Klasszikus

"Én hívtam meg saját magam"

2005.05.17. 00:00
Ajánlom
Denis Russell Davies vezényelte a gyerekkórus jubileumi koncertjét A világszerte elismert amerikai karmester, Denis Russell Davies vezényelte a Magyar Rádió Gyermekkórusát a Zeneakadémia nagytermében, az együttes fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő koncerten. Davies szerint komoly veszély, ha az állam kivonul a kultúra támogatásából, mert még a tengerentúli példák is azt mutatják, hogy a szponzoráció és a mecenatúra önmagában nem elég.

- Mikor találkozott először a Magyar Rádió Gyermekkórusával, s hogyan jött a mostani meghívás?

- A kilencvenes évek végén honfitársam, a klasszikus zenét, dzsesszt és tradicionális zsidó dallamokat zseniálisan kombináló John Zorn egyik darabjának európai bemutatójára készültem, s ebben a műben szerepel egy roppant nehéz, hatszólamú gyerekkórus. Sokáig tanácstalanok voltunk, hogy kik lennének alkalmasak a feladatra, majd ajánlották a budapesti gyerekeket, akik tényleg nagyszerűen megoldották. Azóta többször dolgoztunk együtt, főleg kortárszenében, így Philip Glass műveiben. A mostani koncertre én hívtam meg saját magam: tavaly nyáron mondtam Thész Gabriellának, a kórus vezetőjének, hogy ha tudunk találni egy üres napot, akkor nagyon szívesen jövök. Kicsit sűrű lett a program: előző este még Stuttgartban vezényeltem, másnapra Amszterdamba kellett érnem, de örülök, hogy itt lehettem.

- A 20. században nagyon eltávolodtak egymástól az előadóművészek és a zeneszerzők; ön viszont gyakran vezényel kortárszenét, és jó néhány komponistával alakított ki folyamatos együttműködést, már-már baráti viszonyt.

- Sohasem értettem azokat a kollégáimat, akiket zavar, ha egy zeneszerző ott van a saját művének próbáin, előadásain, és elmondja a véleményét. Persze ilyenkor nagyon kell koncentrálni, és az előadó valahogy közvetlenebbül érzi a saját felelősségét, mint akkor, amikor két-háromszáz évvel ezelőtti remekműveket szólaltat meg. Tapasztalatom szerint rengeteget lehet tanulni a zeneszerzőkkel közös munkából, minden karmesternek érdemes lenne kipróbálni.

- Az operarendezők sztárallűrjeit, formabontó elképzeléseit is ilyen könynyen viseli?

- Néha vitatkozunk, birkózunk, de végül mindig megállapodásra jutunk. Tudomásul kell venni, hogy vizuális korban élünk és az opera önmagában is vizuális műfaj, így a rendezőknek joguk van ragaszkodni az elképzeléseikhez. A karmesternek viszont természetesen az a feladata, hogy megőrizze és közvetítse a zene szépségét.

- Ön amerikai, de az év jelentős részét Németországban és Ausztriában tölti. Hogyan látja a tengerentúli és az európai zenei élet hasonlóságait és különbségeit?

- Amerikában évtizedekig azzal hitegették magukat a szakemberek, hogy állami szerepvállalás nélkül is lehet színvonalas zenekultúrát teremteni. Ma már számukra is nyilvánvaló, hogy a szponzoráció és a mecenatúra önmagában nem elég, az állam koordinációs szerepére és anyagi támogatására is szükség van. Nagyon veszélyesnek látom, hogy az Európai Unió bizonyos országaiban az állam kezd kivonulni a kultúra támogatásából: több száz éves hagyomány tűnhet el és pótolhatatlan veszteségek keletkezhetnek, ha ez a tendencia folytatódik.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.