Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

2022.05.26. 10:25
Ajánlom
Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.

A két világhírű művész az évad során több koncerten is szerepel, 2023 márciusában Eötvös Péter Respond című művéből a magyarországi bemutató mellett lemezfelvétel is készül, a brácsára és zenekarra írt versenymű szólistája Szűcs Máté lesz. A szerző Dodici per sei című darabját pedig az együttes hat csellistája szólaltatja meg áprilisban. Eötvös Péter főszereplő lesz a Keller András által megálmodott emblematikus kortárszenei fesztivál, A Hallgatás Napja koncertjein a BMC-ben és a Magyar Zene Házában, melyet a tervek szerint immár harmadszor fog a New York-i The Violin Channel saját platformjain közvetíteni a több százezres nemzetközi közönségnek.

Május 18-án, a Ligeti György századik születésnapjára szervezett ünnepi koncerten a szerző nagy szimfonikus műveit és Requiemjét dirigálja a zenekar vendégkarmestere a Müpában.

Az ünnepi programot másnap a Kölni Filharmónia nagytermében megismétlik.

Különleges programokat hoz Mihail Pletnyov, akit a Concerto Budapest rezidens művészeként öt alkalommal is köszönthetünk a pódiumon karmesterként vagy zongoraművészként. Október 28-án Pletnyov először vezényli a zenekart a Zeneakadémián, ahol egyik kedvenc művét, Sosztakovics XV. szimfóniáját és Mozart Esz-dúr zongoraversenyét dirigálja, a szólista Berecz Mihály lesz. Decemberben 20-án a Müpában a zenekar első karácsonyi koncertjén Csajkovszkij csodálatos b-moll zongoraversenyét játssza a Concerto Budapesttel.

A dupla karácsonyi koncert második estéjén a Zeneakadémián Kelemen Barnabás adja elő a zenekarral Brahms D-dúr hegedűversenyét, és mindkét koncerten felhangzik Beethoven IX. szimfóniája Keller András vezényletével.

Mihail Pletnyov március 5-én a mára hagyománnyá vált Mozart-nap főszereplője lesz: három zongoraversenyben szólistaként és két nagyszabású kamaraműben is közreműködik. Az egynapos fesztivál karmesterei a művészeti vezető Keller András és Takács Nagy Gábor lesznek, a neves zongoraművész partnereiként pedig Fenyő László, Klenyán Csaba és Mohai Bálint muzsikál majd. Május 3-án a Müpában vezényli Rahmanyinov Holtak szigete és Szkrjabin az Az extázis költeménye műveit, valamint Sibelius Pelléas és Mélisande-ját és Hegedűversenyét, a nagyszerű fiatal szólista Amira Abouhzara szólójával.

Mihail_Pletnyov_SvetlanaMishina-094725.jpg

Mihail Pletnyov (Fotó/Forrás: Svetlana Mishina / Concerto Budapest)

Titáni koncertekkel nyitja meg az évadot Keller András művészeti vezetésével a Concerto Budapest. Mahler égi és földi szférákon átvezető nagy műve, I. „Titán” szimfóniája is elhangzik szeptember 23-án és 24-én a Zeneakadémián. Az egyik este Baráti Kristóf lép közönség elé Bartók II. hegedűversenyével, másnap Ránki Dezső, Bach-zongoraversenyekkel.

A zenekar a következő évben vendégül látja a fiatal ukrán karmesternőt, Oksana Lynivet, aki számos alkalommal törte át az üvegplafont,

az első nő volt, aki a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon vezényelt, jelenleg a bolognai Teatro Comunale zeneigazgatója. Március 17-én vezényli a Concerto Budapestet a Zeneakadémián, ahol Richard Strauss Duett Concertinoját, Ravel G -dúr zongoraversenyét és Saint-Saëns „Orgona” szimfóniáját dirigálja. A koncert szólistája Fejérvári Zoltán lesz.

Az évad egyik súlypontja a zenekar tisztelgése Ligeti György művészete előtt születésének centenáriuma alkalmából. A 100. születésnapon, 2023. május 28-án a BMC-ben különleges ünnepi koncertet rendeznek Eötvös Péter és Keller András vezényletével, ahol Ligeti művei mellett a tiszteletére írott új kompozíciók ősbemutatóira is sor kerül.

