Klasszikus

Érték és szükség

2012.11.07. 10:08
Ajánlom
A fenti címmel tart hangszerbemutatót és előadásokkal színesített konferenciát november 10-én a Hangszerkészítő Szövetség a Müpában.

A programsor délután kettőtől kezdődik hangszerbemutatóval és kortárs hangszerdemonstrációkkal egybekötött hangszerpróbákkal, amit ismert zenészek tartanak majd. Három órától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerészképző Iskoláját mutatja be Lendvai Tamás aranykoszorús hangszerész mester, az iskola igazgatója. Ezt követően Hangszerlélek címmel Dr. Pap János egyetemi docens, a Hangszerészképző Iskola tanára tart előadást. 

Öttől a Zenei Tanácsból meghívottak, muzsikusok és hangszerészek nyitott beszélgetését követhetik figyelemmel az érdeklődők. Téma: az általános értékek és azon szükségletek, amelyek a zenei világ, különösképp a hangszerészet mostani helyzetét meghatározzák. 

A konferencia helyszínén november 11-ig még megtekinthető a Hangszerkészítők Szövetsége által rendezett kiállítás, amely a hangszerek mellett a hangszerész műhelyeket kívánja bemutatni. Mint ismert, minél közelebb kerülünk a hangszerek készítéséhez, javításához annál több mítosszal és legendával találkozhatunk. Ezek titkokról, apáról fiúra szálló mesterfogásokról, különleges összetételű lakkokról, egyedien kezelt fákról és a megszokott emberi képességeket meghaladó mozdulatokról is szól a tárlat. Hangszercsoporttól, munkafázistól függően a hangszerkészítés lehet kézműves, ipari és művészi alkotómunka: a hangszerészet határterület. De egy bizonyos, ebben a tevékenységben mindig ott rejlik a művészi alkotómunka is - a hangszerészet a zene része. A hang lehetősége a hangszerészműhelyben keletkezik. Az itt megtekinthető kiállításon a műhelyek tevékenységébe nyerünk betekintést: szerszámok, készülő hangszerek, instrumentumok részletei és műhelybelsők láthatók. 

Az október 20-tól november 12-ig tartó kiállításon tematizálva, vonós, fúvós és népi kategóriákban tekinthetik meg az érdeklődők a mesterhangszereket, érdekes szerszámokat és műhelybelsőket. Ezek mellett egy "robbantott zongorát" is láthatnak a látogatók, amely a hangszer belső szerkezetébe enged betekintést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.