Klasszikus

Eötvös Péter brácsaversenye Kim Kashkashiannal és az NFZ-vel

2007.05.29. 00:00
Ajánlom
Június 3-án, vasárnap este adja idei évadjának utolsó nagyzenekari bérleti hangversenyét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar – technikai okokból nem a szokásos helyszínen, a Művészetek Palotájában, hanem a Budapest Congress & World Centerben (korábbi nevén Budapest Kongresszusi Központban).

A Kocsis Zoltán vezényelte koncert különlegessége Eötvös Péter Replica című, brácsára és zenekarra írott versenyműve lesz, melyet az örmény származású, de az Egyesült Államokban született világhírű brácsaművész, Kim Kashkashian mutatott be a milánói Scalában 1999-ben, s most Budapesten is ő játssza a mű magánszólamát. Kashkashian immár visszatérő vendég a Nemzeti Filharmonikusoknál: először 2002 tavaszán, Bartók Brácsaversenyében lépett fel a Kocsis Zoltán vezette NFZ-vel.

Eötvös kompozícióját Debussy és Dvorák egy-egy műve foglalja keretbe az esten. A francia zeneszerző Három noktürnjének utolsó tételében – zseniális hangszerelési ötletként – a szirénhangokat szövegtelen kórus, egy 16 tagú nőikar szólaltatja meg, a Nemzeti Énekkar tagjainak tolmácsolásában.

Debussy-műveket egyébként júniusban még többször hallgathat a közönség a Nemzeti Filharmonikusok előadásában: a Triószonátát és Kocsis átiratában az Arabeszkeket az MTA Dísztermében, az NFZ tagjainak június 8-i kamarakoncertjén, illetve – igazi szenzációként, évtizedek óta először – a teljes Pelléas és Mélisande-ot, koncertszerű előadásban, Kocsis Zoltán vezényletével és nagyszerű nemzetközi szereplőgárdával június 15-én a Miskolci Operafesztiválon és 16-án 18:30-tól a Művészetek Palotájában.

A június 3-i koncert második részében Dvorák VI. szimfóniája hangzik el, amely mérföldkőnek bizonyult a zeneszerző pályáján: szimfóniái közül ez volt az első, amely nyomtatásban megjelent és nemzetközi sikert aratott. Talán itt sikerült először tökéletes egységbe ötvöznie a cseh népi stíluselemeket az osztrák-német szimfonikus hagyománnyal.

A hangversenyre korábban megváltott bérletek és jegyek az új helyszínre érvényesek. A fél nyolckor kezdődő koncertre érdemes a szokásosnál hamarabb érkezni. A bejáratoknál hostessek fogják segíteni a közönséget a helyfoglalásban.

(2007. június 3. 19:30 Budapest Kongresszusi Központ (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje; Debussy: Három noktürn; Eötvös: Replica - brácsára és zenekarra; Dvorák: VI. D-dúr szimfónia, op. 60; km.: Kim Kashkashian (brácsa), Nemzeti Énekkar Női Kara (karig.: Antal Mátyás); vez.: Kocsis Zoltán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.