Klasszikus

Erkel-nap a Duna Televízión

2010.10.29. 13:19
Ajánlom
A nemzeti opera megteremtőjére, a 200 éve született Erkel Ferencre emlékezik november 7-én a Duna Televízió.

Az ünnepi műsorfolyam 15:45-től kezdődik, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában Erkel Ferenc Ünnepi nyitányát hallgathatják meg, 15:55-től pedig a Magyar történelmi arcképcsarnok-sorozat a neves zeneszerzőt bemutató epizódját láthatják. 19:20-kor kezdődik a Kikötő - Extra című kulturális magazin, amely a zeneszerző, karmester és zongoraművész, a nemzeti opera megteremtője, Erkel Ferenc előtt tiszteleg. A műsor vendége lesz Dr. Bónis Ferenc zenetörténész, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Erkel Tibor, az Erkel Ferenc Társaság alelnöke, Kovács János, a Magyar Állami Operaház karmestere, Kassai István zongoraművész és Káel Csaba filmrendező. A nézők megtudhatják, milyen sikereket és kudarcokat tudhatott magáénak e sokszor méltánytalanul elhanyagolt komponista, aki remekműveinek megírása mellett zenekart alapított, közéleti feladatokat látott el és hazájának második legjobb sakkozója volt.

20:05-től a Bánk bán című magyar operafilm lesz látható. A mű nagy részét eredeti helyszíneken - többnyire Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten - vették fel. A film - amelyben a legnagyobb kortárs európai és magyar operaénekesek játszanak - a romantikus operát 19. századi historikus festészetre emlékeztető képi beállításokkal, gazdag jelmez- és díszlettárral idézi meg. A lodzi operatőr fesztiválon az alkotás elnyerte a legjobb operaadaptációért járó díjat. A főbb szerepekben Kiss B. Attilát (Bánk bán), Marton Évát (Gertrúd), Rost Andreát (Melinda), Gulyás Dénest (Ottó), Kováts Kolost (II. Endre), Miller Lajost (Tiborc), Réti Attilát (Biberach) és Sólyom-Nagy Sándort (Petur bán) láthatják. A Káel Csaba rendezte alkotás operatőre a világhírű Zsigmond Vilmos.

További információ itt érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.
Klasszikus portré

Kortársai zenészként és orgonaszakértőként ismerték

Bárki viheti annyira mint ő, ha kitartóan gyakorol - vélekedett minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. 1750. július 28-án halt meg Johann Sebastian Bach, aki más jelölt hiányában kapta csak meg a Tamás-templombeli állást.
Klasszikus hír

Ide hallgasson! – Új, miniatűr zeneművet írt Kurtág György

A 94 éves mester is csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez, és egy miniatűr elektronikus kompozíciót alkotott egy meglévő témára.
Klasszikus hír

Biatorbágy városának zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar

A harmincöt éves együttes a jövőben a „Biatorbágy Hangja” címet viseli, és végre otthonra lelt a Pest megyei városban.