Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

2022.05.26. 10:25
Ajánlom
Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.

A két világhírű művész az évad során több koncerten is szerepel, 2023 márciusában Eötvös Péter Respond című művéből a magyarországi bemutató mellett lemezfelvétel is készül, a brácsára és zenekarra írt versenymű szólistája Szűcs Máté lesz. A szerző Dodici per sei című darabját pedig az együttes hat csellistája szólaltatja meg áprilisban. Eötvös Péter főszereplő lesz a Keller András által megálmodott emblematikus kortárszenei fesztivál, A Hallgatás Napja koncertjein a BMC-ben és a Magyar Zene Házában, melyet a tervek szerint immár harmadszor fog a New York-i The Violin Channel saját platformjain közvetíteni a több százezres nemzetközi közönségnek.

Május 18-án, a Ligeti György századik születésnapjára szervezett ünnepi koncerten a szerző nagy szimfonikus műveit és Requiemjét dirigálja a zenekar vendégkarmestere a Müpában.

Az ünnepi programot másnap a Kölni Filharmónia nagytermében megismétlik.

Különleges programokat hoz Mihail Pletnyov, akit a Concerto Budapest rezidens művészeként öt alkalommal is köszönthetünk a pódiumon karmesterként vagy zongoraművészként. Október 28-án Pletnyov először vezényli a zenekart a Zeneakadémián, ahol egyik kedvenc művét, Sosztakovics XV. szimfóniáját és Mozart Esz-dúr zongoraversenyét dirigálja, a szólista Berecz Mihály lesz. Decemberben 20-án a Müpában a zenekar első karácsonyi koncertjén Csajkovszkij csodálatos b-moll zongoraversenyét játssza a Concerto Budapesttel.

A dupla karácsonyi koncert második estéjén a Zeneakadémián Kelemen Barnabás adja elő a zenekarral Brahms D-dúr hegedűversenyét, és mindkét koncerten felhangzik Beethoven IX. szimfóniája Keller András vezényletével.

Mihail Pletnyov március 5-én a mára hagyománnyá vált Mozart-nap főszereplője lesz: három zongoraversenyben szólistaként és két nagyszabású kamaraműben is közreműködik. Az egynapos fesztivál karmesterei a művészeti vezető Keller András és Takács Nagy Gábor lesznek, a neves zongoraművész partnereiként pedig Fenyő László, Klenyán Csaba és Mohai Bálint muzsikál majd. Május 3-án a Müpában vezényli Rahmanyinov Holtak szigete és Szkrjabin az Az extázis költeménye műveit, valamint Sibelius Pelléas és Mélisande-ját és Hegedűversenyét, a nagyszerű fiatal szólista Amira Abouhzara szólójával.

Mihail_Pletnyov_SvetlanaMishina-094725.jpg

Mihail Pletnyov (Fotó/Forrás: Svetlana Mishina / Concerto Budapest)

Titáni koncertekkel nyitja meg az évadot Keller András művészeti vezetésével a Concerto Budapest. Mahler égi és földi szférákon átvezető nagy műve, I. „Titán” szimfóniája is elhangzik szeptember 23-án és 24-én a Zeneakadémián. Az egyik este Baráti Kristóf lép közönség elé Bartók II. hegedűversenyével, másnap Ránki Dezső, Bach-zongoraversenyekkel.

A zenekar a következő évben vendégül látja a fiatal ukrán karmesternőt, Oksana Lynivet, aki számos alkalommal törte át az üvegplafont,

az első nő volt, aki a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon vezényelt, jelenleg a bolognai Teatro Comunale zeneigazgatója. Március 17-én vezényli a Concerto Budapestet a Zeneakadémián, ahol Richard Strauss Duett Concertinoját, Ravel G -dúr zongoraversenyét és Saint-Saëns „Orgona” szimfóniáját dirigálja. A koncert szólistája Fejérvári Zoltán lesz.

Az évad egyik súlypontja a zenekar tisztelgése Ligeti György művészete előtt születésének centenáriuma alkalmából. A 100. születésnapon, 2023. május 28-án a BMC-ben különleges ünnepi koncertet rendeznek Eötvös Péter és Keller András vezényletével, ahol Ligeti művei mellett a tiszteletére írott új kompozíciók ősbemutatóira is sor kerül.

