Klasszikus

Erkel-nap a Duna Televízión

2010.10.29. 13:19
Ajánlom
A nemzeti opera megteremtőjére, a 200 éve született Erkel Ferencre emlékezik november 7-én a Duna Televízió.

Az ünnepi műsorfolyam 15:45-től kezdődik, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában Erkel Ferenc Ünnepi nyitányát hallgathatják meg, 15:55-től pedig a Magyar történelmi arcképcsarnok-sorozat a neves zeneszerzőt bemutató epizódját láthatják. 19:20-kor kezdődik a Kikötő - Extra című kulturális magazin, amely a zeneszerző, karmester és zongoraművész, a nemzeti opera megteremtője, Erkel Ferenc előtt tiszteleg. A műsor vendége lesz Dr. Bónis Ferenc zenetörténész, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Erkel Tibor, az Erkel Ferenc Társaság alelnöke, Kovács János, a Magyar Állami Operaház karmestere, Kassai István zongoraművész és Káel Csaba filmrendező. A nézők megtudhatják, milyen sikereket és kudarcokat tudhatott magáénak e sokszor méltánytalanul elhanyagolt komponista, aki remekműveinek megírása mellett zenekart alapított, közéleti feladatokat látott el és hazájának második legjobb sakkozója volt.

20:05-től a Bánk bán című magyar operafilm lesz látható. A mű nagy részét eredeti helyszíneken - többnyire Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten - vették fel. A film - amelyben a legnagyobb kortárs európai és magyar operaénekesek játszanak - a romantikus operát 19. századi historikus festészetre emlékeztető képi beállításokkal, gazdag jelmez- és díszlettárral idézi meg. A lodzi operatőr fesztiválon az alkotás elnyerte a legjobb operaadaptációért járó díjat. A főbb szerepekben Kiss B. Attilát (Bánk bán), Marton Évát (Gertrúd), Rost Andreát (Melinda), Gulyás Dénest (Ottó), Kováts Kolost (II. Endre), Miller Lajost (Tiborc), Réti Attilát (Biberach) és Sólyom-Nagy Sándort (Petur bán) láthatják. A Káel Csaba rendezte alkotás operatőre a világhírű Zsigmond Vilmos.

További információ itt érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!