Folytatódnak a Keller András által megálmodott tematikus fesztiválok. A Magyar Kincsek Ünnepe október 8-án és 9-én, két napon át tart a Zeneakadémián. Olyan darabok hangoznak el Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Veress Sándor, Lajtha László és Dubrovay László életművéből, amelyeket fontos jobban megismernünk és újra felfedeznünk. A zenekar meghívására színpadra lép a Modern Art Orchestra, a Cantemus Vegyeskar, a Snétberger Központ zenészei és a Muzsikás együttes is.

December 3-án Hallgassunk Schubertet! címmel négy koncertet hallgathatunk meg a Zeneakadémián a dalköltő műveiből.

Az esti hangverseny-különlegessége, hogy a dalokat Brahms, Berlioz, Britten és Max Reger zenekari átirataiban hallhatjuk a világhírű német szoprán énekesnő, Juliane Banse előadásában,

aki visszatérő vendégművésze a zenekarnak, és akivel Keller András Kurtág György egyik főművét, a Kafka-töredékeket adta elő a világ nagy koncertközpontjaiban és fesztiváljain. Az ECM által kiadott lemezük számos nemzetközi díjat nyert. A Schubert-napon elhangzik a Pisztrángötös Maxim Rysanovval, aki a művet a Virtuózok tehetségkutató műsorban feltűnt fiatal művészekkel adja elő. Baráti Kristóf először mutatkozik meg karmesterként, és a mester VIII., „Befejezetlen” szimfóniáját és Juliane Bansét vezényli ugyanezen napon.

ConcertoBudapestsajtottajek_c_FelvegiAndrea04-094214.jpg

Dr. Edvi Péter, Keller András és Eötvös Péter (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea / Concerto Budapest)

Az évad során további kiváló hangszeres szólisták és karmesterek muzsikálását hallgathatjuk, az orosz zongoraművész, Nyikolaj Luganszkij először lép fel a Concerto Budapesttel, és Chopin mindkét zongoraversenyét eljátssza. Az amerikai Jonathan Biss, aki a Marlboro Music Festival művészeti vezetője is egyben, a Zeneakadémián május 13-án és 14-én Beethoven és Mozart zongoraversenyt ad elő, és

ismét itt lesz a zenekarral az elmúlt szezonban rendkívüli sikert arató francia zongorista, Lucas Debargue, akit Martha Argerich fedezett fel a világnak.

Debargue február 18-án és 19-én Mozart C-dúr zongoraversenyét és Szymanowsky Sinfonia Concertantéját adja elő Keller András vezényletével.

Fellép az évadban a zenekarral a magyar szólisták krémje is: Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Szűcs Máté, Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán, Bogányi Gergely, Balázs János és Boldóczky Gábor, valamint kiváló énekesek: Kolonits Klára, Szutrély Katalin, Megyesi Schwartz Lúcia és Sebestyén Miklós.

A karmesteri dobogón találkozhatunk Takács–Nagy Gáborral, Vashegyi Györggyel, Bogányi Tiborral, Kovács Jánossal, Héja Domonkossal.A Magyar Kincsek koncertsorozatban három alkalommal is köszönti a zenekar Dubrovay Lászlót 80. születésnapja alkalmából. Februárban Kodály szimfóniája mellett Viski János Csellóversenyét fedezhetjük fel Perényi Miklós szólójával, márciusban Dohnányi Ernő ritkán hallható I. szimfóniája is felcsendül Héja Domonkos vezényletével.

A zenekar idén is műsorra tűzi a zeneirodalom megkerülhetetlen, nagy lélegzetvételt kívánó remekműveit. Hallhatjuk az évadban például A kékszakállú herceg várát Bretz Gábor és Vörös Szilvia szólójával, Brahms Német Requiemjét Vashegyi György vezényletével, Csajkovszkij V. és Dvořák Újvilág-szimfóniáját.

Fejléckép: Eötvös Péter (fotó/forrás: Hrotkó Bálint / Concerto Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Klasszikus ajánló

Tizennegyedik születésnapját ünnepli az Anima Musicae Kamarazenekar

Páratlanul tartalmas és színes évaddal a háta mögött készül évadzáró születésnapi koncertjére a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar. A hagyományokhoz híven idén is június 20-án, az Óbudai Társaskörben ünnepli e felejthetetlen napot az együttes.
Klasszikus hír

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Klasszikus hír

Hat magyar versenyző jutott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóiba

Nyolcvannégy fiatal énekes vehet részt szeptember elején a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóin a Zeneakadémián. A továbbjutók közé dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is bekerültek.