Klasszikus

"Én hívtam meg saját magam"

2005.05.17. 00:00
Ajánlom
Denis Russell Davies vezényelte a gyerekkórus jubileumi koncertjét A világszerte elismert amerikai karmester, Denis Russell Davies vezényelte a Magyar Rádió Gyermekkórusát a Zeneakadémia nagytermében, az együttes fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő koncerten. Davies szerint komoly veszély, ha az állam kivonul a kultúra támogatásából, mert még a tengerentúli példák is azt mutatják, hogy a szponzoráció és a mecenatúra önmagában nem elég.

- Mikor találkozott először a Magyar Rádió Gyermekkórusával, s hogyan jött a mostani meghívás?

- A kilencvenes évek végén honfitársam, a klasszikus zenét, dzsesszt és tradicionális zsidó dallamokat zseniálisan kombináló John Zorn egyik darabjának európai bemutatójára készültem, s ebben a műben szerepel egy roppant nehéz, hatszólamú gyerekkórus. Sokáig tanácstalanok voltunk, hogy kik lennének alkalmasak a feladatra, majd ajánlották a budapesti gyerekeket, akik tényleg nagyszerűen megoldották. Azóta többször dolgoztunk együtt, főleg kortárszenében, így Philip Glass műveiben. A mostani koncertre én hívtam meg saját magam: tavaly nyáron mondtam Thész Gabriellának, a kórus vezetőjének, hogy ha tudunk találni egy üres napot, akkor nagyon szívesen jövök. Kicsit sűrű lett a program: előző este még Stuttgartban vezényeltem, másnapra Amszterdamba kellett érnem, de örülök, hogy itt lehettem.

- A 20. században nagyon eltávolodtak egymástól az előadóművészek és a zeneszerzők; ön viszont gyakran vezényel kortárszenét, és jó néhány komponistával alakított ki folyamatos együttműködést, már-már baráti viszonyt.

- Sohasem értettem azokat a kollégáimat, akiket zavar, ha egy zeneszerző ott van a saját művének próbáin, előadásain, és elmondja a véleményét. Persze ilyenkor nagyon kell koncentrálni, és az előadó valahogy közvetlenebbül érzi a saját felelősségét, mint akkor, amikor két-háromszáz évvel ezelőtti remekműveket szólaltat meg. Tapasztalatom szerint rengeteget lehet tanulni a zeneszerzőkkel közös munkából, minden karmesternek érdemes lenne kipróbálni.

- Az operarendezők sztárallűrjeit, formabontó elképzeléseit is ilyen könynyen viseli?

- Néha vitatkozunk, birkózunk, de végül mindig megállapodásra jutunk. Tudomásul kell venni, hogy vizuális korban élünk és az opera önmagában is vizuális műfaj, így a rendezőknek joguk van ragaszkodni az elképzeléseikhez. A karmesternek viszont természetesen az a feladata, hogy megőrizze és közvetítse a zene szépségét.

- Ön amerikai, de az év jelentős részét Németországban és Ausztriában tölti. Hogyan látja a tengerentúli és az európai zenei élet hasonlóságait és különbségeit?

- Amerikában évtizedekig azzal hitegették magukat a szakemberek, hogy állami szerepvállalás nélkül is lehet színvonalas zenekultúrát teremteni. Ma már számukra is nyilvánvaló, hogy a szponzoráció és a mecenatúra önmagában nem elég, az állam koordinációs szerepére és anyagi támogatására is szükség van. Nagyon veszélyesnek látom, hogy az Európai Unió bizonyos országaiban az állam kezd kivonulni a kultúra támogatásából: több száz éves hagyomány tűnhet el és pótolhatatlan veszteségek keletkezhetnek, ha ez a tendencia folytatódik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.