Klasszikus

Énekmondók, verséneklők találkoznak Vas megyében

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
A Magyar Énekmondók Találkozóját idén január 22-én és 23-án rendezik meg Szombathelyen és Vas megye több településén. A magyarországi és határon túl élő énekmondók és verséneklők immár hatodik alkalommal gyűlnek össze, hogy népszerűsítsék az általuk képviselt műfajt. Az idei fesztivál programjában több mint ezer Vas megyei kisiskolás veszt részt.

A Magyar Énekmondók Találkozója remek alkalmat nyújt arra, hogy a régió hátrányos helyzetű településein élő kisiskolások és fiatalok megismerjék a költészet kincsestárát. A falusi gyerekek az iskolákban és a művelődési házakban rendhagyó irodalomórák keretén belül olyan irodalmi élményben részesülnek, amely egyre jobban hiányzik az oktatásból és a kultúraközvetítésből.

Hat évvel ezelőtt a Felvidékről Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek szólisták és együttesek. Előadásuk olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a szervezők elhatározták, újból megrendezik a fesztivált. 2000-ben a polgári kormány idején a Kormánybiztosi Hivatal támogatásának köszönhetően még több előadót tudtak meghívni a találkozóra. Az évről-évre megrendezett eseményre egyre többen lettek kíváncsiak.

Három évvel ezelőtt a Gazdasági Miniszérium olyan pályázati lehetőséget teremtett, amely révén a pénzügyi hátrányban lévő településekre úgynevezett tájolással igényes és magas kulturális értékeket hordozó produkciókat lehet vinni. Idén már a kulturális tárca is segítséget nyújt a fesztivál szervezőinek.

Január 22-én a győri Hangraforgó együttes, az érsekújvári Kicsi Hang Duó, a szombathelyi Tarisznyások együttes, az ungvári Credo együttes előadását hallgathatják meg az érdeklődők, valamint Béke Csaba, Buda Ádám, Dinnyés József, Joós Tamás, Kátai Zoltán, Kürthy Lajos, Márk Attila és Róka Szabolcs szórakoztatja majd a közönséget. A fesztivál gálaműsorát január 23-án rendezik meg a szombathelyi Oladi Művelődési Központban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.