Klasszikus

Énekmondók, verséneklők találkoznak Vas megyében

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
A Magyar Énekmondók Találkozóját idén január 22-én és 23-án rendezik meg Szombathelyen és Vas megye több településén. A magyarországi és határon túl élő énekmondók és verséneklők immár hatodik alkalommal gyűlnek össze, hogy népszerűsítsék az általuk képviselt műfajt. Az idei fesztivál programjában több mint ezer Vas megyei kisiskolás veszt részt.

A Magyar Énekmondók Találkozója remek alkalmat nyújt arra, hogy a régió hátrányos helyzetű településein élő kisiskolások és fiatalok megismerjék a költészet kincsestárát. A falusi gyerekek az iskolákban és a művelődési házakban rendhagyó irodalomórák keretén belül olyan irodalmi élményben részesülnek, amely egyre jobban hiányzik az oktatásból és a kultúraközvetítésből.

Hat évvel ezelőtt a Felvidékről Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek szólisták és együttesek. Előadásuk olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a szervezők elhatározták, újból megrendezik a fesztivált. 2000-ben a polgári kormány idején a Kormánybiztosi Hivatal támogatásának köszönhetően még több előadót tudtak meghívni a találkozóra. Az évről-évre megrendezett eseményre egyre többen lettek kíváncsiak.

Három évvel ezelőtt a Gazdasági Miniszérium olyan pályázati lehetőséget teremtett, amely révén a pénzügyi hátrányban lévő településekre úgynevezett tájolással igényes és magas kulturális értékeket hordozó produkciókat lehet vinni. Idén már a kulturális tárca is segítséget nyújt a fesztivál szervezőinek.

Január 22-én a győri Hangraforgó együttes, az érsekújvári Kicsi Hang Duó, a szombathelyi Tarisznyások együttes, az ungvári Credo együttes előadását hallgathatják meg az érdeklődők, valamint Béke Csaba, Buda Ádám, Dinnyés József, Joós Tamás, Kátai Zoltán, Kürthy Lajos, Márk Attila és Róka Szabolcs szórakoztatja majd a közönséget. A fesztivál gálaműsorát január 23-án rendezik meg a szombathelyi Oladi Művelődési Központban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.