Klasszikus

Erdély a Völgybe költözik

2005.06.16. 00:00
Ajánlom
Több mint ezer zenei program Több mint ezer zenei program, háromezer előadó, hetven kiállítás várja idén a Kapolcsra érkezőket. Öt falu – Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Vigántpetend, Pula – negyvennyolc pontján zajlik majd a Művészetek Völgye fesztivál programsorozata július 29. és augusztus 7. között.

A százhatvanötmillió forintos büdzséből harminchatmillió forint még hiányzik, de a szervezők biztosak benne, hogy az idén sem marad el a kulturális fesztivál, a hiányzó összeget nagyobb állami szerepvállalással szeretnék pótolni. A határon túli magyar kultúra erőteljesebben lesz jelen a fesztiválon, a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont segítségével teljes sokszínűségében jelenhet meg a Völgyben az erdélyi képzőművészet, színház, népművészet, iparművészet, irodalom és zene.

"A határon túli magyar kultúra több figyelmet érdemel, hiszen nagyon gazdag, sokszínű, és keveset tudunk róla" – mondta lapunknak Márta István, a fesztivál igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón.
Reneszánsz dallamok csendülnek fel, a dzsessz, a világzene és természetesen az autentikus népzene jeles képviselői is színpadra lépnek, például a sepsiszentgyörgyi Codex, a csángó, magyar, moldvai, gyimesi, felcsiki népzenét játszó Fabatka és a világzenével jelentkező Mystic. Az Amadinda Ütőegyüttes tíz napon keresztül szórakoztatja majd a közönséget, zeneiskolát is nyitnak. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház Molière Scapin furfangjaival, Csehov Lakodalomjával, a Gólyakalifával és a Szerencsefival szórakoztatja a színházlátogatókat. A képzőművészeti kiállítások Balla József, Ambrus Imre és Nagy Imre munkássága köré csoportosulnak, de modernebb irányzatokat képviselő, Erdély-centrikus fiatalok is bemutatkoznak. Erdélyen kívül a Vajdaság is megjelenik a Völgyben, a Felvidéket Nyitra megye képviseli, Kárpátalját pedig a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata. A kulturális programokról részletes információk a www.kapolcs.hu weboldalon olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.