Klasszikus

Eötvös-bemutató Berlinben

2011.05.22. 08:11
Ajánlom
Az új csellóverseny ősbemutatója június 17-én lesz, Perényi Miklós szólójával, a zürichi Tonhalle Zenekar közreműködésével.

A következő évadban is óvatosan "adagolja" a közönségnek az új zenét a David Zinman vezette, neves együttes. Az Eötvös-bemutató mellett Anders Hillborgs svéd kortárs komponista Cold Heat című alkotásának ősbemutatója is az ő nevükhez fűződik. Ezt a darabot az együttes a BBC Proms-on és az Edinburgh-i Fesztiválon is játssza.

Nem "spórolnak" azonban a neves szólistákkal: novemberi kínai és japán turnéjára előtt a zenekar több svájci városban is fellép, például St. Gallenben és Genfben. A turnén Maria Joao Pires zongora-, Heinz Holliger oboa- és Yo-Yo Ma csellóművész játszik a zenekarral.

Számos híres karmseter is megfordul ebben az évadban a zenekar körül. A vendégdirigensek között olyan kiváló mesterek találhatók, mint Bernard Haitink, Kurt Masur, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Stanislaw Skrowaczewski vagy Charles Dutoit. Simon Rattle február végén a Berlini Filharmonikusokkal ad majd koncertet a Tonhalle otthonában.

Az új szezonban a berlini zongoraművész, Martin Helmchen érkezik a Tonhalléhoz rezidens művésznek. A Svájci Kamarakórus meghallgatásokat tartott, így kiegészülve szilveszterkor a Tonhalle Zenekarral Händel Messiását szólaltatják meg, Verdi halálának 111. évfordulóján, január 27-én pedig az itáliai mester Requiemjét adják elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.