Klasszikus

Entracte

2008.10.12. 00:00
Ajánlom
A koreográfus-táncos Nagy József és a zeneszerző-szaxofonos Szelevényi Ákos alkotói közösségének erejét 2007 őszén, a Bárka Színházban tapasztalhatta meg a magyar közönség: a Tájkép vihar után című előadás hangzás és mozdulat együttélésének, egymásra hatásának rendkívüli élményével szolgált. A négy táncos és négy zenész előadta Entracte ezen az úton halad tovább.

Nagy József 2008-as, Orléans-ban bemutatott új darabja a taoista és konfuciánus vallás egyik alapkövének számító, az univerzum örök törvényeit leíró, Ji Kingből merít ihletet. A koreográfia szerkezetében és mondanivalójában egyaránt támaszkodik a Változások könyvének tanításaira. Struktúráját az a szövet adja, melynek hatvannégy csomópontját a jóslatok alapjául szolgáló jin és jang vonalak kombinációi adják ki. Nagy József szemében a világ összes eleme, élő és élettelen, egy-egy csomó a sors szövetén. Minden és mindenki aktív szereplője az univerzumnak, hiszen már puszta létezése - akarva akaratlanul - befolyással van szűkebb és tágabb környezetére, önmaga és mások életére.

A Kelet bölcsességét európai szemmel vizsgáló és megjelenítő előadás megszületésével Nagy Józsefnek az a régi vágya valósulhatott meg, hogy koreográfia és zene egyszerre, egymással kölcsönhatásban jöjjön létre. Az alkotók, a táncosok és a zenészek különlegesen szoros együttműködése a színpadon estéről estére tovább él és fejlődik.

Nagy József 1957-ben született a délvidéki Magyarkanizsán, de több mint húsz éve Franciaországban él és dolgozik. Itt hozta létre 1986-ban saját társulatát, a Jel Színházat, mely rögtön első előadásával (Pekingi kacsa, 1987) berobbant a francia kulturális életbe, és Nagy József rövid idő alatt nemzetközi hírű koreográfussá vált. A művész 1995 óta az orléans-i koreográfiai központ (CCNO) igazgatója, és rengeteg szakmai elismerést tudhat magáénak. 2006-ban az avignoni előadóművészeti fesztivál díszvendégévé választották, ahol – a külön erre az alkalomra készült – Asobu című produkcióval hatalmas sikert aratott.

 
 

Nagy József sikere tehetségének, munkabírásának, újító szellemének és – nem utolsó sorban - sokoldalúságának köszönhető. A koreográfus képzőművésznek készült. Fotóiból ma is rendszeresen szerveznek világszerte kiállításokat, de a vizualitás iránti érdeklődése koreográfiáiban is megmutatkozik. Zenei érzéke és ízlése nem kevésbé karakterisztikus: produkcióiban gyakran dolgozik együtt a legjelentősebb magyar nép- és jazz-zenészekkel. Színházi világképét egyaránt formálták a keleti (pl. japán butoh) és a nyugati (kontakttánc, újcirkusz) tradíciók. Előadásai a tánc, a színház, a cirkusz, a pantomim és a bábszínház határvonalán mozognak. Munkáinak színvonala és sokrétűsége bizonyíték arra, hogy a valódi művészet mentes minden földrajzi és műfaji kötöttségtől.

2008. október 12. 20:00, Trafó
Entracte - fizikai színház
Kor., szcenográfia: Nagy József; táncosok: Ivan Fatjo, Peter Gemza, Cécile Loyer, Nagy József; zenészek: Benkő Róbert, Eric Brochard, Gildas Etevenard, Szelevényi Ákos; zene: Szelevényi Ákos; fény: Rémi Nicolas; hang: Jean-Philippe Dupont; díszlet: Olivier Berthel, Clément Dirat, Julien Fleureau, Julien Brochard, Jacqueline Bosson; jelmez: Françoise Yapo)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.