főzeneigazgató, zeneszerző. Az emlékhangversenyre a belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.