Klasszikus

Erdélyi szólista, erdélyi zeneszerzők

2012.06.09. 12:30
Ajánlom
A Nagyváradi Filharmonikusok Szabó Péter gordonkaművész közreműködésével hazai pályán adtak koncertet május 31-én.

Szabó Péter és Virginie Robilliard francia hegedűművésznő Brahms a-moll kettősversenyét szólaltatták meg Jankó Zsolt, a Kolozsvári Magyar Állami Opera és a Nagyváradi Filharmónia állandó karmesterének vezényletével. A nagyváradi koncertet a szervezők többek között azzal a céllal is szervezték, hogy közelebb hozzák az erdélyi magyar zeneszerzők műveit a helybéli közönséghez. Így a hangverseny első részében három kiváló kortárs zeneszerző- Szabó Csaba Kis erdélyi szvit, Vermesy Péter Concertino da Camera és Zoltán Aladár Korondi táncok című kompozícióit is műsorra tűzték. Szabó Csaba utóbbi zeneműve, amit egyébként Végh Sándornak ajánlott, 2012. május 17-én Kolozsváron az Állami Magyar Operaház Végh Sándor ünnepi hangversenyén is elhangzott már. A nagyváradi bemutatót a kolozsvárihoz hasonló kitörő siker fogadta.

Szabó Péter a kolozsvári Zeneakadémián, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Mező László, Rados Ferenc és Kurtág György diákjaként. Számos zenei verseny - a Román Nemzeti Verseny, a markneukircheni nemzetközi verseny - díjazottja, és a Zenetudósok Nemzetközi Szövetségének kitüntetését is elnyerte. Szólistakánt és kamarazene-együttesek résztvevőjeként Európában, az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten és Dél-Amerikában is koncertezett. Partnerei voltak többek között Kocsis Zoltán, Till Fellner és Jurij Bashmet. Számos felvételt készített a Hungaroton, a Naxos és az EMI megbízásából. Jelenleg a salzburgi Camerata Academica és a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája és tagja a Takács Zongorás Triónak is. 2010-ben a gordonkaművész a Hungaroton World Premier sorozatában hanglemezre rögzítette Johann Baptist Vanhal bécsi klasszikus zeneszerző eddig ismeretlen csellóversenyeit. Az izgalmas vállalkozás kapcsán a Fidelio interjút is készített Szabó Péterrel, amit elolvashatnak, ha erre a linkre kattintanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.