Klasszikus

Emléktábla Haydn tiszteletére

2010.03.03. 11:52
Ajánlom
A Magyar Haydn Társaság március 7-én, vasárnap délelőtt 11 órakor emléktáblát avat a Magyar Nemzeti Galéria C épülete Duna felőli oldalán, amelynek falai között a királyi (akkor nádori) palota tróntermében csendült fel 1800. március 8-án Magyarországon először Joseph Haydn oratóriuma A teremtés, a szerző vezényletével.

Az előadást az idős mestertől még Bécsben rendelte meg Alekszandra Pavlovna, József nádor ifjú felesége, aki ezzel kívánt meglepetést szerezni férjének születésnapja előestéjén.  A korabeli beszámoló így írta le az eseményt: "Budán, Mártz. 8 dik estvéjét, melly t. i. a' Főhertzeg Nádor-Ispány' születése napját meg előző estve vala, jelesen meg-inneplette a' Császári Hertzegaszszony: bé-vezetvén kedves Férjét a' lakópalotájok szálájába, mellybe már a' Budai 's Pesti Nemesség nagy számmal fel vólt gyűlekezve, ....A' F. Pár között uralkodó szép Egygyességnek még hathatósabb meg-tisztelésére el éneklődött 's muzsikálódott annakutánna, az a' felséges és a' hangokat oly gyönyörködtető módra egygyeztető, Teremtés nevezetű Szerzeménynye Haydn-nek, kit a' mint írtuk, különösen e' végre hívott le a' Császári Hertzegaszszony. Az éneklésnek 's muzsikának tsupa kedvellésből való gyakorlói is, számosan vóltak a' rendes muzsikusokon kivül, eszközök, Haydn Úr igyekezetének, a' telyes meg-elégedésig való végre-hajtásában." 

Március 7-én avatóbeszédet mond Kocsis Zoltán, a Nemzeti filharmonikusok főzeneigazgatója és dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat Polgármestere. A táblán látható, Haydnt ábrázoló dombormű, Gerő Katalin alkotása. 

Az avatás után koncert hangzik el a szerző tiszteletére, amelyen a fiatal muzsikusokból álló Trio Intenso két kései triót ad elő, míg Megyesi Zoltán énekművész A teremtés című oratóriumból egy tenoráriát énekel el a Galéria kupolaterében. A koncertre a belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyar Haydn Társaság.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.