Klasszikus

Emléktöredékek Leonard Cohentől

2005.02.10. 00:00
Ajánlom
Fülszöveg A hatvanas–hetvenes évek legendás kanadai költője és énekmondója, az itthon is sokak számára kedves Leonard Cohen régóta fontolgatja, hogy visszavonul az előadóművészettől, és nem készít több lemezt. A kilencvenes években hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől, egy buddhista kolostorban élt, és – amellett, hogy gasztronómiai szenvedélyének, konkrétan a főzésnek hódolt – megint rengeteget írt: verseket, különös hangulatú emlékiratokat, novellaszerű töredékeket.

2001-ben aztán, sokak meglepetésére és örömére, felbukkant egy kifejezetten jól sikerült új stúdióalbummal (Ten New Songs), amihez egy csaknem negyedszázados koncertfelvétel (Field Commander Cohen) és egy összegző dupla válogatás (The Essential Leonard Cohen) is csatlakozott. Aztán megint csend, de most, három és fél év múltán itt a folytatás (s könnyen lehet, hogy a befejezés): a Dear Heather című CD tizenkét dala. Sokrétegű élettapasztalatot összegző és mégis roppant egységes, szervesen felépített zenei matéria a hetvenéves művésztől.

Új vonás, hogy a Dear Heather – jó néhány korábbi Cohen-produkcióval ellentétben – nem "one man show", hanem csapatmunka eredménye. A Ten New Songs zenei arculatát meghatározó Sharon Robinson most is itt van társszerzőként és hangszerelőként, de Leanne Ungar is több mint egyszerű hangmérnök: alighanem ő az egész lemez zenei producere. Cohen pedig mesél, már-már azt mondanám, hogy nosztalgiázik, de mégsem, mert előadásmódja annyira nélkülöz minden szentimentális felhangot. Inkább csak sorolja a rövidebb-hosszabb régi történeteket, többnyire rezignáltan, csendesen, de mégis indulattól fűtötten. Felütésként rögtön egy Byron-vers (Go No More A-Roving), utána saját szövegek, köztük a szeptember 11-re utaló On That Day. Az egyik csúcspont a Villanelle For Our Time című Frank Scott-költemény, amelyet Cohen először elszaval, aztán a rá oly jellemző énekbeszéddel tolmácsol, végül Anjani Thomas hangját kölcsönzi Scott soraihoz. A vége felé (To A Teacher, The Faith) egyre emelkedettebb témák jönnek, majd különös, elefánt a porcelánboltban típusú befejezésként egy countrysláger (Tennessee Waltz), egy 1985-ös koncertfelvételről.

Leonard Cohen utolsó (?) lemeze. Beavatottaknak kötelező, de külsősöknek sem árt ízlelgetni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.