Klasszikus

Erős évkezdés Óbudán

2010.01.13. 22:14
Ajánlom
Színvonalas programokból idén sem lesz hiány az Óbudai Társaskörben: a fellépők között olyan művészeket találhatunk, mint Banda Ádám, Simon Izabella, Szakály Ágnes, Hauser Adrienne, vagy a Szent Efrém Férfikar. Cikkünkben az első negyedév műsorából tallózunk.

Január 22-én  Prunyi Ilona és az új magyar hegedűsnemzedék egyik kiemelkedő alakja, Banda Ádám lép fel. A Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny győztese és az Artisjus-díjas zongoraművész-tanár már évek óta koncerteznek együtt nagy sikerrel. Az Óbudai Társaskörben a magyar romantika nagy mestereitől és kevésbé ismert szerzőitől is válogatnak szólódarabokat és duetteket. A részletekért kattintson ide!

Február 8-án a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjainak kamarazene sorozatának második estjén, a kiváló vonósokhoz Simon Izabella zongoraművész társul. Műsorukban Beethoven, Dohnányi és Kákonyi Árpád kamaraművei szólalnak meg. A részletekért kattintson ide!

A négyrészesre tervezett Kortárs? Zene! című sorozat második hangversenyén Szakály Ágnes cimbalomművész és Szilvágyi Sándor gitárművész bizonyítja majd, hogy a gyakran szitokszóként használt kortárs zene nagyon sokféle stílust, gondolkodás-, és kifejezésmódot takar. A beszélgetéssel oldott hangversenyen, amelyen a moderátor szerepét Kukorelly Endre író vállalja magára, remélhetőleg mindenki megtalálja majd a hozzá közel álló kortárs magyar műveket. A február 12-én tartandó koncert részletekeiért kattintson ide!

A Fiatal muzsikusok a Társaskör színpadán elnevezésű sorozat keretében február 20-án a Győri Zeneművészeti Főiskola (Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet) ifjú muzsikusai kapnak bemutatkozási lehetőséget. A részletekért kattintson ide!

Az opera iránt érdeklődők is megtalálhatják a számításukat az óbudai pódiumon. Baranyi Ferenc az Opera (és) Irodalom című operamese-estek keretében február 22-én Mozart és Beumarchais: Figaro házasságát ismerteti meg a közönséggel. A részletekért kattintson ide!

A zenei világ 2010-ben két zseniális romantikus zeneszerző, Chopin és Schumann előtt tiszteleg. Az ő műveikből ad hangversenyt március elsején, a lengyel-franica komponista 200. születésnapján, 2010. március elsején Hauser Adrienne zongoraművész.

Március 10-én indul útjára a Szentlélek hárfái - egy hangverseny két helyszínen címet kapott új sorozat, melyen a Szent Efrém Férfikar Bubnó Tamás vezetésével az egyházi ünnepkörhöz kötődő műsort mutat be a Szent Péter és Pál-főplébánia-templomban, illetve a hangverseny második részében világi kórusmuzsikát énekel a Társaskör nagytermében. A különleges sorozat első vendége Szabóki Tünde lesz.

www.obudaitarsaskor.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.