Klasszikus

Emlékkoncerttel készül Szekszárd a Liszt-évre

2011.03.02. 09:00
Ajánlom
Emlékkoncerttel ünneplik a Liszt-évet Szekszárdon: a hangversenyt Liszt Ferenc 1846-os fellépésének eredeti helyszínén, a vármegyeházán októberben rendezik meg.

A koncert korabeli plakátokkal és meghívókkal lidézi fel Liszt nagy sikerű szekszárdi hangversenyét. A kétszáz éve született zongoraművész-komponista 1846. október 18-án két koncertet adott a szekszárdi vármegyeházán; 2011-ben, ugyanezen a napon és időpontban, 12 és 18 órakor Oravecz György zongoraművész játszik majd Liszt-darabokat. A hangverseny érdekessége, hogy felújítják és megszólaltatják Augusz Antalnak, Liszt szekszárdi vendéglátójának zongoráját, amelyet ma a Wosinsky Mór Múzeumban őriznek. Így a közönség is hallhatja a korabeli és a mai hangzás közötti különbséget.

A Liszt-év alkalmából a zeneszerző nevét viselő szekszárdi zeneiskola országos zongoraversenyt hirdetett zenetanároknak. A megmérettetés Liszt születésnapján, október 22-én, szintén a vármegyeházán a díjazottak gálahangversenyével zárul. Szeptember 19-én a szekszárdi újvárosi római katolikus templomban a Szekszárdi Madrigálkórus és Lozsányi Soma orgonaművész közreműködésével bemutatják a Szekszárdi misét, amelyet Liszt a templom felavatására komponált egy korábbi művéből. A bemutató 1867-ben elmaradt, a művet végül 1872-ben, Jénában adták elő először. A tolnai megyeszékhely a tervek szerint az év szekszárdi borát korlátozott palackszámban a Liszt-év jegyében bocsátja ki, és a bicentenárium részeként egy Liszt-portré felállítását is tervezik az újvárosi templom előtt. Liszt Ferenc 1846 és 1876 között Augusz Antal (1807-1878) Tolna megyei alispánhoz fűződő barátsága révén négy alkalommal vendégeskedett Szekszárdon; itt fogalmazta meg a Magyar rapszódiát, amelyet Augusz Antalnak dedikált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.