Klasszikus

Erkel-nap a Duna Televízión

2010.10.29. 13:19
Ajánlom
A nemzeti opera megteremtőjére, a 200 éve született Erkel Ferencre emlékezik november 7-én a Duna Televízió.

Az ünnepi műsorfolyam 15:45-től kezdődik, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában Erkel Ferenc Ünnepi nyitányát hallgathatják meg, 15:55-től pedig a Magyar történelmi arcképcsarnok-sorozat a neves zeneszerzőt bemutató epizódját láthatják. 19:20-kor kezdődik a Kikötő - Extra című kulturális magazin, amely a zeneszerző, karmester és zongoraművész, a nemzeti opera megteremtője, Erkel Ferenc előtt tiszteleg. A műsor vendége lesz Dr. Bónis Ferenc zenetörténész, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Erkel Tibor, az Erkel Ferenc Társaság alelnöke, Kovács János, a Magyar Állami Operaház karmestere, Kassai István zongoraművész és Káel Csaba filmrendező. A nézők megtudhatják, milyen sikereket és kudarcokat tudhatott magáénak e sokszor méltánytalanul elhanyagolt komponista, aki remekműveinek megírása mellett zenekart alapított, közéleti feladatokat látott el és hazájának második legjobb sakkozója volt.

20:05-től a Bánk bán című magyar operafilm lesz látható. A mű nagy részét eredeti helyszíneken - többnyire Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten - vették fel. A film - amelyben a legnagyobb kortárs európai és magyar operaénekesek játszanak - a romantikus operát 19. századi historikus festészetre emlékeztető képi beállításokkal, gazdag jelmez- és díszlettárral idézi meg. A lodzi operatőr fesztiválon az alkotás elnyerte a legjobb operaadaptációért járó díjat. A főbb szerepekben Kiss B. Attilát (Bánk bán), Marton Évát (Gertrúd), Rost Andreát (Melinda), Gulyás Dénest (Ottó), Kováts Kolost (II. Endre), Miller Lajost (Tiborc), Réti Attilát (Biberach) és Sólyom-Nagy Sándort (Petur bán) láthatják. A Káel Csaba rendezte alkotás operatőre a világhírű Zsigmond Vilmos.

További információ itt érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.