Klasszikus

Emlékház, Bartók szellemében

2006.03.24. 00:00
Ajánlom
Csaknem egyéves szünet után holnap újra nyit a Bartók Béla Emlékház a budai Csalán utcában. A kulturális emlékezet és a turizmus e kedvelt intézménye megújulva jobban hasonlít arra a régi korszakára, amikor még Bartók lakott benne.

A Gugger-hegy lábánál álló házat, amelyben Bartók több remekművét komponálta, a zeneszerző amerikai koncertútja idején, 1941-ben fia, ifj. Bartók Béla ürítette ki. Az épület némi átalakítással 1981-ben nyílt meg Bartók-emlékhelyként a közönség előtt. Akkor a házmesterlakást egybenyitották az alsó szinttel, új lépcsőházat építettek, és kamarahangverseny-termet alakítottak ki az első emeleti szobákból.

A második emeleti szobák megmaradtak eredeti állapotukban, azokkal a tárgyakkal berendezve, amelyeket Bartók a házban használt. A dolgozószoba szokásos eszközei mellett elsősorban azokat a népi stílusú bútorokat kell említeni, amelyeket a zeneszerző egy körösfői asztalosnál rendelt, valamint olyan dísztárgyakat, amelyek ugyancsak Erdélyből származnak. Ezek a relikviák, kiegészítve az annak idején az első emeleten elhelyezett tárgyak egy részével, továbbá Bartók ásvány-, bélyeg- és egyéb gyűjteményeinek darabjaival, valamint az életutat ismertető tájékoztatóval, most is az emlékház bemutatójának fontos részét képezik. Az újonnan készült és elhelyezett darabok, például a Székelyföldön szőtt függönyök ebbe a Bartók által kialakított stílusba és hangulatba illeszkednek. Újdonság, hogy a padlástérben is vitrineket helyeztek el, a földszinten pedig interaktív dombormű mutatja be a zeneszerző és tudós Kárpát-medencében végzett gyűjtőútjainak állomásait.

Az épület fölszerelése, homlokzata idézi az eredeti állapotot, de korszerűbbé is vált. Az ablakkereteket a régiekhez hasonlóra cserélték, visszakerültek a stukkók, belül pedig új, Kós Károly tulipános motívumait idéző lépcsőráccsal cserélték föl az 1981-ben odaerőltetett csőkorlátot. A teljes felújítás magában foglalja a légkondicionálást is. A több mint 100 milliós költséget a Bartók-hagyaték magyarországi gondozója, Vásárhelyi Gábor finanszírozza. Feleségével, Virághalmy Ágnes belsőépítésszel együtt alakították ki a teljes látványt, amely a mai sajtóbemutatón és a holnapi bensőséges átadóünnepségen tárul föl először.

Szirányi Jánostól, a Bartók Béla Emlékház igazgatójától megtudtuk, a kulturális turizmus egyik célpontja az intézmény, a külföldiek közül főként japán, angol, német érdeklődők keresik fel. Nemritkán zártkörű kamarakoncertet is rendelnek a látogatáshoz. Az igazgató tervei között szerepel a nyilvános hangversenyek folytatása, a klubszerű ismeretterjesztő előadások és a zenei ismeretszerzés különféle korszerű lehetőségeinek megteremtése. A kiállítás vasárnaptól naponta 10 és 17 óra között látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.