Klasszikus

Emléktábla Bartókné Pásztory Dittának

2003.11.03. 00:00
Ajánlom
Budapesten emléktáblát avattak Bartók Béláné Pásztory Ditta zongoraművész tiszteletére születésének centenáriuma alkalmából. Az emléktáblát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a XII. kerületi önkormányzat állíttatta a művésznő tiszteletére.

Pásztory Ditta zongoraművész 1903. október 31-én született Rimaszombaton. 1922-ben került a budapesti Zeneakadémiára, ahol Bartók Béla tanítványa lett a zongora tanszakon. Egy év után feleségül ment a világhírű zeneszerzőhöz, de tanulmányait férje vezetésével tovább folytatta. 1940-ben a fasizmus térhódítása elől Bartókkal együtt az USA-ba emigrált. Férje halála után, 1946-ban visszatért Magyarországra, mert biztos volt abban, hogy Bartók is hazatért volna.

Vendégszerepelt Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Luxemburgban, Nagy-Britanniában, az NSZK-ban, Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban és az USA-ban. Hanglemezfelvételei készültek Bartókkal; a Hungaroton Bartók-összkiadásában játszotta Bartók zongoraműveit. Férje halálát követően zongoraművészként szinte kizárólag csak Bartók-műveket játszott: hanglemezfelvételeken, hangversenyeken arra vállalkozott, hogy továbbadja Bartók műveinek előadási stílusából mindazt, amit elsajátított. Bartók életének utolsó hónapjairól visszaemlékezést írt.

Pásztory Ditta 1947-től haláláig a XII. kerületi Krisztina körút 17. szám alatt lakott. 1982. november 21-én hunyt el, s december 2-án helyezték örök nyugalomra. Férje hazahozott hamvait 1988 júliusában temették el a művésznő közelében, a Farkasréti temetőben. A végrendelete alapján, 1986-ban létrehozott, s idén huszadik alkalommal kiosztott Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal azóta számos művészt tüntettek ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.