Klasszikus

Erkel-napok a Károlyi-palotában

2010.08.09. 11:40
Ajánlom
A technikai okok miatt elmaradó Nemzetközi Erkel Operaverseny helyett rendezik meg szeptember 10. és 13. között az Erkel-napokat.

A nyitókoncerten Erkel és kortársai címmel a Strausz Kálmán vezényelte Honvéd Férfikar, Szecsődi Ferenc hegedű- és Kassai István zongoraművész válogat Erkel, Liszt és Mosonyi Mihály darabjai közül. A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. operaversenyére jelentkezett fiatalok közül többen is színpadra léphetnek szeptember 11-én az Erkel junior című családi programban, sőt a zenei élmény mellett sor kerül egy ária szövegének kinyomtatására is a Petőfi Irodalmi Múzeum korabeli nyomdagépén.

Szeptember 11-én, szombaton az irodalomé a főszerep: Arany, Kölcsey, Petőfi és Vörösmarty verseinek, leveleinek felolvasása mellett Erkel dalai közül is elhangzik néhány. Az igazi csemege azonban 12-én, vasárnap várható, amikor Erkel egyik legkedvesebb szabadidős tevékenységének emléket állítva, sakkozók ülnek a játszóasztalokhoz egy amatőr sakkverseny keretében. A nap folyamán Portisch Lajos nemzetközi nagymester, a nemzet sportolója, olimpiai bajnok húsz táblán ad szimultán partit, végül Bogányi Gergely zongorakíséretével énekel is. (A zenerajongó sportolóval a Fidelio Est szeptemberi számában, majd a Fidelio.hu-n is olvashatnak interjút - a szerk.)   

A rendezvénysorozat zárónapján, szeptember 13-án Erkel hősnői elevenednek meg a Medveczky Ádám vezényelte Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Nemzeti Énekkar, valamint a szólisták, Rálik Szilvia, Kolonits Klára, Wiedemann Bernadett, Molnár András, Sólyom-Nagy Sándor és Kálmán László közreműködésével. Az Erkel-napok házigazdája Ókovács Szilveszter lesz.

http://www.filharmoniabp.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.