Klasszikus

Emléktöredékek Leonard Cohentől

2005.02.10. 00:00
Ajánlom
Fülszöveg A hatvanas–hetvenes évek legendás kanadai költője és énekmondója, az itthon is sokak számára kedves Leonard Cohen régóta fontolgatja, hogy visszavonul az előadóművészettől, és nem készít több lemezt. A kilencvenes években hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől, egy buddhista kolostorban élt, és – amellett, hogy gasztronómiai szenvedélyének, konkrétan a főzésnek hódolt – megint rengeteget írt: verseket, különös hangulatú emlékiratokat, novellaszerű töredékeket.

2001-ben aztán, sokak meglepetésére és örömére, felbukkant egy kifejezetten jól sikerült új stúdióalbummal (Ten New Songs), amihez egy csaknem negyedszázados koncertfelvétel (Field Commander Cohen) és egy összegző dupla válogatás (The Essential Leonard Cohen) is csatlakozott. Aztán megint csend, de most, három és fél év múltán itt a folytatás (s könnyen lehet, hogy a befejezés): a Dear Heather című CD tizenkét dala. Sokrétegű élettapasztalatot összegző és mégis roppant egységes, szervesen felépített zenei matéria a hetvenéves művésztől.

Új vonás, hogy a Dear Heather – jó néhány korábbi Cohen-produkcióval ellentétben – nem "one man show", hanem csapatmunka eredménye. A Ten New Songs zenei arculatát meghatározó Sharon Robinson most is itt van társszerzőként és hangszerelőként, de Leanne Ungar is több mint egyszerű hangmérnök: alighanem ő az egész lemez zenei producere. Cohen pedig mesél, már-már azt mondanám, hogy nosztalgiázik, de mégsem, mert előadásmódja annyira nélkülöz minden szentimentális felhangot. Inkább csak sorolja a rövidebb-hosszabb régi történeteket, többnyire rezignáltan, csendesen, de mégis indulattól fűtötten. Felütésként rögtön egy Byron-vers (Go No More A-Roving), utána saját szövegek, köztük a szeptember 11-re utaló On That Day. Az egyik csúcspont a Villanelle For Our Time című Frank Scott-költemény, amelyet Cohen először elszaval, aztán a rá oly jellemző énekbeszéddel tolmácsol, végül Anjani Thomas hangját kölcsönzi Scott soraihoz. A vége felé (To A Teacher, The Faith) egyre emelkedettebb témák jönnek, majd különös, elefánt a porcelánboltban típusú befejezésként egy countrysláger (Tennessee Waltz), egy 1985-ös koncertfelvételről.

Leonard Cohen utolsó (?) lemeze. Beavatottaknak kötelező, de külsősöknek sem árt ízlelgetni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.