Klasszikus

Érdi Tamás Liszt-Debussy hangversenye a Művészetek Palotájában

2007.12.14. 00:00
Ajánlom
Impozáns műsort állított össze a december 3-án, a Művészetek Palotájában tartott koncertjére a rokonszenves, fiatal zongoraművész: Liszt mellett Debussy művei hangzottak el, amelyek sajnálatosan ritkán hangzanak el a hazai koncertpódiumokon.

Már a kezdő Liszt-darab – a Funerailles - első hangjai elárulták, hogy kivételes formátumú művész ült a Steinway-zongora előtt. A kezdő akkordok, mintha nem is zongorán hangzottak volna, hanem harangokon.. A művész kivételesen finom, éneklő és sokszínű billentéssel zongorázott az egész este során –a hallgatókkal elfelejttette, hogy kalapácsok ütik meg a húrokat.

A Funerailles-t két Debussy-arabeszk követte – szinte hihetetlen volt, milyen gyönyörű pasztell-színekben hangzottak fel ezek az impresszionista "miniatűr" darabok. A szünet utáni Liszt-darabban – Erdőzsongás – Érdi Tamás nagyszerű, virtuóz technikájáról adott számot. Minthogy a fiatal művész nem látó, még nehezebb dolog az ilyen virtuóz darabokat eljátszani, hiszen egy profi zongorista nem nézegeti ugyan a billentyűzetet játék közben, de nagyobb ugrásoknál, vagy tört akkordoknál azért nem árt, ha oda-oda tekint a billentyűzetre..

Az Erdőzsongás után Debussy Bergamaszk-szvitje hangzott el – talán maga a szerző játszhatta így el egykor, aki bár nem volt a szó szoros értelmében hivatásos koncertező zongoraművész, de nem egy helyen olvashatunk gyönyörű, színgazdag egyéni billentésű zongorajátékáról. (Budapesten is fellépett, szerzői estje volt a Vigadóban.) A műsor "hivatalos" záró száma a Mefisztó-keringő volt, itt szinte elfelejthettük, hogy egy szál zongorát hallunk. Biztosan a legtöbben jól ismerjük a mű – Liszt által készített – zenekari átiratát is, így a hallgatóság könnyen felidézhette a nagyzenekari hangzást is. Talán ez a darab volt a legvirtuózabb az est folyamán és Érdi Tamás imponáló biztonsággal és szinte magától értetődő temészetességgel adta elő Liszt e remekbe szabott kései darabját.

Magam nem hittem volna, hogy egy ilyen nagy és nehéz program után még ráadást is fogunk hallani, de a szűnni nem akaró taps után Tamás újból a zongorához ült: először Liszt egyik Elfelejtett Keringőjét hallhattuk, majd a 6. Magyar Rapszódia fergeteges, virtuóz előadásával ért véget a koncert.

Annak ellenére, hogy sok kitűnő zongoraművészünk van, Érdi Tamás előkelő helyet foglal el közöttük – gyönyörű élményben volt része a hallgatóságának. Örvendetes, hogy igen szép számú CD-felvétele kapható, magam csak ajánlani tudom minden zenekedvelőnek ezeket a felvételeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.