Klasszikus

Erős, emlékezetes

2004.10.26. 00:00
Ajánlom
Elég volt rájuk nézni, és tudtuk, mire számíthatunk: színes repertoárra, életteli, humorban gazdag zenére, a klasszikus formák folytonos ki- és beforgatására. A Vienna Art Orchestra vasárnap este az A38 gyomrában ismét bebizonyította, hogy változatlanul egyike a világ legjobb big bandjeinek. Kár, hogy mindezt Budapesten csak viszonylag kisszámú közönség előtt tehette meg.

Talán a klasszikus pihenőnap, talán a viszonylag kései kezdés (este kilenc óra), talán az idejétmúltnak gondolt zenekari forma lehet az oka annak, hogy egy ilyen szintű, a világ minden táján méltán keresett produkció nálunk alig száz embert mozgat meg. De aki ott volt, azt ők rendesen megmozgatták - ötlettel, tempóval, harmóniával. A végén pedig tettek egy szimpatikus gesztust: a mindössze tizenöt éves, de igen tehetséges szaxofonosunknak, Bolla Gábornak adtak egy számnyi megmutatkozási lehetőséget.

Persze ezek a muzsikusok több évtizedes rutinnal bírnak, hisz a hetvenes években a bécsi szórakozóhelyeken bárzongoristaként kezdő - amúgy svájci származású - zenekarvezető, Matthias Rüegg még 1977-ben alapította a zenekar magját, amely viszonylag hamar kibővült tizenhat tagúra. A többi big banddel ellentétben sokkal inkább előre, mint hátra tekintettek, a kezdetek óta szakítottak a hagyományos big band felállással és hangszereléssel, merész koncepciójú műsoraikban alkalmanként marimbát, basszus klarinétot vagy effektekkel megbolondított gitárt is szívesen alkalmaznak. A világhírt az 1984-es amerikai turnéjuk hozta meg számukra, ekkor kapták meg a műfaj talán legfontosabb szaklapja, a Down Beat kritikusainak díját, mint "szélesebb ismertséget érdemlő tehetség". Azóta is a legjobb big bandek között jegyzik őket, évente-kétévente adnak ki lemezt, a legutóbbi (Duke Ellington\'s Sound Of Love, Vol. 2) tavaly ősszel jelent meg. Általában nyitottak minden újra, van olyan dupla albumuk, amelynek második korongja a feltörekvő bécsi dj-k remixeit tartalmazza.

A Vienna Art Orchestra amúgy az idei, maratoni hosszúságú turnéja során egész Európát és Dél-Amerikát bejárta/bejárja, ennek keretében jöttek el vasárnap este Budapestre is. És ahogy a tizennyolc fős zenekar szinte minden egyes tagja más-más öltözködési kultúrát képviselt - a leopárd mintás nadrágtól a régimódi öltönyig terjedt a skála -, úgy ebbe a másfél órába meglepően sokféle korszakot és zenei hagyományt bele tudtak pakolni: klasszikus Ellington-dalokat, bossa novát vagy mainstream modern dzsesszt éppúgy, mint jódlizást, rapet vagy kurrens elektronikus zajzenét. Valamennyit remek stílus-, forma- és humorérzékkel előadva. E rendkívül széles kínálatból persze az ember egyik-másik alkotórésztől szívesen eltekintett volna, mások viszont nyilván más műsorelemekkel voltak ugyanígy.

De talán éppen emiatt lett az egész este ennyire erős és emlékezetes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.