Klasszikus

Erkel kórusművek korongon

2011.04.14. 17:01
Ajánlom
A Hungaroton gondozásában megjelent albumon a szerző énekkari darabjai, egyetlen kantátája és az István király opera kórusrészletei is megtalálhatók.

A Lakner Tamás vezette pécsi Bartók Béla Férfikar 45 percnyi Erkel-anyaggal jelentkezett a Hollós Máté vezette lemezkiadónál, de hogy meglegyen a bő egyórás műsoridő még kellett valami más is. Ekkor került szóba a 2010-ben Komáromban előadott István király című opera és annak kórusrészei. Az előadás érdekessége, hogy az 1885-ös ősváltozat szerint szólalt meg.

A korongon található többi alkotás is különlegességek sorát vonultatja fel. Erkel egyetlen kantátája, a Magyar Cantate II. Ferenc József koronázására készült (csakúgy mint az akkor valóban elhangzó Koronázási mise Liszt tollából). Ősbemutatójára 1867-ben került sor a szerző vezényletével, majd 143 évig nem hangzott el pódiumon. 2010 tavaszán került elő a mű kottájának másolata a Marosvásárhelyen élő Erkel-ükunoka, Szőnyi Zoltán karmester jóvoltából, így lehetőség nyílt a teljes kórus- és zenekari kottaanyag rekonstruálására, majd előadására is 2010. november 6-án a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) jóvoltából.

Az új CD-n a Lakner Tamás dirigálta Bartók Béla Férfikar és a Somogyváry Ákos vezette István Király Operakórus mellett a Mindszenty Zsuzsánna vezette Musica Nostra Nőikar, a Pécsi Egyetemi Kórus Nőikara, valamint a MÁV Szimfonikus Zenekar működött közre. Somogyváry Ákos régóta, több mint húsz éve foglalkozik Erkel művészetével. Karnagyként és Erkel-leszármazottként is fontosnak tartja a nemzeti opera megteremtőjének ügyét. A CD-hez tartozó ismertetőjében így ír erről: "Régről való súlyos adósságot pótol a Hungaroton - ez Erkel-évfordulóhoz kapcsolódó - új felvételén ... . Erkel Ferenc eleddig kiadatlan, s ezért a szélesebb közönség számára úgyszólván ismeretlen operái, kamarazenei művei mellett lemezünk elkészültéig mostoha sors jutott osztályrészül - a mintegy 150 esztendős múltra visszatekintő magyar kóruséletete a dalárdamozgalommal elindító - nemzeti zeneszerzőnk énekkari darabjainak és egyetlen kantátájának is."

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.