Klasszikus

Érdekes videó mutatja, hogy milyen, ha a zenekar közé ül a közönség

2019.03.07. 10:00
Ajánlom
Így is lehet barátkozni a szimfonikus zenekarnak nevezett kétszázötven éves találmánnyal.

David Bernard amerikai karmester egyszerű és nagyszerű ötlete nem több, mint ez: a frontális zenehallgatás helyett a közönség foglaljon helyet a zenekari tagok között. Talán nem minden esetben teszi igazivá az akusztikai élményt ez a felállás, de ha van zenemű, amelyet mindenképpen igen, az Ligeti Atmosphères című nagyzenekari műve, amelynek részletét az alábbi videóban halljuk.

A végén jól hallható az egyik hallgató reakciója: „Oh yeah!”

A New York-i InsideOut Concerts projekt nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy új színben mutassa meg a nyugati világ egyik legnagyszerűbb találmányát, a szimfonikusok zenekart. Honlapjuk szerint szeretnék, ha hallgatóik meggyőződhetnének róla, hogy érdemes élőzenét hallgatni a 21. században is, amikor bármilyen hangfelvétel, zenemű és előadó néhány érintéssel elérhető az interneten. Az InsideOut-koncerteken egyaránt elhangzanak klasszikus, romantikus és modern zeneművek – úgy mint Beethoven V. szimfóniája, Berlioz Fantasztikus szimfóniája vagy a fentebb hallható Ligeti-opusz.

Még egy-két mondatot érdemes Ligeti Györgyről szólni, akiről mintha még mindig nem hinnénk el (ellenben az egész világ úgy gondolja), hogy a 20. század egyik legnagyobb komponistája. Az Atmosphères c. formabontó, hangtömbökből építkező zenekari költeménye földöntúli élmény, nem véletlen, hogy Kubrickot is megragadta: sokaknak a 2001: Űrodüsszeia c. filmből lehet ismerős. Íme, érdemes csukott szemmel meghallgatni az egészet.

Egyébként Magyarországon is van hasonló kezdeményezés, a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music című sorozata. Ennek április 28-án lesz a következő része, itt vehetnek rá jegyet a kedves Olvasók!

Miért nem ül máshogy a szimfonikus zenekar?

Kapcsolódó

Miért nem ül máshogy a szimfonikus zenekar?

Hanyag válaszom röviden: ülnek ők így is, úgy is, és mindig annak megfelelően, ahogy tetszik nekik. A szimfonikus zenekar kicsit olyan, mint egy hatalmas keverőpult, ahol annak megfelelően ültetik a hangszereket, hogy miből akarnak többet, kevesebbet vagy mást hallani.

A karmester meg minek?

A karmester meg minek?

Írásunkban arra keressük a választ, hogy mi is a karmester szerepe, mi rejlik a látványos gesztusok mögött, milyen képességekkel rendelkezik egy jó dirigens, és azt is megvizsgáljuk, hogy beszélhetünk-e karmester egyéniségekről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Színház

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.
Jazz/World

Zenészlegendák ünneplik a 75 éves Joni Mitchellt

Március 23-án egyetlen alkalommal az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a legendás énekes-dalszerző hetvenötödik születésnapjára rendezett Los Angeles-i koncert felvételét, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt címmel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Klasszikus bach

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.