Klasszikus

Énekmondók, verséneklők találkoznak Vas megyében

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
A Magyar Énekmondók Találkozóját idén január 22-én és 23-án rendezik meg Szombathelyen és Vas megye több településén. A magyarországi és határon túl élő énekmondók és verséneklők immár hatodik alkalommal gyűlnek össze, hogy népszerűsítsék az általuk képviselt műfajt. Az idei fesztivál programjában több mint ezer Vas megyei kisiskolás veszt részt.

A Magyar Énekmondók Találkozója remek alkalmat nyújt arra, hogy a régió hátrányos helyzetű településein élő kisiskolások és fiatalok megismerjék a költészet kincsestárát. A falusi gyerekek az iskolákban és a művelődési házakban rendhagyó irodalomórák keretén belül olyan irodalmi élményben részesülnek, amely egyre jobban hiányzik az oktatásból és a kultúraközvetítésből.

Hat évvel ezelőtt a Felvidékről Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek szólisták és együttesek. Előadásuk olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a szervezők elhatározták, újból megrendezik a fesztivált. 2000-ben a polgári kormány idején a Kormánybiztosi Hivatal támogatásának köszönhetően még több előadót tudtak meghívni a találkozóra. Az évről-évre megrendezett eseményre egyre többen lettek kíváncsiak.

Három évvel ezelőtt a Gazdasági Miniszérium olyan pályázati lehetőséget teremtett, amely révén a pénzügyi hátrányban lévő településekre úgynevezett tájolással igényes és magas kulturális értékeket hordozó produkciókat lehet vinni. Idén már a kulturális tárca is segítséget nyújt a fesztivál szervezőinek.

Január 22-én a győri Hangraforgó együttes, az érsekújvári Kicsi Hang Duó, a szombathelyi Tarisznyások együttes, az ungvári Credo együttes előadását hallgathatják meg az érdeklődők, valamint Béke Csaba, Buda Ádám, Dinnyés József, Joós Tamás, Kátai Zoltán, Kürthy Lajos, Márk Attila és Róka Szabolcs szórakoztatja majd a közönséget. A fesztivál gálaműsorát január 23-án rendezik meg a szombathelyi Oladi Művelődési Központban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.