Klasszikus

Értékes anyagok a szlovák Bartók-gyűjteményből

2004.01.23. 00:00
Ajánlom
A szlovák kulturális miniszter, Rudolf Chmel adta át Budapesten a szlovákiai Bartók-gyűjtemény kiadás alatt álló anyagainak másolatát Hiller Istvánnak, amit a miniszter ünnepélyesen továbbadott a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének.

A népdalok kottáját és szövegét tartalmazó gyűjtemény bekerül a Bartók Archívumba, és így a magyar szakemberek is kutathatják.

Rudolf Chmel jelezte, hogy a szlovák és a magyar kulturális minisztérium közös finanszírozásában várhatóan májusban jelenik meg a gyűjtemény harmadik, egyben utolsó darabja, és a különböző mutatókat tartalmazó negyedik kötet. A kiadás hozzávetőlegesen ötmillió forintba kerül.

- Sebestyén Márta meglepte itt a közönséget, hiszen hangjával dudált, majdnem lepipálta a hivatásos dudást. Ez tulajdonképpen egy zólyomi asszony dala.

- Amivel kezdtem ezt a kis összeállítást, az valóban egy zólyomi gyűjtés – mondta Sebestyén Márta. Egy poniki faluban nagyon sokat gyűjtött Bartók Béla 1915-ben és onnan választottam egy dalt, és elképzeltem, hogy Bartók hogy lubickolt ebben a zenei világban annak idején. Ő arról volt híres, hogy semmiféle zenei hatás alól nem vonta ki magát, ahogy ő mondta, csak tiszta, és egészséges legyen az a forrás, de hogy az magyar, szlovák, rutén, vagy anatóliai török, az ilyen szempontból mindegy volt neki. Ő nagyon alaposan gyűjtötte ezeket és rendszerezte, gondolom, élete legboldogabb tíz évét parasztok között gyűjtéssel töltötte el. Persze, hogy az ember aztán nagy örömmel énekli, így 90-100 évvel később is azokat a dallamokat, amiket ő gyűjtött.

- Úgy tudom, hogy a szakma nagy izgalommal várta ezeknek a dokumentumoknak csaknem száz év után Magyarországra érkezését.

- Igen, itt nagyon furcsa dolgok történtek közben, szomorú, és érthetetlen dolgok. Hosszas levelezést folytatott Bartók az ottani kiadókkal, és aztán közbejött a háború és ez teljesen elfelejtődött és most úgy tűnik...

- Mert akkor Bartók a szlovák hatóságoknak adta át ezt a dokumentumot.

- Igen, ezt a Matica Slovenska szervezetnek ajánlotta föl annak idején, de azért, hogy kiadják, ellenben nem adták ki, hanem egyszerűen ráültek, és így senki nem férhetett hozzá. Most ez egy nagy eredmény, hogy most hozzá lehet majd férni, 90 évvel azután, hogy ő szerette volna már megszervezni ennek a kiadását. Nagyon örülünk annak, ha nem is a teljes anyag, de egy jó része így most átkerült.

- Egyelőre csak fénymásolat formájában, a hangzó anyagot még nem kaptuk meg.

- Remélem, hogy a hangzó anyag is előbb-utóbb megkerül. Hihetetlen precízen jegyezte le Bartók, tényleg, ahogy mondják, még szinte a kocsi zörgését is, ami a ház előtt elment, lejegyezte, de azt mindig megjegyezte, hogy semmi soha nem fogja pótolni az élő előadást, tehát ezt nem lehet kottából reprodukálni. Senki nem tudja úgy elénekelni, aki nem hallotta ezeket, tehát nagyon fontos annak, aki ezzel foglalkozni akar, el szeretné ezeket játszani, hogy meghallgassa eredetiben.

Hiller István kulturális miniszter most átvehette a szlovák kulturális minisztertől azt az ismeretlen Bartók-gyűjteményt, amelyhez eddig sem a magyar kutatók, sem a magyar zenészek nem férhettek hozzá.

- Teljessé vált ezáltal a magyarországi Bartók-gyűjtemény?

- Ez egy nagyon szép gesztus volt, mert körülbelül egy kötetnyi szlovák népdalnak a még meg nem jelent kiadására készített formáját hozta el hozzánk – mondta Somfai László, a Bartók Archívum vezetője. Csupán azért azt kell hozzá tudni, hogy ebből a mintegy háromezernyi, vagy valamivel több dalból, amit szlovákoknál Bartók gyűjtött, két kötet már jó régen nyomtatásban hozzáférhető, 1959-1970-ben megjelent az első két kötet, és ez a még publikálatlan kötet, ennek legalább a papíranyaga most hozzánk került. Ami még nincs itt, de nekem azt mondta a szlovák miniszter, hogy ez természetesen előbb-utóbb szintén itt lesz, az azoknak az eredeti fonográf felvételeknek a digitalizált átírása, amit Bartók ugyancsak átadott a papírokkal együtt a Matica Slovenskának, a nagy szlovák nemzeti gyűjteménynek, még annak idején, a 20-as évek elején. Azt azért persze nem mondanám, hogy a kutatók semmit nem tudtak ezekről a dolgokról, mert bár ezt a verziót nem ismerték, de itt, az általam készített kis kiállításon be is mutattuk azokat a helyszíni lejegyző füzeteket, kottákat, szöveglejegyzéseket, amelyeket Bartók a gyűjtés során készített. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egyelőre egy csonka, fontos Bartók-gyűjtemény még hiányzó pillére, az, vagy legalább is részben az vált most hozzáférhetővé. Itt, ha jól értettük, majd a két kulturális kormányzat fog segíteni abban, hogy a hátralévő két kötet megjelenjen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.