Klasszikus

Erik Satie

2004.06.28. 00:00
Ajánlom
A francia zeneszerző 1866. május 17-én született Honfleur-ben. 1879–86-ban a párizsi Conservatoire növendéke volt, emellett a montmartre-i kávéházakban zongorázott. 1884-ben írta első zongoradarabjait op. 67 megjelöléssel, s ennek kapcsán ismerkedett meg Debussyvel. A rózsakeresztesek körének misztikus hatására figyelme a középkor felé terelődött, 1892–93-ban komponált műveiben középkori zenei formákkal és gregoriánnal találkozunk.

1898-ban a párizs melletti Arcueil-be költözött. 1905-ben folytatta tanulmányait d’Indy és Roussel ellenpont-óráival. Arcueil ez idő tájt egyre inkább a modern művészi törekvések fellegvárává vált, Satie baráti köréhez tartozott Gyagilev (a párisi Orosz Balett nagyjelentőségű szervezője), Cocteau (a francia Hatok szellemi irányítója) és a festő Picasso is. 1916-ban Picassoval, Cocteau-val közösen alkotta meg kubista egyfelvonásos balettjét, a Parade-ot. Az 1918-ban megalakult Hatok – D. Milhaud, A. Honegger, F. Poulenc, G. Tailleferre, G. Auric és L. Durey – Satie-t választották zenei vezetőjüknek, mivel a német romantikát mereven elutasították. 1925. július 1-jén halt meg Párizsban.

Satie tudatosan érzelemmentes zenét írt, sok tekintetben a XX. századi avantgard irányzatok (repetitív és minimálzene, dodekafónia…) előfutára volt, hatása egészen John Cage-ig megmutatkozott. Zongoradarabokat életének minden periódusában írt, ezek közül többet meghangszerelt pl. Debussy és Poulenc. Az 1884-ben komponált „Allegro” ütemvonalak nélkül íródott, Gnossiennes c. darabjaiban először alkalmazott szokatlan előadói utasításokat. Később, 1912–15-ben a kottában már rendszerint költői-ironikus szövegeket találunk, amit a zongoristának nem szabad felolvasnia.

Pages mystiques c. darabjában egy részletet 840-szer kell egymás után elismételni, előadása 1963-ban 18 óra 40 percig tartott 10 egymást felváltó zongorista közreműködésével. Számos színpadi darabot komponált különféle műfajokban, énekhangra és zongorára is több darabja született, amelyek közül több mint 50 kabarédal. Egy zenekari művet és néhány kamaraművet írt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.