Klasszikus

Emléktáblát avattak Ligeti György egykori lakhelyén

2023.05.26. 14:20
Ajánlom
1948 és 1956 között lakott az Alkotmány utca 4. szám alatt Ligeti György. A zeneszerző születésének századik évfordulója alkalmából az épület falán emléktáblát avatott Budapest Főváros Önkormányzata és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete.

Május 26-án, két nappal Ligeti György születésének századik évfordulója előtt emléktáblát avattak a zeneszerző egykori otthonának falán, az Alkotmány utca 4. szám alatt. A megemlékezést Budapest Főváros Önkormányzata és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete szervezte, beszédet mondott Dr. Richter Pál, az intézet igazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester. Az eseményen jelen volt Ligeti Vera, a komponista özvegye, valamint Kurtág György zeneszerző. A megemlékezés keretében elhangzott Ligeti György Baladă şi joc (Ballada és tánc) című műve Langer Ágnes és Tornyai Péter előadásában. Az emléktáblát Vincze László építész tervezte, és Fáskerti István kőszobrász készítette.

Ligetiemlektabla-141413.jpg

Ligeti György-emléktábla az Alkotmány utcában (Fotó/Forrás: Kondor Kata / Fidelio)

Dr. Richter Pál beszédében kiemelte, Ligeti végtelenül sokszínű, számos forrásból táplálkozó zenei világát a humanizálás hangja és élménye hatja át. „Ő maga is hivatkozott arra, hogy a komputeres kísérleteknél, kompozícióknál zavarta a technika biztosította túlzott tökéletesség.

Szükséges volt számára az emberi tényező, a bizonytalanság, az előadásban megjelenő esetlegességek, akár hibák eredménye.

Az intézetigazgató hozzátette, hogy még a száz metronómra írt Poème symphonique az idő és az elmúlás érzését kommunikálja. Kiiemelte, hogy az emlékhely kialakításával lehetőség nyílt a zenészszakma és az egész magyar társadalom számára, hogy lerója tiszteletét Ligeti György emléke előtt.

„1940-ben hatalmas veszteség érte a háború alatt álló Magyarország kultúráját, zenei életét, mikor Bartók Béla elhagyta Magyarországot.

De a háború után nem sokkal Erdélyből megérkezett két fiatal zenész, akinek tehetsége és elementáris hatása itt tartotta a zenét Budapesten

– idézte fel az időszakot Karácsony Gergely, amikor Ligeti György a fővárosba költözött, aki mellett az eseményen jelen lévő is Kurtág Györgyre utalt. „Túl jók voltak ahhoz, hogy legalább egyiküket ne veszítse el a fasizmusból néhány év alatt a kommunizmusba forduló Magyarország. 1956 bukása után Ligeti György, meglehetősen kalandos úton, életét kockáztatva elhagyta Magyarországot.” A főpolgármester a komponista méltatása után kiemelte, bár Ligeti 1998-ban Budapest díszpolgára lett, joggal érezheti úgy a város, hogy még mindig tartozik neki. „Az emléktábla mellett ezen a hétvégén egy másik tábla is kikerül Budapesten, ahol Ligeti György neve található.

A Budapest Music Centernek is otthont adó utcát Ligeti Györgyről fogjuk elnevezni, bár ő azt mondta, ha elneveznének róla egy utcát, annak Ligeti György tévút legyen a neve, mi ebben nem követjük az örökségét.

Ligetiemlektabla3-141408.jpg

Kurtág György és Ligeti Vera Ligeti György emléktáblája előtt (Fotó/Forrás: Kondor Kata / Fidelio)

A Budapest Music Centerben jelenleg is zajlik a Ligeti-centenárium alkalmából rendezett fesztivál, egészen 28-áig, a századik születésnapig. Kedden Ligeti Vera és Kurtág György mesélt a zeneszerzőhöz fűződő kapcsolatáról, Fazekas Gergely zenetörténésszel, ahol többek között a beszédekben említett életrajzi elemekről is szó esett: hogyan ismerkedett meg Ligeti György és Kurtág György a zeneakadémiai felvételin, hogyan költözött be a fiatal zeneszerző későbbi felesége családjának üresen maradt szobájába, és hogyan szöktek át a határon Ausztria felé 1956 decemberében. Kurtág György felidézett egy esetet: Párizsban várta a karácsony este a vonattal érkező Ligetit, aki olyan szenvedélyesen rajongott a térképekért, hogy ő maga kalauzolta végig barátját a számára teljesen ismeretlen városban egy majdnem másfél órás úton. A zeneszerző ezzel a metaforával írta le azt is, milyen nagy hatással volt rá pályatársa zsenialitása és műveltsége.

Ahogy a párizsi utcákon követtem őt, miután először láttam a műveit, Ligeti követőjévé váltam.

Fejléckép: Ligeti György-emléktábla az Alkotmány utcában (fotó/forrás: Kondor Kata / Fidelio)

Egyhetes fesztivállal tiszteleg Ligeti György emléke előtt a BMC

Kapcsolódó

Egyhetes fesztivállal tiszteleg Ligeti György emléke előtt a BMC

Május 22. és 28. között hazai és külföldi művészek, a klasszikus zene és a jazz képviselői játsszák, értelmezik, gondolják tovább Ligeti György alkotásait. A koncertek mellett ismeretterjesztő előadás és beszélgetés is helyet kapott a programban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus ajánló

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Klasszikus hír

A világ egyik legkeresettebb szólistája, Augustin Hadelich tart mesterkurzust a Concerto Budapestnél

Elisabeth Leonskaja és Christian Tetzlaff után Augustin Hadelich hegedűművész, a Yale School of Music professzora tart ingyenesen látogatható mesterkurzust május 29-én a Concerto Budapest Páva utcai székházában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.