Klasszikus

Erdődy-kvartettek az Erdődy-palota udvarán

2014.06.30. 11:42
Ajánlom
Haydn Erdődy grófnak ajánlott vonósnégyeseit szólaltatja meg a Kodály Vonósnégyes július 4-én, 8-án és 11-én a budapesti Erdődy-palota udvarán.

A Kodály Vonósnégyes (Falvay Attila - első hegedű, Tóth Erika - második hegedű, Fejérvári János - brácsa, Éder György - gordonka) három koncerten este nyolc órától szólaltatja meg a kompozíciókat egy-egy 20. századi művel fűszerezve az MTA BTK Zenetudományi Intézetének, azaz a budavári Erdődy-palotának az udvarán. "Haydn 1797-ben írt hat vonósnégyesével megkoronázta kamarazenei műveit. Az Erdődy grófnak ajánlott, op. 76-os sorozat darabjait gazdag tematikus invenció, kirobbanó energia jellemzi.

Már keletkezésük idején és azóta is rendkívül népszerűek. Ezt bizonyítja, hogy három közülük - a d-moll ("Quinten"), a C-dúr ("Kaiser") és a D-dúr ("Napfelkelte") - főleg a később hozzátapadt alcíméről ismert" - mondta Falvay Attila hegedűművész, a Kodály Vonósnégyes primáriusa. A kvartett tagjai a Haydn-művek közé pihentetőnek ajánlják a rövid 20. századi alkotásokat. Webern és Rachmaninov művei nem feltétlenül jellemzik szerzőik későbbi stílusát, viszont Kurtág György darabját a 12 Mikroludiumot a komponista jellegzetes művének tartják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus ajánló

Februári kínálat az Óbudai Társaskörben

Dalest, hegedűest, gitármuzsika és kamarazenei koncertek is szerepelnek az Óbudai Társaskör februári programjai közt.
Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.