Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

2022.05.27. 14:05
Ajánlom
Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.

Meglepőnek tűnhet, hogy egy pályája csúcsait ostromló, fiatal énekesnő saját ötlet alapján énekes-mesterkurzust hozzon létre. A Baráth Emőke alapította Pure Voice Akadémián azonban

a növendékek nem csupán a hangjukat fejleszthetik, a holisztikus szemléletű képzés a pályával járó, igen változatos nehézségek leküzdésében is segítséget kíván nyújtani.

A fiatal művészek az énekórák mellett színpadismereti képzésben vehetnek részt, megismerkedhetnek az Alexander-technikával, és előadást hallgathatnak a mentális egészség megőrzéséről. Baráth Emőke részletesen is mesélt nekünk arról, hogyan született meg az Akadémia gondolata, és mik a céljaik a képzéssel.

„Mindamellett, hogy öt csodás évet töltöttem el nagyszerű tanárokkal a Zeneakadémián, számos készséget éles helyzetekben kellett elsajátítanom.

Úgy gondoltam, már a kezdetektől lehetne holisztikus megközelítésű képzést tartani a fiatal énekeseknek, támogatni őket, hogy tudatosabban nézzenek szembe a pálya nehézségeivel.

– mesél a kezdetekről. Miközben az előadó-művészeknek a színpadon a vokális készségeik mellett számos egyéb képességükre is szükségük van, jóformán ugyanilyen fontos, hogy mentálisan is helyt álljanak, megőrizzék a lelki egészségüket, és megalapozott döntéseket tudjanak hozni a pályájukat illetően.

SszofiaraffayEratoWarnerClassics-165123.jpg

Baráth Emőke (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi / Erato)

„A stresszkezelés az énekesi pálya egyik sarkalatos pontja, de természetesen minden más hivatás esetén is meg kell tanulnia az embernek. Saját tapasztalatból mondom, hogy olyan őrülten feszült helyzetekkel kellett néha szembenéznem, amiről előtte még csak sejtelmem sem volt” – mondja Baráth Emőke. Ugyanilyen fontos elsajátítandó képesség a kitartás is:

Az embert végigkíséri a csalódás és az elutasítás, akkor is, ha világsztár.

Ehhez nagyon stabil személyiséget kell felépíteni, ha kell, egy coach vagy pszichológus segítségével.”

Az énekesnő szerint a problémák világszerte jelen vannak, az élsportolói nehézségű feladatokkal szembenéző énekesek nem kapnak elég támogatást.

Nem értem, hogy ha a sportolókat pszichológusok kísérik a pályájukon, a zenészeket miért nem.

Mindkét hivatás nagyon megterhelő, csak a zenészek esetében a rájuk nehezedő nyomás nem annyira explicit módon jelentkezik. Egy operát végigénekelni fizikailag ugyanolyan fárasztó, mint egy sporttevékenység, és akkor a szellemi és mentális teherről még nem is beszéltünk.” A művészeknek az önmagukkal, a testükkel való helyes bánásmódot is el kell sajátítaniuk. „Tapasztalataim szerint az énekesek nem tudnak és nem szeretnek gyakorolni, pedig anélkül nem lehet boldogulni. Azt az üzenetet szeretném közvetíteni, hogy

az igényességet minden körülmények között meg kell tartani, de felesleges öngyötrés nélkül, mert az visszaveti az ember teljesítményét.

Bár Emőke az eddigi pályája során találkozott pozitív példákkal, amelyek hozzájárultak a Pure Voice Akadémia ötletének kidolgozásához, olyan kurzuson még nem járt, amely hasonlóan komplex módon közelítette volna meg az énekesi pálya kihívásait. „Soha sehol nem találkoztam igazán holisztikus látásmóddal, pedig elég sok kurzuson voltam fiatalabb koromban. Viszont dolgoztam olyan tanárokkal, akik ilyen szemlélettel foglalkoztak tanítványaikkal, és

 olyan mesterkurzuson is részt vettem, ahol jógával indítottuk a napot, szerepelt a programban sport, közösségépítés, beszélgetés. Nagyon jó élményekkel mentem haza.

BarathEmoke-100414.jpg

Baráth Emőke (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

A mesterkurzus ötlete tavaly nyáron született meg, az énekesnő azonnal Mikó Zsófiához fordult, akivel a szakmai kapcsolaton túl jó barátságban is vannak. Úgy gondolta, kettejük személyisége jól kiegészíti egymást. Szerencsére a terveik másutt is nyitott fülekre találtak, támogatást kaptak a Magyar Művészeti Akadémiától és a Kamara Akadémia Egyesülettől is. Kiváló művészek csatlakoztak a csapathoz, Emőke tanítja majd a barokk repertoárt, rajta kívül az egyetemi képzésben részt vevő énekesekkel, illetve a pályakezdőkkel Kolonits Klára és Kovácsházi István foglalkozik majd.

Ez az első kurzusunk, ezért viszonylag kis csapattal indulunk, de igyekeztünk olyan embereket találni, akik amellett, hogy szakmailag  a legmagasabb szintet képviselik, szívvel-lélekkel végzik a munkájukat, és azonosulni tudnak az általunk képviselt látásmóddal

– méltatja kollégáit Baráth Emőke. A konzervatóriumi növendékekkel Deliné Soós Ágnes fog dolgozni, a zeneiskolásokkal pedig Mikó Zsófia. Baja Mónika, Jászberényi Lilian, Tóka Ágoston és Virág Emese zongorakísérők segítik a kurzust. Az Alexander-foglalkozásokat Kákay Katalin, az Operaház kórusának művésze vezeti, a színpadi játékot pedig Göttinger Pál.

Az augusztusi mesterkurzus igen sok elfoglaltságot ígér a résztvevőknek, minden nap lesz órájuk a választott tanárukkal, egyéni és csoportos foglalkozásokon is részt kell majd venniük. Az Akadémia tizenhat éves kortól, felső korhatár nélkül várja a különböző képzettségi szinten lévő növendékeket, akik együtt is dolgoznak majd, hiszen a fiatalabbak tanulhatnak az idősebbektől. Különlegesség, hogy

Dr. Lénárt Ágota, a magyar olimpiai csapat vezető sportpszichológusa is előadást tart majd, melyet a kurzuson részt vevő énekeseken kívül is bárki meghallgathat majd.

És természetesen nagy érték az az elhivatottság és a lelkesedés, amivel az Akadémia valamennyi oktatója viszonyul a feladatához. „Nemcsak a barokk zene iránti szeretetemet szeretném átadni a növendékeknek, hanem minden olyan tapasztalatot, amiben eddigi pályám során részem volt.  Úgy érzem, hogy mivel

a professzionális életemben  jelenleg is rengeteg minden történik velem, ezért közvetlenül, jelen időben tudok beszélni a fiataloknak a nehézségekről, kihívásokról

– mondja Baráth Emőke.

Pure Voice Akadémia

augusztus 22-26.
Gödöllő, Frédéric Chopin Alapfokú Művészeti Iskola

Jelentkezési határidő: május 30.

További információ ide kattintva érhető el. >>>
Az Akadémia Facebook-oldala

Fejléckép: Baráth Emőke (fotó/forrás: Raffay Zsófi / Erato Warner)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.