Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

2022.05.26. 10:25
Ajánlom
Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.

A két világhírű művész az évad során több koncerten is szerepel, 2023 márciusában Eötvös Péter Respond című művéből a magyarországi bemutató mellett lemezfelvétel is készül, a brácsára és zenekarra írt versenymű szólistája Szűcs Máté lesz. A szerző Dodici per sei című darabját pedig az együttes hat csellistája szólaltatja meg áprilisban. Eötvös Péter főszereplő lesz a Keller András által megálmodott emblematikus kortárszenei fesztivál, A Hallgatás Napja koncertjein a BMC-ben és a Magyar Zene Házában, melyet a tervek szerint immár harmadszor fog a New York-i The Violin Channel saját platformjain közvetíteni a több százezres nemzetközi közönségnek.

Május 18-án, a Ligeti György századik születésnapjára szervezett ünnepi koncerten a szerző nagy szimfonikus műveit és Requiemjét dirigálja a zenekar vendégkarmestere a Müpában.

Az ünnepi programot másnap a Kölni Filharmónia nagytermében megismétlik.

Különleges programokat hoz Mihail Pletnyov, akit a Concerto Budapest rezidens művészeként öt alkalommal is köszönthetünk a pódiumon karmesterként vagy zongoraművészként. Október 28-án Pletnyov először vezényli a zenekart a Zeneakadémián, ahol egyik kedvenc művét, Sosztakovics XV. szimfóniáját és Mozart Esz-dúr zongoraversenyét dirigálja, a szólista Berecz Mihály lesz. Decemberben 20-án a Müpában a zenekar első karácsonyi koncertjén Csajkovszkij csodálatos b-moll zongoraversenyét játssza a Concerto Budapesttel.

A dupla karácsonyi koncert második estéjén a Zeneakadémián Kelemen Barnabás adja elő a zenekarral Brahms D-dúr hegedűversenyét, és mindkét koncerten felhangzik Beethoven IX. szimfóniája Keller András vezényletével.

Mihail Pletnyov március 5-én a mára hagyománnyá vált Mozart-nap főszereplője lesz: három zongoraversenyben szólistaként és két nagyszabású kamaraműben is közreműködik. Az egynapos fesztivál karmesterei a művészeti vezető Keller András és Takács Nagy Gábor lesznek, a neves zongoraművész partnereiként pedig Fenyő László, Klenyán Csaba és Mohai Bálint muzsikál majd. Május 3-án a Müpában vezényli Rahmanyinov Holtak szigete és Szkrjabin az Az extázis költeménye műveit, valamint Sibelius Pelléas és Mélisande-ját és Hegedűversenyét, a nagyszerű fiatal szólista Amira Abouhzara szólójával.

Mihail_Pletnyov_SvetlanaMishina-094725.jpg

Mihail Pletnyov (Fotó/Forrás: Svetlana Mishina / Concerto Budapest)

Titáni koncertekkel nyitja meg az évadot Keller András művészeti vezetésével a Concerto Budapest. Mahler égi és földi szférákon átvezető nagy műve, I. „Titán” szimfóniája is elhangzik szeptember 23-án és 24-én a Zeneakadémián. Az egyik este Baráti Kristóf lép közönség elé Bartók II. hegedűversenyével, másnap Ránki Dezső, Bach-zongoraversenyekkel.

A zenekar a következő évben vendégül látja a fiatal ukrán karmesternőt, Oksana Lynivet, aki számos alkalommal törte át az üvegplafont,

az első nő volt, aki a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon vezényelt, jelenleg a bolognai Teatro Comunale zeneigazgatója. Március 17-én vezényli a Concerto Budapestet a Zeneakadémián, ahol Richard Strauss Duett Concertinoját, Ravel G -dúr zongoraversenyét és Saint-Saëns „Orgona” szimfóniáját dirigálja. A koncert szólistája Fejérvári Zoltán lesz.

Az évad egyik súlypontja a zenekar tisztelgése Ligeti György művészete előtt születésének centenáriuma alkalmából. A 100. születésnapon, 2023. május 28-án a BMC-ben különleges ünnepi koncertet rendeznek Eötvös Péter és Keller András vezényletével, ahol Ligeti művei mellett a tiszteletére írott új kompozíciók ősbemutatóira is sor kerül.

Folytatódnak a Keller András által megálmodott tematikus fesztiválok. A Magyar Kincsek Ünnepe október 8-án és 9-én, két napon át tart a Zeneakadémián. Olyan darabok hangoznak el Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Veress Sándor, Lajtha László és Dubrovay László életművéből, amelyeket fontos jobban megismernünk és újra felfedeznünk. A zenekar meghívására színpadra lép a Modern Art Orchestra, a Cantemus Vegyeskar, a Snétberger Központ zenészei és a Muzsikás együttes is.

December 3-án Hallgassunk Schubertet! címmel négy koncertet hallgathatunk meg a Zeneakadémián a dalköltő műveiből.

