Klasszikus

Erős évkezdés Óbudán

2010.01.13. 22:14
Ajánlom
Színvonalas programokból idén sem lesz hiány az Óbudai Társaskörben: a fellépők között olyan művészeket találhatunk, mint Banda Ádám, Simon Izabella, Szakály Ágnes, Hauser Adrienne, vagy a Szent Efrém Férfikar. Cikkünkben az első negyedév műsorából tallózunk.

Január 22-én  Prunyi Ilona és az új magyar hegedűsnemzedék egyik kiemelkedő alakja, Banda Ádám lép fel. A Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny győztese és az Artisjus-díjas zongoraművész-tanár már évek óta koncerteznek együtt nagy sikerrel. Az Óbudai Társaskörben a magyar romantika nagy mestereitől és kevésbé ismert szerzőitől is válogatnak szólódarabokat és duetteket. A részletekért kattintson ide!

Február 8-án a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjainak kamarazene sorozatának második estjén, a kiváló vonósokhoz Simon Izabella zongoraművész társul. Műsorukban Beethoven, Dohnányi és Kákonyi Árpád kamaraművei szólalnak meg. A részletekért kattintson ide!

A négyrészesre tervezett Kortárs? Zene! című sorozat második hangversenyén Szakály Ágnes cimbalomművész és Szilvágyi Sándor gitárművész bizonyítja majd, hogy a gyakran szitokszóként használt kortárs zene nagyon sokféle stílust, gondolkodás-, és kifejezésmódot takar. A beszélgetéssel oldott hangversenyen, amelyen a moderátor szerepét Kukorelly Endre író vállalja magára, remélhetőleg mindenki megtalálja majd a hozzá közel álló kortárs magyar műveket. A február 12-én tartandó koncert részletekeiért kattintson ide!

A Fiatal muzsikusok a Társaskör színpadán elnevezésű sorozat keretében február 20-án a Győri Zeneművészeti Főiskola (Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet) ifjú muzsikusai kapnak bemutatkozási lehetőséget. A részletekért kattintson ide!

Az opera iránt érdeklődők is megtalálhatják a számításukat az óbudai pódiumon. Baranyi Ferenc az Opera (és) Irodalom című operamese-estek keretében február 22-én Mozart és Beumarchais: Figaro házasságát ismerteti meg a közönséggel. A részletekért kattintson ide!

A zenei világ 2010-ben két zseniális romantikus zeneszerző, Chopin és Schumann előtt tiszteleg. Az ő műveikből ad hangversenyt március elsején, a lengyel-franica komponista 200. születésnapján, 2010. március elsején Hauser Adrienne zongoraművész.

Március 10-én indul útjára a Szentlélek hárfái - egy hangverseny két helyszínen címet kapott új sorozat, melyen a Szent Efrém Férfikar Bubnó Tamás vezetésével az egyházi ünnepkörhöz kötődő műsort mutat be a Szent Péter és Pál-főplébánia-templomban, illetve a hangverseny második részében világi kórusmuzsikát énekel a Társaskör nagytermében. A különleges sorozat első vendége Szabóki Tünde lesz.

www.obudaitarsaskor.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.