Klasszikus

Erdődy-kvartettek az Erdődy-palota udvarán

2014.06.30. 11:42
Ajánlom
Haydn Erdődy grófnak ajánlott vonósnégyeseit szólaltatja meg a Kodály Vonósnégyes július 4-én, 8-án és 11-én a budapesti Erdődy-palota udvarán.

A Kodály Vonósnégyes (Falvay Attila - első hegedű, Tóth Erika - második hegedű, Fejérvári János - brácsa, Éder György - gordonka) három koncerten este nyolc órától szólaltatja meg a kompozíciókat egy-egy 20. századi művel fűszerezve az MTA BTK Zenetudományi Intézetének, azaz a budavári Erdődy-palotának az udvarán. "Haydn 1797-ben írt hat vonósnégyesével megkoronázta kamarazenei műveit. Az Erdődy grófnak ajánlott, op. 76-os sorozat darabjait gazdag tematikus invenció, kirobbanó energia jellemzi.

Már keletkezésük idején és azóta is rendkívül népszerűek. Ezt bizonyítja, hogy három közülük - a d-moll ("Quinten"), a C-dúr ("Kaiser") és a D-dúr ("Napfelkelte") - főleg a később hozzátapadt alcíméről ismert" - mondta Falvay Attila hegedűművész, a Kodály Vonósnégyes primáriusa. A kvartett tagjai a Haydn-művek közé pihentetőnek ajánlják a rövid 20. századi alkotásokat. Webern és Rachmaninov művei nem feltétlenül jellemzik szerzőik későbbi stílusát, viszont Kurtág György darabját a 12 Mikroludiumot a komponista jellegzetes művének tartják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.