Klasszikus

Érdekes videó mutatja, hogy milyen, ha a zenekar közé ül a közönség

2019.03.07. 10:00
Ajánlom
Így is lehet barátkozni a szimfonikus zenekarnak nevezett kétszázötven éves találmánnyal.

David Bernard amerikai karmester egyszerű és nagyszerű ötlete nem több, mint ez: a frontális zenehallgatás helyett a közönség foglaljon helyet a zenekari tagok között. Talán nem minden esetben teszi igazivá az akusztikai élményt ez a felállás, de ha van zenemű, amelyet mindenképpen igen, az Ligeti Atmosphères című nagyzenekari műve, amelynek részletét az alábbi videóban halljuk.

A végén jól hallható az egyik hallgató reakciója: „Oh yeah!”

A New York-i InsideOut Concerts projekt nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy új színben mutassa meg a nyugati világ egyik legnagyszerűbb találmányát, a szimfonikusok zenekart. Honlapjuk szerint szeretnék, ha hallgatóik meggyőződhetnének róla, hogy érdemes élőzenét hallgatni a 21. században is, amikor bármilyen hangfelvétel, zenemű és előadó néhány érintéssel elérhető az interneten. Az InsideOut-koncerteken egyaránt elhangzanak klasszikus, romantikus és modern zeneművek – úgy mint Beethoven V. szimfóniája, Berlioz Fantasztikus szimfóniája vagy a fentebb hallható Ligeti-opusz.

Még egy-két mondatot érdemes Ligeti Györgyről szólni, akiről mintha még mindig nem hinnénk el (ellenben az egész világ úgy gondolja), hogy a 20. század egyik legnagyobb komponistája. Az Atmosphères c. formabontó, hangtömbökből építkező zenekari költeménye földöntúli élmény, nem véletlen, hogy Kubrickot is megragadta: sokaknak a 2001: Űrodüsszeia c. filmből lehet ismerős. Íme, érdemes csukott szemmel meghallgatni az egészet.

Egyébként Magyarországon is van hasonló kezdeményezés, a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music című sorozata. Ennek április 28-án lesz a következő része, itt vehetnek rá jegyet a kedves Olvasók!

Miért nem ül máshogy a szimfonikus zenekar?

Kapcsolódó

Miért nem ül máshogy a szimfonikus zenekar?

Hanyag válaszom röviden: ülnek ők így is, úgy is, és mindig annak megfelelően, ahogy tetszik nekik. A szimfonikus zenekar kicsit olyan, mint egy hatalmas keverőpult, ahol annak megfelelően ültetik a hangszereket, hogy miből akarnak többet, kevesebbet vagy mást hallani.

A karmester meg minek?

A karmester meg minek?

Írásunkban arra keressük a választ, hogy mi is a karmester szerepe, mi rejlik a látványos gesztusok mögött, milyen képességekkel rendelkezik egy jó dirigens, és azt is megvizsgáljuk, hogy beszélhetünk-e karmester egyéniségekről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.