Klasszikus

Enrico Pace: "Liszt az emberi létezés egészét akarta megragadni"

2013.04.08. 12:08
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar április 11-i, ünnepi hangversenyén a Riminiben született, olasz zongorista szólaltatja meg Liszt A-dúr zongoraversenyét és Haláltáncát. Az utrechti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny 1989-es győzteseként befutott Pace a koncert előtt telefonon beszélt a komponista érdeklődésének sokoldalúságáról, emberi és művészi nagyságáról. INTERJÚ

- Mikor és hogyan fedezte fel Liszt zenéjét?

- Vonzalmam Liszthez sok-sok évvel ezelőttre nyúlik vissza. Még kisgyerekkoromban hallottam a szüleim révén a zenéjét felvételeken. Első és második zongoraversenye és pár zongoraátirata az első olyan komolyzenei művek között szerepeltek, amelyeket hallgattam. Azután vásárolni és gyűjteni kezdtem a Liszt-kottákat - mindent, amire csak rá tudtam tenni a kezem! Ez a szenvedélyem a mai napig megmaradt, mert számomra Liszt volt a legnagyobb zongorista. Játéktechnikai szempontból is elképesztő, mennyit tett hozzá a hangszer irodalmához, de ugyanúgy lenyűgöz, mint ember és művész.

- Miben más, mint a többi romantikus zeneszerző?

- Szerintem főleg abban, hogy sokkal több volt, mint pusztán zenész és komponista. Ha szemügyre vesszük az életművét, nyilvánvaló, hogy az emberi lélek természete foglalkoztatta; az emberi létezés egészét akarta megragadni. Ezért sokszor fordult inspirációért a társművészetek felé. Gyakran merített ihletet irodalmi művekből vagy festményekből. A Haláltáncot például egy pisai freskó hatására kezdte el komponálni. De sok más olasz műalkotást is megtett művei kiindulópontjául. Szerette, és hivatkozási alapnak is használta Petrarca, Dante és Tasso műveit - sok más íróéi mellett. Szerette volna bizonyos értelemben újraegyesíteni a művészeti ágakat - azzal párhuzamosan, ahogy az emberi létezés esszenciáját megragadhatónak vélte. Második zongoraversenye szép példa a fentiekre, vissza-visszatérő motívumával. Mindig újabb kontextusba ágyazva hallhatjuk az ismétlődő témát - mi ez, ha nem annak kifejezése, hogy az emberi lélek a bölcsőtől a sírig változatlan marad lényegét tekintve, csak épp változó körülmények közepette?

- Ön karmester és zongorista is. Könnyebbé teszi ez Liszt megszólaltatását, aki maga is mindkét mesterségben járatos volt?

- Mindenek előtt azt meg kell jegyeznem, hogy akkoriban máshogy működtek a dolgok, mint manapság. A zenészeknek és zeneszerzőknek gyakran mindent maguknak kellett csinálniuk. Liszt zenét írt, előadóművész és karmester is volt, ami a maga korában teljesen természetes dolognak számított. Én vezényeltem (időnként) zongoraversenyeket a hangszer mögül, de elsősorban zongorista vagyok. Tanulmányaim révén azonban egész biztosan könnyebb a dolgom, valószínűleg jobban átlátom a „nagy egészet" az előadott művek esetében. Ezen kívül, azt hiszem, a zenekarral is jobb kapcsolatot tudok így kialakítani. Pont ezért szeretek egyébként kamarazenét is játszani, ahol a zenészek jobban odafigyelnek egymásra, jobban értik egymást játék közben.

- Végül: milyen várakozásokkal tekint a budapesti koncert elé?

- Nagyon-nagyon várom a hangversenyt. Lisztet játszani Budapesten, Kocsis Zoltán vezényletével rendkívül izgalmasnak ígérkezik - és egy kicsit ijesztő is! Mint mindig, megpróbálom most is a darabok szellemiségét megragadni, egy lépéssel túlhaladva a kotta apró részletein. Azt hiszem ugyanis, hogy nekünk, előadóknak ez a kötelességünk.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.