Klasszikus

Enrico Pace: "Liszt az emberi létezés egészét akarta megragadni"

2013.04.08. 12:08
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar április 11-i, ünnepi hangversenyén a Riminiben született, olasz zongorista szólaltatja meg Liszt A-dúr zongoraversenyét és Haláltáncát. Az utrechti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny 1989-es győzteseként befutott Pace a koncert előtt telefonon beszélt a komponista érdeklődésének sokoldalúságáról, emberi és művészi nagyságáról. INTERJÚ

- Mikor és hogyan fedezte fel Liszt zenéjét?

- Vonzalmam Liszthez sok-sok évvel ezelőttre nyúlik vissza. Még kisgyerekkoromban hallottam a szüleim révén a zenéjét felvételeken. Első és második zongoraversenye és pár zongoraátirata az első olyan komolyzenei művek között szerepeltek, amelyeket hallgattam. Azután vásárolni és gyűjteni kezdtem a Liszt-kottákat - mindent, amire csak rá tudtam tenni a kezem! Ez a szenvedélyem a mai napig megmaradt, mert számomra Liszt volt a legnagyobb zongorista. Játéktechnikai szempontból is elképesztő, mennyit tett hozzá a hangszer irodalmához, de ugyanúgy lenyűgöz, mint ember és művész.

- Miben más, mint a többi romantikus zeneszerző?

- Szerintem főleg abban, hogy sokkal több volt, mint pusztán zenész és komponista. Ha szemügyre vesszük az életművét, nyilvánvaló, hogy az emberi lélek természete foglalkoztatta; az emberi létezés egészét akarta megragadni. Ezért sokszor fordult inspirációért a társművészetek felé. Gyakran merített ihletet irodalmi művekből vagy festményekből. A Haláltáncot például egy pisai freskó hatására kezdte el komponálni. De sok más olasz műalkotást is megtett művei kiindulópontjául. Szerette, és hivatkozási alapnak is használta Petrarca, Dante és Tasso műveit - sok más íróéi mellett. Szerette volna bizonyos értelemben újraegyesíteni a művészeti ágakat - azzal párhuzamosan, ahogy az emberi létezés esszenciáját megragadhatónak vélte. Második zongoraversenye szép példa a fentiekre, vissza-visszatérő motívumával. Mindig újabb kontextusba ágyazva hallhatjuk az ismétlődő témát - mi ez, ha nem annak kifejezése, hogy az emberi lélek a bölcsőtől a sírig változatlan marad lényegét tekintve, csak épp változó körülmények közepette?

- Ön karmester és zongorista is. Könnyebbé teszi ez Liszt megszólaltatását, aki maga is mindkét mesterségben járatos volt?

- Mindenek előtt azt meg kell jegyeznem, hogy akkoriban máshogy működtek a dolgok, mint manapság. A zenészeknek és zeneszerzőknek gyakran mindent maguknak kellett csinálniuk. Liszt zenét írt, előadóművész és karmester is volt, ami a maga korában teljesen természetes dolognak számított. Én vezényeltem (időnként) zongoraversenyeket a hangszer mögül, de elsősorban zongorista vagyok. Tanulmányaim révén azonban egész biztosan könnyebb a dolgom, valószínűleg jobban átlátom a „nagy egészet" az előadott művek esetében. Ezen kívül, azt hiszem, a zenekarral is jobb kapcsolatot tudok így kialakítani. Pont ezért szeretek egyébként kamarazenét is játszani, ahol a zenészek jobban odafigyelnek egymásra, jobban értik egymást játék közben.

- Végül: milyen várakozásokkal tekint a budapesti koncert elé?

- Nagyon-nagyon várom a hangversenyt. Lisztet játszani Budapesten, Kocsis Zoltán vezényletével rendkívül izgalmasnak ígérkezik - és egy kicsit ijesztő is! Mint mindig, megpróbálom most is a darabok szellemiségét megragadni, egy lépéssel túlhaladva a kotta apró részletein. Azt hiszem ugyanis, hogy nekünk, előadóknak ez a kötelességünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.