Klasszikus

Erős, emlékezetes

Elég volt rájuk nézni, és tudtuk, mire számíthatunk: színes repertoárra, életteli, humorban gazdag zenére, a klasszikus formák folytonos ki- és beforgatására. A Vienna Art Orchestra vasárnap este az A38 gyomrában ismét bebizonyította, hogy változatlanul egyike a világ legjobb big bandjeinek. Kár, hogy mindezt Budapesten csak viszonylag kisszámú közönség előtt tehette meg.

Talán a klasszikus pihenőnap, talán a viszonylag kései kezdés (este kilenc óra), talán az idejétmúltnak gondolt zenekari forma lehet az oka annak, hogy egy ilyen szintű, a világ minden táján méltán keresett produkció nálunk alig száz embert mozgat meg. De aki ott volt, azt ők rendesen megmozgatták - ötlettel, tempóval, harmóniával. A végén pedig tettek egy szimpatikus gesztust: a mindössze tizenöt éves, de igen tehetséges szaxofonosunknak, Bolla Gábornak adtak egy számnyi megmutatkozási lehetőséget.

Persze ezek a muzsikusok több évtizedes rutinnal bírnak, hisz a hetvenes években a bécsi szórakozóhelyeken bárzongoristaként kezdő - amúgy svájci származású - zenekarvezető, Matthias Rüegg még 1977-ben alapította a zenekar magját, amely viszonylag hamar kibővült tizenhat tagúra. A többi big banddel ellentétben sokkal inkább előre, mint hátra tekintettek, a kezdetek óta szakítottak a hagyományos big band felállással és hangszereléssel, merész koncepciójú műsoraikban alkalmanként marimbát, basszus klarinétot vagy effektekkel megbolondított gitárt is szívesen alkalmaznak. A világhírt az 1984-es amerikai turnéjuk hozta meg számukra, ekkor kapták meg a műfaj talán legfontosabb szaklapja, a Down Beat kritikusainak díját, mint "szélesebb ismertséget érdemlő tehetség". Azóta is a legjobb big bandek között jegyzik őket, évente-kétévente adnak ki lemezt, a legutóbbi (Duke Ellington\'s Sound Of Love, Vol. 2) tavaly ősszel jelent meg. Általában nyitottak minden újra, van olyan dupla albumuk, amelynek második korongja a feltörekvő bécsi dj-k remixeit tartalmazza.

A Vienna Art Orchestra amúgy az idei, maratoni hosszúságú turnéja során egész Európát és Dél-Amerikát bejárta/bejárja, ennek keretében jöttek el vasárnap este Budapestre is. És ahogy a tizennyolc fős zenekar szinte minden egyes tagja más-más öltözködési kultúrát képviselt - a leopárd mintás nadrágtól a régimódi öltönyig terjedt a skála -, úgy ebbe a másfél órába meglepően sokféle korszakot és zenei hagyományt bele tudtak pakolni: klasszikus Ellington-dalokat, bossa novát vagy mainstream modern dzsesszt éppúgy, mint jódlizást, rapet vagy kurrens elektronikus zajzenét. Valamennyit remek stílus-, forma- és humorérzékkel előadva. E rendkívül széles kínálatból persze az ember egyik-másik alkotórésztől szívesen eltekintett volna, mások viszont nyilván más műsorelemekkel voltak ugyanígy.

De talán éppen emiatt lett az egész este ennyire erős és emlékezetes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.