Klasszikus

Érték és szükség

2012.11.07. 10:08
Ajánlom
A fenti címmel tart hangszerbemutatót és előadásokkal színesített konferenciát november 10-én a Hangszerkészítő Szövetség a Müpában.

A programsor délután kettőtől kezdődik hangszerbemutatóval és kortárs hangszerdemonstrációkkal egybekötött hangszerpróbákkal, amit ismert zenészek tartanak majd. Három órától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerészképző Iskoláját mutatja be Lendvai Tamás aranykoszorús hangszerész mester, az iskola igazgatója. Ezt követően Hangszerlélek címmel Dr. Pap János egyetemi docens, a Hangszerészképző Iskola tanára tart előadást. 

Öttől a Zenei Tanácsból meghívottak, muzsikusok és hangszerészek nyitott beszélgetését követhetik figyelemmel az érdeklődők. Téma: az általános értékek és azon szükségletek, amelyek a zenei világ, különösképp a hangszerészet mostani helyzetét meghatározzák. 

A konferencia helyszínén november 11-ig még megtekinthető a Hangszerkészítők Szövetsége által rendezett kiállítás, amely a hangszerek mellett a hangszerész műhelyeket kívánja bemutatni. Mint ismert, minél közelebb kerülünk a hangszerek készítéséhez, javításához annál több mítosszal és legendával találkozhatunk. Ezek titkokról, apáról fiúra szálló mesterfogásokról, különleges összetételű lakkokról, egyedien kezelt fákról és a megszokott emberi képességeket meghaladó mozdulatokról is szól a tárlat. Hangszercsoporttól, munkafázistól függően a hangszerkészítés lehet kézműves, ipari és művészi alkotómunka: a hangszerészet határterület. De egy bizonyos, ebben a tevékenységben mindig ott rejlik a művészi alkotómunka is - a hangszerészet a zene része. A hang lehetősége a hangszerészműhelyben keletkezik. Az itt megtekinthető kiállításon a műhelyek tevékenységébe nyerünk betekintést: szerszámok, készülő hangszerek, instrumentumok részletei és műhelybelsők láthatók. 

Az október 20-tól november 12-ig tartó kiállításon tematizálva, vonós, fúvós és népi kategóriákban tekinthetik meg az érdeklődők a mesterhangszereket, érdekes szerszámokat és műhelybelsőket. Ezek mellett egy "robbantott zongorát" is láthatnak a látogatók, amely a hangszer belső szerkezetébe enged betekintést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.