Klasszikus

Entracte

2008.10.12. 00:00
Ajánlom
A koreográfus-táncos Nagy József és a zeneszerző-szaxofonos Szelevényi Ákos alkotói közösségének erejét 2007 őszén, a Bárka Színházban tapasztalhatta meg a magyar közönség: a Tájkép vihar után című előadás hangzás és mozdulat együttélésének, egymásra hatásának rendkívüli élményével szolgált. A négy táncos és négy zenész előadta Entracte ezen az úton halad tovább.

Nagy József 2008-as, Orléans-ban bemutatott új darabja a taoista és konfuciánus vallás egyik alapkövének számító, az univerzum örök törvényeit leíró, Ji Kingből merít ihletet. A koreográfia szerkezetében és mondanivalójában egyaránt támaszkodik a Változások könyvének tanításaira. Struktúráját az a szövet adja, melynek hatvannégy csomópontját a jóslatok alapjául szolgáló jin és jang vonalak kombinációi adják ki. Nagy József szemében a világ összes eleme, élő és élettelen, egy-egy csomó a sors szövetén. Minden és mindenki aktív szereplője az univerzumnak, hiszen már puszta létezése - akarva akaratlanul - befolyással van szűkebb és tágabb környezetére, önmaga és mások életére.

A Kelet bölcsességét európai szemmel vizsgáló és megjelenítő előadás megszületésével Nagy Józsefnek az a régi vágya valósulhatott meg, hogy koreográfia és zene egyszerre, egymással kölcsönhatásban jöjjön létre. Az alkotók, a táncosok és a zenészek különlegesen szoros együttműködése a színpadon estéről estére tovább él és fejlődik.

Nagy József 1957-ben született a délvidéki Magyarkanizsán, de több mint húsz éve Franciaországban él és dolgozik. Itt hozta létre 1986-ban saját társulatát, a Jel Színházat, mely rögtön első előadásával (Pekingi kacsa, 1987) berobbant a francia kulturális életbe, és Nagy József rövid idő alatt nemzetközi hírű koreográfussá vált. A művész 1995 óta az orléans-i koreográfiai központ (CCNO) igazgatója, és rengeteg szakmai elismerést tudhat magáénak. 2006-ban az avignoni előadóművészeti fesztivál díszvendégévé választották, ahol – a külön erre az alkalomra készült – Asobu című produkcióval hatalmas sikert aratott.

 
 

Nagy József sikere tehetségének, munkabírásának, újító szellemének és – nem utolsó sorban - sokoldalúságának köszönhető. A koreográfus képzőművésznek készült. Fotóiból ma is rendszeresen szerveznek világszerte kiállításokat, de a vizualitás iránti érdeklődése koreográfiáiban is megmutatkozik. Zenei érzéke és ízlése nem kevésbé karakterisztikus: produkcióiban gyakran dolgozik együtt a legjelentősebb magyar nép- és jazz-zenészekkel. Színházi világképét egyaránt formálták a keleti (pl. japán butoh) és a nyugati (kontakttánc, újcirkusz) tradíciók. Előadásai a tánc, a színház, a cirkusz, a pantomim és a bábszínház határvonalán mozognak. Munkáinak színvonala és sokrétűsége bizonyíték arra, hogy a valódi művészet mentes minden földrajzi és műfaji kötöttségtől.

2008. október 12. 20:00, Trafó
Entracte - fizikai színház
Kor., szcenográfia: Nagy József; táncosok: Ivan Fatjo, Peter Gemza, Cécile Loyer, Nagy József; zenészek: Benkő Róbert, Eric Brochard, Gildas Etevenard, Szelevényi Ákos; zene: Szelevényi Ákos; fény: Rémi Nicolas; hang: Jean-Philippe Dupont; díszlet: Olivier Berthel, Clément Dirat, Julien Fleureau, Julien Brochard, Jacqueline Bosson; jelmez: Françoise Yapo)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.