Klasszikus

Érték és szükség

2012.11.07. 10:08
Ajánlom
A fenti címmel tart hangszerbemutatót és előadásokkal színesített konferenciát november 10-én a Hangszerkészítő Szövetség a Müpában.

A programsor délután kettőtől kezdődik hangszerbemutatóval és kortárs hangszerdemonstrációkkal egybekötött hangszerpróbákkal, amit ismert zenészek tartanak majd. Három órától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerészképző Iskoláját mutatja be Lendvai Tamás aranykoszorús hangszerész mester, az iskola igazgatója. Ezt követően Hangszerlélek címmel Dr. Pap János egyetemi docens, a Hangszerészképző Iskola tanára tart előadást. 

Öttől a Zenei Tanácsból meghívottak, muzsikusok és hangszerészek nyitott beszélgetését követhetik figyelemmel az érdeklődők. Téma: az általános értékek és azon szükségletek, amelyek a zenei világ, különösképp a hangszerészet mostani helyzetét meghatározzák. 

A konferencia helyszínén november 11-ig még megtekinthető a Hangszerkészítők Szövetsége által rendezett kiállítás, amely a hangszerek mellett a hangszerész műhelyeket kívánja bemutatni. Mint ismert, minél közelebb kerülünk a hangszerek készítéséhez, javításához annál több mítosszal és legendával találkozhatunk. Ezek titkokról, apáról fiúra szálló mesterfogásokról, különleges összetételű lakkokról, egyedien kezelt fákról és a megszokott emberi képességeket meghaladó mozdulatokról is szól a tárlat. Hangszercsoporttól, munkafázistól függően a hangszerkészítés lehet kézműves, ipari és művészi alkotómunka: a hangszerészet határterület. De egy bizonyos, ebben a tevékenységben mindig ott rejlik a művészi alkotómunka is - a hangszerészet a zene része. A hang lehetősége a hangszerészműhelyben keletkezik. Az itt megtekinthető kiállításon a műhelyek tevékenységébe nyerünk betekintést: szerszámok, készülő hangszerek, instrumentumok részletei és műhelybelsők láthatók. 

Az október 20-tól november 12-ig tartó kiállításon tematizálva, vonós, fúvós és népi kategóriákban tekinthetik meg az érdeklődők a mesterhangszereket, érdekes szerszámokat és műhelybelsőket. Ezek mellett egy "robbantott zongorát" is láthatnak a látogatók, amely a hangszer belső szerkezetébe enged betekintést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.