Klasszikus

Emlékhangverseny Giuseppe Patané tiszteletére

2014.11.17. 15:19
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar november 19-én az Olasz Kulturális Intézetben ad emlékhangversenyt 25 éve elhunyt karmester, Giuseppe Patané tiszteletére.

Giuseppe Patané több alkalommal vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat az 1989 előtti években. Az emlékesten Mozart Requiemje csendül fel, Maestro Patané egykori tanítványa és asszisztense Pier Giorgio Morandi vezényletével. Morandi tíz évig a Milánói Scala zenekarának első oboistája volt. Zeneszerzést a milánói Verdi Konzervatóriumban, vezénylést a salzburgi Mozarteumban tanult. A Scalában töltött évek alatt Morandi Riccardo Muti és később Giuseppe Patanè segédkarmestereként nagy tapasztalatra tett szert az olasz repertoárt illetően, valamint kitanulta az olasz opera csínját- bínját.

1987-ben az USA-ban Leonard Bernsteint és Seiji Ozawa tanítványaként elnyerte a Tanglewood versenyt, amit Bernstein-díjnak is szoktak nevezni. 1989-ben a római Teatro dell'Opera vezetőkarmestere lett, ahol számos opera előadás mellett szimfonikus műveket is vezényelt. 1991-től öt évig a budapesti Operaház első vendégkarmesterként dolgozott. A széles repertoárral rendelkező karmester 1990 óta a világ szinte összes jelentős operaházában vezényelt. A hangverseny szólistái Kolonits Klára-szoprán, Németh Judit-mezzoszoprán, Matteo Falcier-tenor, Nagy Zoltán-bariton lesznek.


A koncert előtt 18.30 órakor rövid videó vetítésre kerül sor Maestro Patanéről, majd lánya, Francesca és Pier Giorgio Morandi néhány szóban emlékezik meg a karmesterről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.