Klasszikus

Emléktábla Bartókné Pásztory Dittának

2003.11.03. 00:00
Ajánlom
Budapesten emléktáblát avattak Bartók Béláné Pásztory Ditta zongoraművész tiszteletére születésének centenáriuma alkalmából. Az emléktáblát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a XII. kerületi önkormányzat állíttatta a művésznő tiszteletére.

Pásztory Ditta zongoraművész 1903. október 31-én született Rimaszombaton. 1922-ben került a budapesti Zeneakadémiára, ahol Bartók Béla tanítványa lett a zongora tanszakon. Egy év után feleségül ment a világhírű zeneszerzőhöz, de tanulmányait férje vezetésével tovább folytatta. 1940-ben a fasizmus térhódítása elől Bartókkal együtt az USA-ba emigrált. Férje halála után, 1946-ban visszatért Magyarországra, mert biztos volt abban, hogy Bartók is hazatért volna.

Vendégszerepelt Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Luxemburgban, Nagy-Britanniában, az NSZK-ban, Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban és az USA-ban. Hanglemezfelvételei készültek Bartókkal; a Hungaroton Bartók-összkiadásában játszotta Bartók zongoraműveit. Férje halálát követően zongoraművészként szinte kizárólag csak Bartók-műveket játszott: hanglemezfelvételeken, hangversenyeken arra vállalkozott, hogy továbbadja Bartók műveinek előadási stílusából mindazt, amit elsajátított. Bartók életének utolsó hónapjairól visszaemlékezést írt.

Pásztory Ditta 1947-től haláláig a XII. kerületi Krisztina körút 17. szám alatt lakott. 1982. november 21-én hunyt el, s december 2-án helyezték örök nyugalomra. Férje hazahozott hamvait 1988 júliusában temették el a művésznő közelében, a Farkasréti temetőben. A végrendelete alapján, 1986-ban létrehozott, s idén huszadik alkalommal kiosztott Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal azóta számos művészt tüntettek ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.