Klasszikus

Emléktábla Bartókné Pásztory Dittának

2003.11.03. 00:00
Ajánlom
Budapesten emléktáblát avattak Bartók Béláné Pásztory Ditta zongoraművész tiszteletére születésének centenáriuma alkalmából. Az emléktáblát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a XII. kerületi önkormányzat állíttatta a művésznő tiszteletére.

Pásztory Ditta zongoraművész 1903. október 31-én született Rimaszombaton. 1922-ben került a budapesti Zeneakadémiára, ahol Bartók Béla tanítványa lett a zongora tanszakon. Egy év után feleségül ment a világhírű zeneszerzőhöz, de tanulmányait férje vezetésével tovább folytatta. 1940-ben a fasizmus térhódítása elől Bartókkal együtt az USA-ba emigrált. Férje halála után, 1946-ban visszatért Magyarországra, mert biztos volt abban, hogy Bartók is hazatért volna.

Vendégszerepelt Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Luxemburgban, Nagy-Britanniában, az NSZK-ban, Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban és az USA-ban. Hanglemezfelvételei készültek Bartókkal; a Hungaroton Bartók-összkiadásában játszotta Bartók zongoraműveit. Férje halálát követően zongoraművészként szinte kizárólag csak Bartók-műveket játszott: hanglemezfelvételeken, hangversenyeken arra vállalkozott, hogy továbbadja Bartók műveinek előadási stílusából mindazt, amit elsajátított. Bartók életének utolsó hónapjairól visszaemlékezést írt.

Pásztory Ditta 1947-től haláláig a XII. kerületi Krisztina körút 17. szám alatt lakott. 1982. november 21-én hunyt el, s december 2-án helyezték örök nyugalomra. Férje hazahozott hamvait 1988 júliusában temették el a művésznő közelében, a Farkasréti temetőben. A végrendelete alapján, 1986-ban létrehozott, s idén huszadik alkalommal kiosztott Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal azóta számos művészt tüntettek ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.