Az esti hangverseny-különlegessége, hogy a dalokat Brahms, Berlioz, Britten és Max Reger zenekari átirataiban hallhatjuk a világhírű német szoprán énekesnő, Juliane Banse előadásában,

aki visszatérő vendégművésze a zenekarnak, és akivel Keller András Kurtág György egyik főművét, a Kafka-töredékeket adta elő a világ nagy koncertközpontjaiban és fesztiváljain. Az ECM által kiadott lemezük számos nemzetközi díjat nyert. A Schubert-napon elhangzik a Pisztrángötös Maxim Rysanovval, aki a művet a Virtuózok tehetségkutató műsorban feltűnt fiatal művészekkel adja elő. Baráti Kristóf először mutatkozik meg karmesterként, és a mester VIII., „Befejezetlen” szimfóniáját és Juliane Bansét vezényli ugyanezen napon.

ConcertoBudapestsajtottajek_c_FelvegiAndrea04-094214.jpg

Dr. Edvi Péter, Keller András és Eötvös Péter (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea / Concerto Budapest)

Az évad során további kiváló hangszeres szólisták és karmesterek muzsikálását hallgathatjuk, az orosz zongoraművész, Nyikolaj Luganszkij először lép fel a Concerto Budapesttel, és Chopin mindkét zongoraversenyét eljátssza. Az amerikai Jonathan Biss, aki a Marlboro Music Festival művészeti vezetője is egyben, a Zeneakadémián május 13-án és 14-én Beethoven és Mozart zongoraversenyt ad elő, és

ismét itt lesz a zenekarral az elmúlt szezonban rendkívüli sikert arató francia zongorista, Lucas Debargue, akit Martha Argerich fedezett fel a világnak.

Debargue február 18-án és 19-én Mozart C-dúr zongoraversenyét és Szymanowsky Sinfonia Concertantéját adja elő Keller András vezényletével.

Fellép az évadban a zenekarral a magyar szólisták krémje is: Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Szűcs Máté, Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán, Bogányi Gergely, Balázs János és Boldóczky Gábor, valamint kiváló énekesek: Kolonits Klára, Szutrély Katalin, Megyesi Schwartz Lúcia és Sebestyén Miklós.

A karmesteri dobogón találkozhatunk Takács–Nagy Gáborral, Vashegyi Györggyel, Bogányi Tiborral, Kovács Jánossal, Héja Domonkossal.A Magyar Kincsek koncertsorozatban három alkalommal is köszönti a zenekar Dubrovay Lászlót 80. születésnapja alkalmából. Februárban Kodály szimfóniája mellett Viski János Csellóversenyét fedezhetjük fel Perényi Miklós szólójával, márciusban Dohnányi Ernő ritkán hallható I. szimfóniája is felcsendül Héja Domonkos vezényletével.

A zenekar idén is műsorra tűzi a zeneirodalom megkerülhetetlen, nagy lélegzetvételt kívánó remekműveit. Hallhatjuk az évadban például A kékszakállú herceg várát Bretz Gábor és Vörös Szilvia szólójával, Brahms Német Requiemjét Vashegyi György vezényletével, Csajkovszkij V. és Dvořák Újvilág-szimfóniáját.

Fejléckép: Eötvös Péter (fotó/forrás: Hrotkó Bálint / Concerto Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Július 2-án kezdődik a Régi Zenei Napok

Július 2. és 9. között ismét Vác szolgál helyszínül a 38. Régi Zenei Napoknak, amely során a fiatal zeneművészek számára francia barokk stílusra épülő mesterkurzusokat szerveznek, a hallgatóságot pedig ismeretlen zenei csemegék várják.
Klasszikus ajánló

Auer-emlékfesztivált tartanak Veszprémben

Nemzetközi zenei fesztivállal tiszteleg Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész emléke előtt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet elnyerő Veszprém. Az augusztus 2. és 7. között megrendezett esemény társszervezője a Mendelssohn Kamarazenekar.
Klasszikus hír

Fiatal muzsikusokat vár az Echo Nyári Akadémia

Hetedik alkalommal rendezik meg Fehérvárcsurgón az Echo Nyári Akadémiát, mely fiatal művészek számára kínál mesterkurzusokat, akik koncerteken is megmutathatják tudásukat. A július 17. és 24. között megrendezett esemény művészeti vezetője Fülei Balázs.
Klasszikus ajánló

Kilencedszerre rendezik meg Telkiben az Altalena Zenei Fesztivált

A fesztivál különlegessége, hogy a telki Kodolányi János Közösségi Ház mellett házi koncertekre is sor kerül, ahol szűkebb körű nézőközönség előtt, intimebb környezetben is hallhatók koncertek. A fesztivál művészeti vezetői Balog Alexandra és Berecz Mihály zongoraművészek.
Klasszikus interjú

A zene szigetén – Beszélgetés Baráti Kristóffal

Elismert hegedűművész, aki vezényel is, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének élén áll, és a nagy sikerű Kaposfest egyik művészeti vezetője. Baráti Kristóffal a sokszínűségről, a különböző kulturális hatásokról és a népszerű fesztivál jövőjéről is beszélgettünk.