Klasszikus

Érdekes videó mutatja, hogy milyen, ha a zenekar közé ül a közönség

2019.03.07. 10:00
Ajánlom
Így is lehet barátkozni a szimfonikus zenekarnak nevezett kétszázötven éves találmánnyal.

David Bernard amerikai karmester egyszerű és nagyszerű ötlete nem több, mint ez: a frontális zenehallgatás helyett a közönség foglaljon helyet a zenekari tagok között. Talán nem minden esetben teszi igazivá az akusztikai élményt ez a felállás, de ha van zenemű, amelyet mindenképpen igen, az Ligeti Atmosphères című nagyzenekari műve, amelynek részletét az alábbi videóban halljuk.

A végén jól hallható az egyik hallgató reakciója: „Oh yeah!”

A New York-i InsideOut Concerts projekt nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy új színben mutassa meg a nyugati világ egyik legnagyszerűbb találmányát, a szimfonikusok zenekart. Honlapjuk szerint szeretnék, ha hallgatóik meggyőződhetnének róla, hogy érdemes élőzenét hallgatni a 21. században is, amikor bármilyen hangfelvétel, zenemű és előadó néhány érintéssel elérhető az interneten. Az InsideOut-koncerteken egyaránt elhangzanak klasszikus, romantikus és modern zeneművek – úgy mint Beethoven V. szimfóniája, Berlioz Fantasztikus szimfóniája vagy a fentebb hallható Ligeti-opusz.

Még egy-két mondatot érdemes Ligeti Györgyről szólni, akiről mintha még mindig nem hinnénk el (ellenben az egész világ úgy gondolja), hogy a 20. század egyik legnagyobb komponistája. Az Atmosphères c. formabontó, hangtömbökből építkező zenekari költeménye földöntúli élmény, nem véletlen, hogy Kubrickot is megragadta: sokaknak a 2001: Űrodüsszeia c. filmből lehet ismerős. Íme, érdemes csukott szemmel meghallgatni az egészet.

Egyébként Magyarországon is van hasonló kezdeményezés, a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music című sorozata. Ennek április 28-án lesz a következő része, itt vehetnek rá jegyet a kedves Olvasók!

Miért nem ül máshogy a szimfonikus zenekar?

Kapcsolódó

Miért nem ül máshogy a szimfonikus zenekar?

Hanyag válaszom röviden: ülnek ők így is, úgy is, és mindig annak megfelelően, ahogy tetszik nekik. A szimfonikus zenekar kicsit olyan, mint egy hatalmas keverőpult, ahol annak megfelelően ültetik a hangszereket, hogy miből akarnak többet, kevesebbet vagy mást hallani.

A karmester meg minek?

A karmester meg minek?

Írásunkban arra keressük a választ, hogy mi is a karmester szerepe, mi rejlik a látványos gesztusok mögött, milyen képességekkel rendelkezik egy jó dirigens, és azt is megvizsgáljuk, hogy beszélhetünk-e karmester egyéniségekről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Könyv

Aki megmutatta nekünk a Tücsökzenét

1900. március 31-én született Miskolcon a költő és műfordító, akit több alkalommal is eltiltottak a publikálástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.