Klasszikus

Erkel kórusművek korongon

2011.04.14. 17:01
Ajánlom
A Hungaroton gondozásában megjelent albumon a szerző énekkari darabjai, egyetlen kantátája és az István király opera kórusrészletei is megtalálhatók.

A Lakner Tamás vezette pécsi Bartók Béla Férfikar 45 percnyi Erkel-anyaggal jelentkezett a Hollós Máté vezette lemezkiadónál, de hogy meglegyen a bő egyórás műsoridő még kellett valami más is. Ekkor került szóba a 2010-ben Komáromban előadott István király című opera és annak kórusrészei. Az előadás érdekessége, hogy az 1885-ös ősváltozat szerint szólalt meg.

A korongon található többi alkotás is különlegességek sorát vonultatja fel. Erkel egyetlen kantátája, a Magyar Cantate II. Ferenc József koronázására készült (csakúgy mint az akkor valóban elhangzó Koronázási mise Liszt tollából). Ősbemutatójára 1867-ben került sor a szerző vezényletével, majd 143 évig nem hangzott el pódiumon. 2010 tavaszán került elő a mű kottájának másolata a Marosvásárhelyen élő Erkel-ükunoka, Szőnyi Zoltán karmester jóvoltából, így lehetőség nyílt a teljes kórus- és zenekari kottaanyag rekonstruálására, majd előadására is 2010. november 6-án a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) jóvoltából.

Az új CD-n a Lakner Tamás dirigálta Bartók Béla Férfikar és a Somogyváry Ákos vezette István Király Operakórus mellett a Mindszenty Zsuzsánna vezette Musica Nostra Nőikar, a Pécsi Egyetemi Kórus Nőikara, valamint a MÁV Szimfonikus Zenekar működött közre. Somogyváry Ákos régóta, több mint húsz éve foglalkozik Erkel művészetével. Karnagyként és Erkel-leszármazottként is fontosnak tartja a nemzeti opera megteremtőjének ügyét. A CD-hez tartozó ismertetőjében így ír erről: "Régről való súlyos adósságot pótol a Hungaroton - ez Erkel-évfordulóhoz kapcsolódó - új felvételén ... . Erkel Ferenc eleddig kiadatlan, s ezért a szélesebb közönség számára úgyszólván ismeretlen operái, kamarazenei művei mellett lemezünk elkészültéig mostoha sors jutott osztályrészül - a mintegy 150 esztendős múltra visszatekintő magyar kóruséletete a dalárdamozgalommal elindító - nemzeti zeneszerzőnk énekkari darabjainak és egyetlen kantátájának is."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Klasszikus lemez

Új lemezkiadvánnyal ünnepli Kurtág György 95. születésnapját a BMC

Február 19-én ünnepli 95. születésnapját Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész és kamarazene-tanár. Ebből az alkalomból a BMC Records kiadja az egyik első főművének tekinthető Bornemisza Péter mondásai című alkotását.
Klasszikus mti

Vajda Gergely a francia Ars Nova újzenei együttes rezidens művésze lett

Évente három-négy alkalommal vezényli majd az együttest, első közös koncertjükön pedig Kurtág György-művek hangzanak el.
Klasszikus ajánló

Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya

A két évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, az MTVA, a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásával indult együttműködés a jövő évben is folytatódik. A 2022-es Újévi nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja dirigálni.
Klasszikus hír

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.