Folytatódnak a Keller András által megálmodott tematikus fesztiválok. A Magyar Kincsek Ünnepe október 8-án és 9-én, két napon át tart a Zeneakadémián. Olyan darabok hangoznak el Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Veress Sándor, Lajtha László és Dubrovay László életművéből, amelyeket fontos jobban megismernünk és újra felfedeznünk. A zenekar meghívására színpadra lép a Modern Art Orchestra, a Cantemus Vegyeskar, a Snétberger Központ zenészei és a Muzsikás együttes is.

December 3-án Hallgassunk Schubertet! címmel négy koncertet hallgathatunk meg a Zeneakadémián a dalköltő műveiből.

Az esti hangverseny-különlegessége, hogy a dalokat Brahms, Berlioz, Britten és Max Reger zenekari átirataiban hallhatjuk a világhírű német szoprán énekesnő, Juliane Banse előadásában,

aki visszatérő vendégművésze a zenekarnak, és akivel Keller András Kurtág György egyik főművét, a Kafka-töredékeket adta elő a világ nagy koncertközpontjaiban és fesztiváljain. Az ECM által kiadott lemezük számos nemzetközi díjat nyert. A Schubert-napon elhangzik a Pisztrángötös Maxim Rysanovval, aki a művet a Virtuózok tehetségkutató műsorban feltűnt fiatal művészekkel adja elő. Baráti Kristóf először mutatkozik meg karmesterként, és a mester VIII., „Befejezetlen” szimfóniáját és Juliane Bansét vezényli ugyanezen napon.

ConcertoBudapestsajtottajek_c_FelvegiAndrea04-094214.jpg

Dr. Edvi Péter, Keller András és Eötvös Péter (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea / Concerto Budapest)

Az évad során további kiváló hangszeres szólisták és karmesterek muzsikálását hallgathatjuk, az orosz zongoraművész, Nyikolaj Luganszkij először lép fel a Concerto Budapesttel, és Chopin mindkét zongoraversenyét eljátssza. Az amerikai Jonathan Biss, aki a Marlboro Music Festival művészeti vezetője is egyben, a Zeneakadémián május 13-án és 14-én Beethoven és Mozart zongoraversenyt ad elő, és

ismét itt lesz a zenekarral az elmúlt szezonban rendkívüli sikert arató francia zongorista, Lucas Debargue, akit Martha Argerich fedezett fel a világnak.

Debargue február 18-án és 19-én Mozart C-dúr zongoraversenyét és Szymanowsky Sinfonia Concertantéját adja elő Keller András vezényletével.

Fellép az évadban a zenekarral a magyar szólisták krémje is: Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Szűcs Máté, Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán, Bogányi Gergely, Balázs János és Boldóczky Gábor, valamint kiváló énekesek: Kolonits Klára, Szutrély Katalin, Megyesi Schwartz Lúcia és Sebestyén Miklós.

A karmesteri dobogón találkozhatunk Takács–Nagy Gáborral, Vashegyi Györggyel, Bogányi Tiborral, Kovács Jánossal, Héja Domonkossal.A Magyar Kincsek koncertsorozatban három alkalommal is köszönti a zenekar Dubrovay Lászlót 80. születésnapja alkalmából. Februárban Kodály szimfóniája mellett Viski János Csellóversenyét fedezhetjük fel Perényi Miklós szólójával, márciusban Dohnányi Ernő ritkán hallható I. szimfóniája is felcsendül Héja Domonkos vezényletével.

A zenekar idén is műsorra tűzi a zeneirodalom megkerülhetetlen, nagy lélegzetvételt kívánó remekműveit. Hallhatjuk az évadban például A kékszakállú herceg várát Bretz Gábor és Vörös Szilvia szólójával, Brahms Német Requiemjét Vashegyi György vezényletével, Csajkovszkij V. és Dvořák Újvilág-szimfóniáját.

Fejléckép: Eötvös Péter (fotó/forrás: Hrotkó Bálint / Concerto Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.